Gnezdoto.net
Техники за овладяване на мислите илюстрация: seriouslymen.com

Техники за овладяване на мислите

В нашата глава винаги има различни мисли, като рояк пчели в кошер. И всяка мисъл се държи така, че да привлече вниманието ни, което скача от една мисъл на друга. Но защо е необходимо всичко това? Мислите се появяват някъде в главата ни и се опитват да ни примамят да участваме в техните преживявания. Те заемат нашите умове с безполезни разговори. Мислите ни включват в собствения си процес и да започват да ни контролират.

Ние започваме да мислим за нещо, тревожим се, изразходваме енергия за тази мисъл, а после така скачаме на друга. Този непрекъснат процес не позволява да се фокусираме върху най-важното, да стигнем до същността на нещата, да намерим сред стотиците възможности правилната.

И гласът на нашата интуиция ни говори постоянно, но ние не можем да чуем съветите му. Нашите умове са атакувани от хиляди безполезни мисли, изпълвайки живота ни с хаос. В умовете ни се води постоянен диалог и това не ни дава да се съсредоточим върху конкретни задачи. Безкрайно променяме целите си, вместо да започнем да превръщаме идеите си в реалност.

Нашата ежедневна умора, колкото и да е странно, в много отношения също е провокирана от вътрешния диалог, а не само от физическо претоварване. Колкото повече ние сме потопени в мисли, толкова повече нашата енергия се изразходва за създаването на вътрешен диалог и все по-малко остава за значими неща. Хората, които практикуват блокиране на вътрешния диалог и които успяват да го контролират, отбелязват подобряване на състоянието си и на своя енергиен потенциал, независимо от натоварването.

Техника 1 
Някога наблюдавали ли сте течението на вашите мисли? Как те се появяват, в какво се трансформират, кои предизвикват асоциации и къде, в крайна сметка, отиват? Опитайте се да се концентрирате върху този процес. Много скоро ще забележите, че повечето от тях сякаш не са ваши. Те звучат в главата ви, заменяйки се една с друга. Просто наблюдавайте течението им. Само наблюдавайте, без да се вкопчвате в някоя от тях, не им давайте сила. Просто наблюдавайте общия фон. След известно време мислите ще изчезнат.

Tехника 2
Представете си черен кръг (кълбо) в центъра на някакво виртуално пространство. Установете взаимовръзката на този кръг и мислите. Местоположението на кръга в центъра показва липса на мисли, това е неговото първоначално уравновесено състояние. При възникването на някакви мисли вие си представете как кръгът се измества от центъра към друго място. Отклонението му при по-ярки мисли е по-голямо, а при повърхностни незабележими мисли кръгът слабо вибрира. Вашата задача е да настроите кръга така, че да е в неподвижно състояние.

Техника 3
Изберете тихо и спокойно място. Седнете (легнете) удобно. Отпуснете се. Поседете (полежете) 1-5 минути, концентрирайки се върху спокойното си дишане. Ако сте напълно спокойни – вътрешната (емоционална) релаксация е достигната. Сега слушайте. В главата (ушите) има звук! Тих звук. За някои това ще бъде шум, за други – по остър , като пищене. Концентрирайте се върху звука. При тази концентрация мислите изчезват... Ако дълго се практикува този метод, звукът може да бъде чут по всяко време, дори и в шумна среда.

Рано или късно, ако продължавате упорито да практикувате един или друг метод, вие ще можете да спирате вътрешния диалог и да започнете да го контролирате със силата на волята си. Основното нещо е да не спирате да изпълнявате техниката, която сте избрали.

източник: bg.checkonline4you.com

Вижте още: Три стъпки, с които да привлечете благополучието в своя живот

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki