Gnezdoto.net
Любопитни и малко известни факти за известните писатели снимка: pixabay.com

Любопитни и малко известни факти за известните писатели

  • автор: Алиса
  • категория: Факти

Повечето от известните и велики писатели са били хора със сложни характери, с богата душевност и интересни, изпълнени с превратности съдби. И няма как да бъде иначе. „Нормалността" и тихият, обикновен живот не са присъщи на великите умове, завещали ни своите безсмъртни произведения.

Нека да надникнем в странностите и любопитните факти от живота на някои от най-големите писатели.

Артър Конан Дойл

konan doil

Бащата на Шерлок Холмс по професия е офталмолог.

Писателят е бил окултист и е вярвал в съществуването на малки крилати феи.

В своите истории за Шерлок Холмс Артър Конан Дойл е описал много от методите на криминалистиката, които тогава все още са били неизвестни на полицията. Сред тях са събирането на фасове и пепел от цигари, идентификация на пишещите машини и разглеждането с лупа на следите на местопрестъплението. Впоследствие тези и други методи стават широко използвани при разкриване на престъпления.

Писателят е сътрудничил на Скотланд Ярд за разкриване на престъпления. Успява да получи позволение за преразглеждане на две криминални дела, при които според него осъдените са невинни. И излиза прав.

Артър Конан Дойл е имал крайно обтегнати отношения със своя съвременник Джордж Бърнард Шоу, който веднъж нарекъл Шерлок Холмс „наркоман, който няма нито едно приятно качество".

Конан Дойл е и един от първите застъпници за прокопаване на тунел под Ламанша.

На надгробната плоча на писателя, по молба на вдовицата му е гравиран рицарският девиз: Steel True, Blade Straight (Верен като стомана, прям като острие).

Джордж Байрон

Lord Byron

Британският поет е страдал от маниакално-депресивна психоза.

Байрон е бил известен с физическата си красота, но е бил куц с десния крак и склонен към напълняване.

Поетът е известен и с многобройните си връзки и сексуални похождения. Според някои източници, само за една година във Венеция, той е ощастливил 250 дами.

Притежавал е необикновена колекция – кичури от интимните части на любимите жени.

Ърнест Хемингуей

hemingway

Докато Ърнест навърши 4 години, майка му го обличала като момиче, а косата му била толкова дълга, колкото на сестра му Марселин. Тя искала да изглеждат като близначки.

По ирония на съдбата, след години Хемингуей хваща най-малкия си син Грегъри да се облича в женски дрехи. Всъщност, от ранни години става ясно, че Грегъри (наричан Джиги) е травестит. Това е една от най-големите мъки в живота на писателя.

Скромен по природа, писателят е имал фобия към публичните изяви и много мразел да дава автографи.

Хемингуей е бил следен от ФБР и то лично по нареждане на Едгар Хувър. Причината за интереса на службите е, че през 1940 г. той работи в тясно сътрудничество със съветското КГБ и се подвизава под псевдонима Арго.

Като млад Хемингуей е харесвал по-зрелите жени. Първата му любов Агнес и първите му две съпруги Хадли Ричадсън и Полин Пфайфър са по-големи от него.

Луис Карол

luis karol

В своите лични дневници Луис Карол непрекъснато се разкайвал за някакви грехове, а по-късно тези страници били унищожени от семейството му, за да не се опорочава образът на известния писател.

Много изследователи сериозно вярват в тезата, че именно той е бил Джак Изкормвача, който, както е известно, така и не е разкрит.

Луис Карол е страдал от блатна треска, цистит, лумбаго, екзема, фурункулоза, артрит, плеврит, ревматизъм, безсъние, частична епилепсия и още куп заболявания. Освен това той почти непрекъснато е страдал от много силно главоболие и е заеквал.

Карол е изпитвал истинска страст към децата и най-вече към малките момиченца, в чиято компания единствено не заеквал. Едно от скандалните му и ексцентрични увлечения било да снима малките момиченца разсъблечени.

Той е автор и на много изобретения сред които шахмат за пътешественици, приспособление за писане в тъмното, мнемонична система за запомняне на имена и дати, триколката и много други.

Писателят има седем сестри, шест от които също като него са останали неомъжени до края на живота си.

Чарлз Дикенс

dikens

Великият писател се е увличал от хипноза.

Първата му книга „Посмъртните записки на клуба "Пикуик", (и която го прави известен) е всъщност проект на известния илюстратор Робърт Сеймър, който рисува скечовете за книгата, а неизвестният тогава Дикенс, пишещ под псевдонима „Боз", е помолен от издателя да напише кратък тест под рисунките. Но писателят откраднал идеята и отпратил карикатурите на заден план. Което става причина за самоубийството на художника.

Едно от любимите развлечения на Дикенс е било да посещава парижката морга, където се излагали неидентифицирани тела.

Писателят винаги спял с главата на север, а също стоял с лице обърнато на север докато пишел своите велики произведения. Освен това, той бил много придирчив по отношение на мебелите в кабинета и стаите си и всяка сутрин, преди да започне работа ги размествал основно докато се получи нещо, което му харесва.

Оскар Уайлд

oskar wilde

Уайлд изобщо не приемал насериозно произведенията на Чарлз Дикенс и използвал всеки повод да им се надсмива.

През 1878 година Оскар Уайлд завършва Оксфорд с отличие като бакалавър на изкуствата.

Писателят е бил много екстравагантна личност и дори е прекарал две години в затвора по обвинение в содомия и хомосексуализъм.

В анкета на Би Би Си британците го обявяват за най-остроумния си сънародник, поставяйки го пред великия Шекспир и легендарния Чърчил.

В края на живота си Оскар Уайлд сменя името си на Себастиан Мелмот и умира на 46 години в крайна бедност и забравен от всички.

Лев Толстой

tolstoy lev

В първата брачна нощ със София Берс 34-годишният Лев Толстой накарал своята 18-годишна невеста да прочете тези страници от дневниците му, където били подробно описани любовните му приключения с различни жени, част от които – крепостни селянки. Той искал между него и съпругата му да няма никакви тайни.

Като млад Толстой силно се увлича от музика, свири на пиано, а в края на 40-те години, съвместно със свой познат, композира валс.

Заради своите религиозни убеждения, Толстой е искал да лиши наследниците си от правата върху своето творчество и да ги предостави безвъзмездно на цялото човечество. Заради това му решение съпругата му София заплашва със самоубийство, а синовете му грубо изискват да се откаже от "лудостта си" и да остави правата на семейството си.

Лев Толстой е писал „Война и мир" в продължение на 7 години, като първоначално романът е бил замислен като повест. Отначало се е наричал „Три времена", след това „Всичко е хубаво" и едва накрая „Война и мир".

Вместо кръст Лев Толстой е носил на гърдите си портрет на френския просветител Ж.Ж. Русо.

Агата Кристи

agatha christie

По време на Първата световна война, писателката е работила като медицинска сестра във военна болница, а по-късно - в аптека, където придобива задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкото тяло. Затова и в много от книгите й убийствата са извършени именно с помощта на отрова.

Агата Кристи е страдала от дисграфия (разстройство на възможността за писане) и на практика всичките й прочути романи са писани под диктовка.

Един от най-известните си романи „Убийство в Ориент Експрес" Агата Кристи написва в стая 411 в хотел „Пера Палас" в Истанбул. Хотелът става известен с това, а стаята и до днес не носи номер, а име - „Стаята на Агата Кристи".

Вижте още: СТРАННИТЕ ХОБИТА НА 10 ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki