Logo
Печат на тази страница
Учените са изумени: практикуващите релаксиращи техники и медитация са по-здрави и с по-добър имунитет

Учените са изумени: практикуващите релаксиращи техники и медитация са по-здрави и с по-добър имунитет

Учени от „Харвард Медикъл Скул" откриха, че хора, които дълги години практикуват релаксиращи техники и медитация, имат много по-активни гени, които са в състояние да се преборят с различни заболявания.

Мащабното изследване бе публикувано в различни издания на западната специализирана преса. Специалистите от Харвард констатират, че тези гени защитават човек при различни смущения като болка, безплодие, високо кръвно и дори ревматоидни артрити.

Учените установяват, че ефектът от медитацията по сила може да се сравни само с подходящото лекарство за дадено заболяване. Разликата е, че релаксът няма странични ефекти.

Експертите от „Харвард Медикъл Скул" наблюдават група хора, които са помолили да медитират всеки ден в продължение на два месеца. След което започват изследвания с всеки един и установяват, че в организмите на изследваните лица са настъпили значителни промени.

Оказва се, че при тях се активират гените, които подпомагат борбата с възпаленията, убиват болните клетки и предпазват тялото от рак.

Учените са впечатлени и от още един факт. Оказва се, че редовно практикуващите релаксиращи техники, не страдат от артрити и лесно се справят с болката заради по-силния си имунитет. Освен това при тях хормоналният баланс е отличен и като правило са с чудесно ниско кръвно.

Шефът на екипа проф. Херберт Бенсън твърди в различни интервюта, че това изследване е сред първите в света, които проучват влиянието на човешкото съзнание върху тялото. Както на физическо, така и на генетично ниво.

На какво се дължи широкоспектърното положително въздействие на медитацията? Според учените отговорът е в негативните ефекти на стреса върху тялото, подпомогнат от стресовите хормони адреналин и кортизол. Отдавна е установено, че стресът се отразява много зле на сърцето, на кръвното налягане, той отслабва имунитета и намалява възможността при мъжете и жените да имат деца.

При дълбокият релакс ситуацията е абсолютно различна. Тогава учените констатират по-високи нива на вещества като серотонин и на хормона на растежа, които възстановяват клетките и тъканите.

Изследването установява, че при активно медитиращите работата на сърцето се подобрява, а имунитетът се усилва. Учените забелязват и цялостно оздравяване на организма.

Едно от обясненията е, че на биологично ниво стресът е свързан с борба, с битки и опасности. Затова в подобни ситуации човек минава в режим на оцеляване, което повишава сърцебиенето и кръвното. Екстремното състояние моментално поразява имунитета и храносмилането.

Медитацията и релаксът обратно са състояние на покой, щастие, възобновяване, твърдят учените. На биологично ниво човек не се чувства застрашен от нищо, мускулите си почиват, работата на сърцето се нормализира, а с това и циркулацията на кръвта, която се обогатява с кислород и полезни вещества. С времето това се отразява на способността при мъжете и жените да имат деца, установяват учените. Причината е, че тялото пази ресурсите си за момента, когато човек трябва да даде старта на новия живот.

Изследователите са изумени и от още един факт. Те молят контролната група да приложи различни техники за релакс и медитации. Експериментът и последващите изследвания показват, че независимо от методите, ефектите на физическо ниво са почти едни и същи. Обяснението е, че се задействат различни нервни системи, които в крайна сметка подобряват храносмилането, паметта и имунитета, наред с другите ползи.

Според учените тези резултати се постигат само когато изследваните лица постигнат състояние на дълбока релаксация, когато успеят напълно да се отърват от напрежението и изключат мислите си.

Източник: monikabalayan.com

Вижте още: МЕДИТАЦИЯТА – ДОКОСВАНЕ ДО БОЖЕСТВЕНОТО

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени