Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Дяволът в здравословната диета

Дяволът в здравословната диета

Наднорменото тегло е пандемичен проблем на нашето съвремие и същевременно основен причинен фактор за най-разпространените и социално значими заболявания на днешната цивилизация. Тази реалност е в драстичен контраст с животинските популации в техния естествен хабитат, както и с човешките общества, живеещи близо до природата. Този феномен там практически е непознат.

Очевидно е, че има някаква фундаментална и повсеместно повтаряща се грешка, за да може нещо толкова естествено и универсално, да се превърне в своя диаметрален антипод. В същото време логично е, че щом природата постига своя еталон така лесно, то също така лесно би трябвало да бъде и коригирането на неговото отклонение. 

Един хранителен стил, съставен в голямата си част от сурова растителна храна, съчетана със зърнени и бобени варива и допълнена с умерена консумация на рохки яйца, риба, кисело мляко, рядко месо, с избягване на хляба и изключване на добавени мазнини, на пръв поглед изглежда перфектен.

Защо обаче в случая 7-8 (10) излишни килограма остават несвалени?

Има един основен фактор и в същото време неподозиран и повсеместно допускан пропуск, който проваля иначе похвалния ни и резонен стремеж към здравословен начин на живот и оптимално телесно тегло. Този фактор е солта.

Дори когато ние се стараем да я избягваме, изключително често тя вече се съдържа добавена в търговските продукти. Това е т.нар. „скрита сол". В хляба, в млечните продукти, вкл. киселото мляко, в подправките, дресингите, сосовете и в почти всяка технологично преработена храна, дори в сладкишите, производителят добавя сол.

Един грам натриев хлорид (NaCl) задържа около един литър вода в нашето тяло. Това е защитна реакция срещу корозивното действие на солта и организмът реагира с разреждане и формиране на оток. Това е основният механизъм на наднорменото тегло.

Нека повторим: 1 грам сол означава около 1 килограм повишено тегло, получено понякога дори само за една нощ. Натриевият хлорид, както и безбройните други соли представляват есенциален микронутриент, но природата е предвидила те да се набавят от самите хранителни продукти, без добавяне на допълнителна сол.

В кулинарен аспект солта може да заменим с подправки и лимон, както и най-вече с един уникален зеленчук, познат у нас с името селъри (сладка безгрудкова стъблена целина). Това е най-соленият известен зеленчук, който не само че не задържа излишна вода, но даже има диуретичен ефект. От него можете да приготвяте безбройни сосове, дресинги, домашни майонези, с него можете да готвите, нарязан или още по-добре изстискан предварително на сок.

Ако все пак се изкушавате да добавяте сол, това нека бъде калиева сол – с 66% калий, но в минимално количество, непосредствено преди консумация. С всяка друга сол, вкл. хималайска (с 97% NaCl !), вие само за няколко дни ще върнете свалените преди това с усилие килограми.

В по-широк аспект трябва да посочим като причинни фактори за наднормено тегло още тестените изделия, вкл. пълнозърнестите, в това число и хлябът, които са с висок гликемичен индекс, както и добавените изолирани мазнини, вкл. зехтина. Природата просто не ги предлага в този екстрахиран вид. Мазнините ползвайте в естественото им свързано и емулгирано състояние, под формата на дресинги от фино смлени ядки, авокадо, суров жълтък, песто от напълно обезсолени маслини, малко краве масло. Добавяйте ги винаги след термичната обработка на храната.

Когато се храним поне в две трети със сурови растителни продукти и държим под око и далече от себе си трите фактора – солта, тестените изделия заедно с хляба и добавените екстрахирани мазнини, тогава можем да се усмихваме на калориите – една остаряла теория и да оставим броенето им за тези, на които все още това е интересно.

Автор: Д-р Георги Гайдурков georgigaydurkov.wordpress

Вижте още: ЕМОЦИОНАЛНАТА ВРЪЗКА С ХРАНАТА И ПЕТТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ХРАНИТЕЛНИ КАПАНА


БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ПРОЯВЕНИЯ ИНТЕРЕС! ПРОМОЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДО 24 ЧАСА НА 21.08.2017 Г.

АКО СИ ЗАДАВАШ ВЪПРОСА "ТОВА ЛИ Е ЖИВОТЪТ, КОЙТО СИ СТРУВА ДА ЖИВЕЯ?", ТАЗИ КНИГА Е ТОЧНО ЗА ТЕБ! 

promo banner the empathy problem 66 min

Два свята. Светът на ултрабогатите и светът на обикновените хора. Могат ли да се срещнат тези два толкова различни свята?
Гейбриъл Вон има всичко, което един 32-годишен мъж може да желае. Дяволски красив и неимоверно богат, мениджър на мултимилиарден хедж фонд, Гейбриъл принадлежи към онзи 1 процент, който управлява парите на света. А останалите 99 процента за него са нищожни и глупави хора.
Но един ден приказният живот на Гейбриъл е помрачен от „дребно неудобство“ – мозъчен тумор, който разбърква съставките на сложния коктейл от емоции в главата му. Млада и „невзрачна“ цигуларка се изпречва на пътя му и егоцентричният милионер се чувства странно привлечен от нейната музика. И от нея.
Какво се случва с него? Защо изведнъж започва да забелязва другите и да се вълнува от съдбата им? Ще успее ли да компенсира поне малко последствията от предишния си начин на живот? Възможно ли е и той да има душа, която да се опита да откупи от жестокия и примамлив свят на парите? Твърде късно ли е да промени живота си?
Отговорът е някъде там, в сърцето на всеки човек. Защото рано или късно всички се изправяме пред въпроса: Това ли е животът, който си струва да живея? Виж още...

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki
 
 
nesletters