Gnezdoto.net
Празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна

Празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна

"Вселената празнува днес Анниното зачатие, дадено от Бога, защото тя роди родилата не изказано Словото." - Кондак, глас 4, подобен: Явился еси

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария.

Още от началото на VII век за него има написан специален текст и беседа от св. Андрей Критски - автор на църковни молитви и химни. В текстовете на това богослужение четем думите, вложени в устата на Анна:

"Радвайте се заедно с мен, всички колена Израилеви! Аз нося рожба до сърцето си. Спасена съм от укора за бездетството ми. Тъй беше угодно на Бога, който чу молитвата ми, излекува болката ми и ми даде каквото сърцето ми желаеше."

Така преданието е допълнило евангелския разказ, без да му противоречи, като по един естествен и много човешки начин е запазило спомена за семейството на нашия Господ.

Църквата почита света Анна няколко пъти в годината:

- на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители - свв. Йоаким и Анна,
- на 9 декември, днес, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна
- на 25 юли - денят на успението (смъртта) й.

източник: pravoslavieto.com

Вижте още: ЗА ПОСЛАНИЯТА НА МАЙКА ТЕРЕЗА

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki