Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Къде е Бог?

Къде е Бог?

 Едно семейство имало двама синове. Братята били големи палавници. Постоянно правели бели и от тях можело да се очаква всичко най-лошо. Родителите им опитали какво ли не, за да ги вразумят – но напразно. Накрая, като не могли да измислят нищо повече, напълно отчаяни, те се обърнали към местния свещеник за помощ.

„Може би ако открият Бог, ще се вразумят", казали те на отчето и той се съгласил да говори с момчетата, стига да не е с двамата наведнъж.

Родителите завели първо по-малкия си син в църквата. Обещали му, че скоро ще се върнат да го вземат, и се прибрали у дома си. Момчето се настанило на един стол срещу дядо поп и известно време двамата се гледали мълчаливо. Най-накрая отецът благо попитал:

– Кажи, синко, знаеш ли къде е Бог?

Момчето не отговорило нищо. Просто си седяло на стола, сякаш въпросът не се отнасял до него. Свещеникът придал по-строго изражение на лицето си и след малко отново попитал, вече с по-твърд тон:

– Момче, знаеш ли къде е Бог?

Този път хлапето се размърдало на стола, но отново не проронило нито дума. Мълчанието на малкия и отказът му да разговаря с него започнали да дразнят свещеника и третия път той процедил остро през зъби:

– Отговаряй – къде е Бог?

За негова изненада, вместо да отговори на въпроса му, момчето рязко скочило от стола на земята, плюло си на петите и избягало от църквата яко дим. Хлапакът тичал през целия път до вкъщи и щом стигнал, отворил вратата със замах и се провикнал:

– Брат миии... Загазихмееее... Бог е изчезнал и мислят, че ние сме виновни!

Спомням си, че като млад богослов доста спорех. Опитвах се да убеждавам в съществуването на Бог тези, които пък се опитваха да убедят мен в несъществуването му. Често извисявах глас, когато ми задаваха въпроса „Къде е Бог?". Сякаш с по-високия си тон можех да се оправдая, понеже аз също се чувствам обвинена за изчезването Му. Постепенно разбрах, че няма смисъл да споря. Защото, ако Бог обитава в сърцето ми, дори и на най-скришното място, всички ще Го видят.

Има един уникален съвременен руски светец – св. Лука Войно-Ясенецки (1877–1961).

Удивителна личност – известен хирург, приел монашески сан. Преподавател по медицина и духовен отец, който ръководел с вещина както катедрата по хирургия в университета, така и епархиите, на които е провъзгласяван за архиепископ.

На снимки от съветско време може да се види облечен в расо старец, с дълга посивяла коса. Този хем епископ, хем съветски професор е работил всеотдайно почти четиридесет години във времето на руския комунистически режим. По неговите книги са учили поколения съветски хирурзи. Произнасял е проповеди за спасението на душата и заедно с това е чел лекции по хирургия.

Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, лекарите, сестрите, помазвал с йод мястото, където трябвало да се реже, и хващал скалпела. Неговите операции винаги били сполучливи и казват: дори обречените се съживявали. А хората се чудели – науката ли му помага, или Бог, и то във времена, когато заради вярата преследвали и убивали?!

Разбира се, нямало как да му се размине – св. Лука бил заточван няколко пъти в Сибир. Когато започнала войната, той помолил да бъде изпратен да помага на фронта като хирург, заявявайки, че след края на войната ще се върне в лагера. Молбата му била удовлетворена. Говори се, че ранените войници настоявали да ги лекува единствено той, защото по неговите молитви и най-страшните рани заздравявали.

Когато войната приключила, лекарят получил медал. Епископът бил върнат отново в Сибир...

И ето че стигам до случката, заради която ви разказвам всичко това. Историята е автентична, съхранена в запазен разговор на епископа с агент на ЧК (КГБ) в Ташкент:

– И къде е Бог, Войно-Ясенецки? Да не би да сте го виждали? – попитал известният като „Зловещия Петерс" агент. Свети Лука отговорил просто:

– Действително – не съм виждал Бог. Но много пъти съм правил мозъчни операции и когато съм отварял мозъчната кора, никога не съм виждал ума. И съвестта също не съм виждал...

Царството Божие е вътре във вас. (Лука 17:21)

Това е един откъс от прекрасната книга "Гатанки от небето" на Ивинела Самуилова


ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ГНЕЗДОТО:

gatanki ot nebetoЗа книгата: 55 вдъхновяващи истории за истински ценното в живота

"Нещата на този свят са гатанки от небето" (св. Николай Велимирович)

С притчи, истории и истински случки, Ивинела Самуилова ни провокира да прогледнем за чудото на живота. Показва ни как мъдрите послания на християнската вяра могат да бъдат реално прилагани в ежедневието ни, така че в него да има повече смисъл, радост и любов.

За авторката: Ивинела Самуилова е магистър по богословие, журналист и психолог.
Автор е на четири романа. Два от тях „Животът може да е чудо" и „Къде отиваш, пътнико?" спечелиха първо и второ място в националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява".
Романът „Жената, която търсеше любовта" бе удостоен с приза „Носител на всенародната любов" в конкурса „Копнеж по човечни книги" на фондация „Човешката библиотека".

Книгата "Гатанки от небето" може да поръчате от книжарница Гнездото


ДРУГИ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ХАРЕСАТЕ:

jivotyt-e-prikazka-jauma-soler-maria-merse-konanglaЗа книгата "Животът е приказка": 
150 истории за приключението да съществуваш, за смисъла на живота и силата на връзките ...Кратки, забавни, наситени с мъдрост и емоция, историите в тази книга ще ни изправят пред основни въпроси за това как живеем, как общуваме и какъв смисъл придаваме на битието си. За да ни припомнят: животът винаги е приказка, от нас зависи каква ще е собствената ни житейска история.

За авторите: Жаума Солер и Мария Мерсе Конангла са признати експерти в областта на психологията и личностното израстване. Те пътуват по целия свят, за да опознаят различни култури и традиции, да разширят хоризонтите си. Това им позволява да съчетават в едно хармонично цяло западното знание и източната мъдрост.

Книгата "Животът е приказка" може да поръчате от книжарница Гнездото

 

razgovori s boga„Разговори с Бога“ на Нийл Доналд Уолш е дар за онези, които търсят истината с всеотдайно сърце и отворено съзнание. Тя засяга всички въпроси, които сме си задавали. За живота и любовта, целта и средствата, хората и взаимоотношенията, доброто и злото, вината и греха, прошката и изкуплението, пътя към Бога и пътя към ада...
В нея се говори за секса, властта, парите, децата, брака, развода, житейското призвание, здравето... Какво има след края на живота и преди началото му... Изучават се войната и мирът, даването и получаването, радостта и тъгата, видимото и невидимото, истината и неистината...

Вижте цялата презентация на книгата в книжарница Гнездото.
 
 

Още публикации от категория "ИЗБРАНИ ОТКЪСИ ОТ ИЗБРАНИ КНИГИ"

vig vsi4ki
 
 
nesletters

kor kak raboti jivotyt gift min

kor vinagi ima nadejda gift min

kor zlatniyat grad gift min

kor az te chuvam min

kor krystopyt gift min

kor ikigai gift min