Gnezdoto.net
Хората сами провалят живота си! Ето 10-те причини, поради които се прецакват сами...

Хората сами провалят живота си! Ето 10-те причини, поради които се прецакват сами...

Ти искаш да имаш повече успех в живота. Всеки го иска. Аз го искам. Хората обаче не разбират, че успехът не означава да имаш повече от всичко. Знам, че това може да ти прозвучи шокиращо или да те разочарова. Но така стоят нещата.

Ти вече имаш това, което ти е необходимо, за да успееш. Успехът идва, когато се откажеш от нещо, което вече имаш.

Проблемът е, че животът ти е затрупан с множество боклуци, които ти пречат да реализираш възможностите си и да постигнеш успех. Трябва да се отървеш от тях.
Успехът е процес на елиминация. Трябва да се откажеш от поведението, което не ти носи успех, за да освободиш пространство за качественото и продуктивното си поведение. За да го направиш, трябва да идентифицираш нещата, които те възпрепятстват.
Преди казвах, че има само три причини хората да нямат успех:
Хората са глупави.
Хората са мързеливи.
На хората не им пука.

С времето промених донякъде мнението си по този въпрос. Имах няколко допълнителни годинки, в които се сблъсквах с човешката глупост и анализирах защо хората не постигат целите си, защо са разорени, нещастни, неуспели и много други НЕ-неща. Освен това общувах доста с хора, провалили се във всякакви области, и се наслушах на всевъзможни мрънкания и оправдания. След сериозно обмисляне на тяхното положение и техния провал, разширих основния си списък от три точки на десет.

10 причини, поради които хората се прецакват сами:
Хората са невежи.
Хората са глупави.
Хората са мързеливи.
На хората не им пука.
Хората нямат въображение.
Хората имат ниски очаквания.
Хората не осъзнават последствията от своите действия.
Хората имат лоши навици.
Хората имат лоши ролеви модели.
Хората нямат планове.
Хората са невежи.

А сега да поговорим за невежеството!

Невежеството е единствената от десетте причини, поради които хората се прецакват сами, която е донякъде простима.

Това е единственото нещо, за което не си напълно отговорен. По моята дефиниция невежеството означава, че не знаеш как да направиш нещо, да бъдеш нещо или да имаш нещо. Ти си невеж. Може би си необразован или просто не знаеш кои са най-добрите варианти. Да кажеш на някого, че е невежа в повечето случаи се приема за обида.

Според моята дефиниция обаче това не е задължително. Всички се раждаме невежи. Не сме виновни за това. Нямаме никаква информация. Ние сме като бяла дъска, очакваща някакви първоначални данни, за да започнем да вземаме информирани решения.

В началото решенията са много лесни. Спи ми се. Гладен съм. Имам колики.

След като получим информация как да задоволяваме основните си нужди – като бебета, – минаваме на ново ниво. От спането и глада се преместваме към ходенето и говоренето. След това порастваме още малко и невежеството ни също се прехвърля в други области. Имало е време, когато не сме знаели как да събираме и изваждаме. Не сме знаели наизуст азбуката. После сме я научили и животът ни се е променил. За известно време обаче всички сме били невежи за тези неща. С течение на времето нещата, които не сме знаели, са се променяли. Не сме знаели някакви конкретни исторически факти, не сме били запознати с бизнес хватките, не сме можели да ползваме компютър...

С получаването на повече информация нашата дъска се е изпълвала и невежеството ни е намалявало; започнали сме да вземаме по-сериозни и важни решения, защото сме имали повече познания.

Имаше време, когато не знаех каква полза има от пътуванията. Време, когато не бях запознат с начина, по който се използват различните вилици. Време, когато не можех да играя голф. Време, когато не знаех нищо за различните вина. Време, когато си мислех, че сосиера е нещо свързано със секс. Имаше толкова много неща, които не знаех. Бях доста невеж. Всеки път, когато научавах нещо ново, животът ми се променяше. Все още има безброй неща, за които си нямам и идея. Области, в които съм пълен невежа. Но работя по въпроса. Всеки ден се опитвам да намаля поне малко невежеството си.

Има неща, за които със сигурност ще си остана невежа за цял живот. И това вероятно няма никакво значение. Нап­ример не мис­ля, че ще ми потрябва да знам всяка подробност за живота във Византийската империя. За някои хора това познание ще бъде от съществено значение, но за мен – не, благодаря. Да бъдеш невежа относно неща, които нямат нищо общо с твоя успех, не е толкова важно, но да бъдеш невежа по въпроси, които са тясно свързани с работата, с интересите ти, с живота ти, е недопустимо. Не може да си позволиш да си невежа за пари, бизнес, отглеждане на деца, за здравето или работата си.

Няма проблем да си невежа за кратко. Можеш да си позволиш да бъдеш невежа за кратко. Можеш известно време да останеш без правилната информация и да се оправдаеш, като кажеш: „Ами, не знам.“ (Между другото, да кажеш, че не знаеш нещо, когато наистина не знаеш, е по-добре, отколкото да претендираш, че знаеш, когато нямаш и идея за какво става дума.) Можеш да оправдаеш някои от своите провали с репликата „Нямах представа за това“.

С една дума, известно време можеш да караш някак си по този начин, без да знаеш разни неща. Но само за кратко. Всъщност има хора, които прекарват целия си живот, без да знаят достатъчно за каквото и да било. Виждаш ги всеки ден. Може би са ти роднини, или съседи, или спят в съседната стая. Те се тътрят през живота, без дори да подозират защо непрекъснато им се случват лоши неща и защо всичко е толкова трудно и гадно.

Ако все още не си се убедил в това, което ти казвам, просто включи телевизора. Виж как Джей Лено интервюира хора по улиците и ги пита кой е вицепрезидентът на САЩ или в кой град се намира Белият дом и повечето не знаят. Някои от тези хора са толкова глупави, че Джей ги превърна в истински знаменитости и ги използва често в шоуто си, забавлявайки се с тяхното невежество. Аз също мисля, че тези идиоти са забавни понякога, но в повечето случаи ги мразя и се срамувам заради тъпотата им.

Събуди се!
Идва момент, в който всеки човек трябва да спре да се оправдава с невежеството си и да измисли как да си стъпи на краката. Хайде де! Огледай се внимателно наоколо, виж какво правят другите хора и си дай сметка какво действа и какво не.

Спомняш ли си онази стара шега: Един човек отива при лекар и му казва: „Когато правя така, ме боли.“ А лекарят отговаря: „Ами тогава не го прави.“ В някакъв момент трябва да осъзнаеш, че собственото ти поведение те наранява и е вре­ме да спреш. За съжаление малцина са тези, които наистина спират. Повечето продължават да живеят с последствията от своята глупост.

Някои хора трудно ще предприемат нужните стъпки, за да научат как да променят живота си. На тях трябва да им се покаже по-добрият начин. Трябва да им бъде казано какво точно да направят. Мнозина от нас не са добри в самоинициативата. Тези хора имат нужда някой друг да погледне живота им, да им каже, че това, което правят, е супер тъпо и да им връчи списък с нещата, които трябва да променят.

Има ли неща, които наистина искаш да знаеш или които имаш нужда да знаеш, а не знаеш? Има ли информация, която ще ти помогне да бъдеш по-успешен, по-здрав, по-богат и по-щастлив, или по-добър родител? Отговорът на всички тези въпроси е твърдо „да“. И така, кои са тези неща?
Предупреждавам те, че моментът настъпи. Бъди готов да ги запишеш. Да, сега. Не си казвай „Ще изчакам малко“ или „Ще мисля после“. Няма да го направиш. Знам го много добре, както го знаеш и ти. Не го пропускай. Просто го направи. Докажи си, че си готов за промяна и пусни химикалката в действие.

Направи списък с „Нещата, които не знам“:

Попълни ли вече списъка докрай? Ако не си, може да броиш това като поредния път, в който си казал, че искаш да направиш нещо, за да постигнеш целите си, но не си направил нищо по въпроса. Доказа още веднъж, че си обикновен наблюдател на чуждия успех. Нямаш никакво сериозно намерение да направиш нещо конкретно за собственото си развитие. Добре си говорим с теб, но всичко си остава така, на думи. Засрами се.

Ако си попълнил списъка, значи имаме напредък. Току-що се записа в нашия университет на успеха! А сега на работа - започвай да попълваш празнините си от познания в сферите, които са жизнено важни за теб!

автор: Лари Уингет; откъс от книгата "Не бъди идиот! Не се прецаквай сам!"

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗБРАНИ ОТКЪСИ ОТ ИЗБРАНИ КНИГИ"

vig vsi4ki