Logo
Печат на тази страница
Бременността - красивата част от живота или ... снимка: wallpaperswa.com

Бременността - красивата част от живота или ...

Голямата новина е, че си бременна?! Чудесна новина, повод за празнуване. Всички ти се обаждат, честитят и се вълнуват. "Момче или момиче е?" Питат дали сте избрали име, спрели ли сте се на детско легло и столче за кола, дават ти съвети как да се справиш с трудностите на бременността.

Но въпреки това не усещаш нищо, дори и щастие.

БУМ (ако можеше светът да чуе звукът от това БУМ то той би бил като разбиващ се самолет)! Вместо еуфория изпитваш потиснатост и тъга. Чувстваш се все по-виновна за тези си преживявания и все по-зле защото вместо приятни емоции и пеперуди в корема усещаш страх и тревога как ще премине раждането, каква майка ще си; безпокоиш се от голямата промяна в живота ви и как новата роля на майка ще се отрази на работата, на контактите, на времето ти; понякога се чувстваш неразбрана и сама, макар да си обградена от близки и приятели и усещаш близостта на партньора си. Може би дори срещаш трудност да говориш за чувствата, които изпитваш (а всички знаем колко променливи са те по време на бременността) пред близките, което само по себе си не е никак лесна задача.

Депресия ли е това?

Вероятно си чувалa за следродилна депресия, но какво знаеш за депресия по време на бременността? Независимо дали депрeсията ти е позната или е най-далечното нещо от твоя ум, то тя може да ти се случи и това не е повод за срам. Пренатална депресия не е нeщo абстрактно и далечно. Не е илюзия! Тя засяга 10-15% от бременните жени по света, т.е. една на всеки десет жени страда от пренатална депресия.

Какво е пренатална депресия?

Пренатална депресия е също толкова честа, колкото и следродилна депресия, но до скоро медицинската общност не я приемаше на сериозно. Това е причината, поради която жените се страхуват и срамуват да говорят, а съпрузите, майките, сестрите и приятелите им не ги разбират. Въпреки това, добрата новина е, че не сте сама и можете да получите помощ.
Кои са симптомите?

Пренатална депресия може да бъде трудно диагностицирана тъй като много от симптомите са подобни на тези на бременността като цяло: нарушения на съня, загуба на енергия и изтощение, затруднена концентрация или промени в апетита.

Симптомите на пренаталната депресия са подобни на другите форми на депресия и най-често се проявяват през първия триместър от бременността: безпокойство, страх, чувство на безпомощност и безнадеждност, тъга и пристъпи на плач, умора, а в някой тежки случаи и мисли за самоубийство.
Какви са причините за пренатална депресия?

За съжаление, рискът при някои жени да развият пренатална депресия е по-висок, отколкото при други:
• Жените с предишни депресивни епизоди
• Жените, които са страдали от следродилна депресия при предишно раждане
• Нестабилен брак
• Финансовите неволи
• Загуба на любим човек
• Жените, които имат странични реакции към противозачатъчни хапчета

Как пренаталната депрсия засяга бебето ми и мен самата?

Нелекуваната пренатална депресия може да има неблагоприятно въздействие върху бременността, като се започне с недостатъчни (или напълно липсващи) грижи за здравето. Ако сте силно депресирана, може да нямате енергията или желание за редовни срещи с Вашия лекар или акушерка. Да не говорим за правилно хранене и пренатални витамини. Това са само няколко причини, поради които от решаващо значение е да получите помощ - не се страхувайте или притеснявайте да говорите за това, било то с вашия лекар или с друг психично-здравен специалист.
Що се отнася до бебето някои проучвания показват, че при жените с депресия или тревожност по време на бременността има риск от преждевремнно раждане, бебетата са с ниско тегло, прееклампсия, хипогликемия и респираторен дистрес.

Безопасно ли е вземането на антидепресанти по време на бременност?

Няма лесен отговор на този въпрос. Ако преди бременността сте вземали медикаменти за депресия, то не е добре да ги спирате, преди да се консултирате с вашия лекар. Майките, бащите и лекарите трябва да оценят рисковете и ползите от използването на лекарства за стабилизиране на настроението по време на бременността.

Ето няколко прости правила, които можете да се опитате да следвате и които да ви помогнат да се почувствате по-добре:

1. Попитайте себе си: Бременността може да предизвика редица въпроси, като: "Ще бъда ли добра майка?" или "Как да се подготвя за майчинството?". Не пренебрегвайте факта, че това е променящо живота събитие, а също така и фаза за нова идентичност. Отговорите на тези въпроси ще окажат важно значение за начина, по който се чувствате през следващите девет месеца.

2. Спете достатъчно. Добрият сън е толкова важен за една бъдеща майка колкото и здравословното хранене. Колкото повече напрягате тялото си, толкова повече натоварвате ума си. Имайте предвид, че спокойният ум и щастливият сън по време на бременността са необходими за здравето на бебето.

3. Доверете се на тялото си: От първия ултразвук до този момент, тялото ви се променя, грижете се за него! Наддаването на тегло е неизбежно, поради простата причина, че вътре във вас има едно растящо мъниче. Ако вече сте започнала да се притеснявате за това как да се отървете от теглото след бременността, то прекалено много се тревожите. Въпреки това, можете да започнете да правите упражнения за бременни, съгласувани с вашия наблюдаващ бременността специалист.

4. Упражнения! Отново, както е посочено по-горе, упражненията са чудесен начин да се повиши нивото на серотонин, а тренировките, като например йога, помагат да успокоим ума си. Грижите за себе си са съществена част от грижите за вашето бебе. Опитайте се да правите упраженения за бременни, те могат да помогнат да си повдигнете настроението. Плуване, разходки, йога всички те са безопасни по време на бременност (Консултирайте се с вашия лекар преди да започнете каквито и да било тренировки)

5. Яжте много: Най-накрая можете да ядете каквото си искате! Бременността ви дава възможност да се храните обилно, но и здравословно в същото време. Отдайте се на яденето без да се чувствате виновна. Уверете се, че менюто ви включва здравословни мазнини, като риба, ядки и зехтин.

6. Намерете си хоби: Четенето на книги, слушането на музика или хобито, ще ви разсейват по време на бременността. Ако плетете добре, можете да изплетете пуловери, ръкавици без пръсти или нещо друго за мъника. Хобито може да ви предпази от негативните мисли.

7. Продължавайте да работите: В наше време не се очаква бременните жени да се откажат от работата си и 9 месеца да водят заседнал начин на живот! В борбата с промените в настроението добър съюзник е работата. Освен това работата поддържа вашата активност. И все пак помнете, че не работата, а вие и вашето здраве сте приоритет!

8. Гледайте забавни филми: Не е нужно непременно да гледате филми за бебета по време на бременността. Дръжте ума си весел, гледайки филми с щастлив край. Проучванията показват, че като цяло растежа и развитието на бебето зависи много от вас и вашия начин на живот. Мислете позитивно!

9. Излезте навън. Доказано е, че слънчевите лъчи и физическите упражнения повишават нивото на серотонин, което от своя страна може да облекчи начина, по който се чувствате.

10. Потърсете подкрепа: Говорете! Говорете с вашето семейство, консултирайте се с Вашия лекар или гинеколог за лошото си настроение. Разкажете как сте се чувствали през изминалия месец и за това, че сте по-потисната от обикновено. Говорете за това как се чувствате с партньора си, семейството и приятелите си, дори и ако сте леко склонни да се оттеглите от тях. Тяхната подкрепа е важна и ако те знаят как се чувствате, ще могат да ви помогнат. Разговорите за вашите страхове и притеснения за бъдещето може да ви помогнат да се разтоварите.

11. Потърсете помощ. По-лесно е да се каже отколкото да се направи. Консултирайте се със специалист, тъй като може да се наложи прием на лекарства ако симптомите са тежки. Вероятността депресията да навреди на плода е по-голяма от лека форма на анти-депресанти.

Ако сте опитали всичко, за да излезете от черната дупка в продължение на две седмици, но нищо не е помогнало, помислете за група за подкрепа. Тази групова терапия може да ви предложи стратегии за справяне с депресията и прекъсване на цикъла на негативното мислене. Споделянето на вашите чувства и преживявания с други хора, които преминават през същото нещо може да ви накара да се чувствате по-малко изолирана. Също така участието ви в група може да ви помогне да научите различни стратегии за справяне, използвани от другите хора.

Друг вариант е индивидуална психотерапевтична работа. Това какво ще изберете зависи от вашата индивидуалност и лично себеусещане. Срещите с терапевт или психолог не са признак на слабост, а означава, че сте добра майка, която е готова да предприеме необходимите стъпки, за да се грижи за здравето на бебето си и на самата себе си.

Помнете, че пренатална депресия не е шега. Ако страдате от пренатална депресия и разпознавате симптомите, потърсете помощ, тъй като не може просто да се излезете от депресия. Необходимо е време, разбиране, състрадание и помощ.

Бременността е красива част от живота! Не трябва да се чувствате в тежест или изолация.

Автор: Роза Филева-Хаджова, психолог, психотерапевт в Ателие Афект

Вижте още: 8 личностни характеристики, които могат да доведат до следродилна депресия

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2024 GneZdoto. Всички права запазени