Logo
Печат на тази страница
За децата с любов...

За децата с любов...

Един от най-големите проблеми на човечеството може би е следният: съвършени създания като новородените деца биват поверени (от Бог) на грижите на несъвършени създания като възрастните хора, които най-често са обременени от много неща, които им оказват негативно влияние.

Не е невъзможно да се реши някак този проблем, но е нужно наистина да бъде осъзнат и да бъде приет като задача от мнозинството от хората. Като много важна задача. Защото иначе няма развитие. Не и към по-добро...

...Как човек се смирява? Как разбира, че е несъвършен? И приема това? И продължава живота си нататък? Като се почувства съкрушен от нещо. Или от много неща. Дълбоко в душата си. Много дълбоко...

Да си съкрушен – това значи да имаш вече рана, дълбоко в себе си, но това може да бъде за добро. Наистина.

Например аз чувствам и преживявам като съкрушителен факта, че детето е така крехко същество, с така мъничко телце и разчита за всичко на възрастния човек, който се грижи за него в даден момент. И е така безпомощно... Не може самичко да се нахрани, да утоли жаждата си, да се облече, да заспи, да се успокои, ако се налага... За всичко разчита на възрастния. А той може да бъде разстроен, ядосан, изнервен или просто уморен и не съвсем адекватен... уви.

Тъжна е тази зависимост. Тревожна. Но ако човек усети тревогата – ще усети и отговорността. Ще осъзнае какво е нужно, за да бъде всичко наред и как да се грижи възможно най-добре за детето. Ще се старае... Ще се стреми към това. И в крайна сметка – ще сведе риска от негативни случки до минимум. И влиянието върху детето ще е добро. То ще може да се развива. Да се чувства спокойно, да расте обичано и уверено в себе си. Стига човекът, който предимно се грижи за него да се старае в тази посока... Да осъзнава важността й.

Надявам се всички ние да осъзнаваме все по-добре отговорността си – към децата, живота и въобще. Надявам се да бъдем все по-добри родители. И все по-добри човешки същества. Важно е!

Нека децата знаят, че са обичани безусловно.
Нека и хората знаят, че са обичани безусловно – поне от Бог.

...И мисля, че именно родителите могат най-лесно да обуят Неговите „обувки", разбирайки в сърцето си какво значи да имаш дете. И какво значи безусловна любов.

Вижте повече за Кристина Митева и още статии от нея

Вижте още: НЕ СЕ ФОКУСИРАЙТЕ В ДЕЦАТА СИ. ОСТАВЕТЕ ГИ ДА ДИШАТ!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени