Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Сродна душа, кармичен партньор, пламък близнак… - имаме ли заблуди по темата?

Сродна душа, кармичен партньор, пламък близнак… - имаме ли заблуди по темата?

В последните години много се говори за партньорствата от нов духовен тип и за все по-честото разпадане на бракове и връзки, които принадлежат на стария тип – условна любов. Преди да поговорим за духовните партньорства, нека да уточним какво точно е условна любов? Това е връзка, в която:

- Не поемаме отговорност за живота си, за изборите си и за щастието си, за всичко сме склонни да търсим причина в партньора. Очакваме той да ни ощастливи.
- Имаме високи очаквания към другия и идеал в главата ни, към който искаме да го приравним.
- Не познаваме своите слабости и емоционални рани, които сме имали и преди връзката. Приемаме всичко лично и не търсим причина в себе си за начина, по който реагираме.
- Премълчаваме нуждите и желанията си и дебнем дали и кога другият сам ще се сети. Измерваме любовта. Комуникираме незряло, с намеци, сърдене или мълчание. Страхуваме се от конфликт или манипулираме другия с нашата конфликтност.

Нарича се условна любов, защото има условия за любовта ни: „Ако ти правиш нещата, които ми допадат, ако се държиш с мен, както очаквам, ако показваш любовта си, както аз искам, ако отгатваш мислите ми, то тогава ще те обичам!“. Новият тип връзка между мъжа и жената не включва нищо от това, затова я наричаме БЕЗусловна. Обичаме другия такъв, какъвто е, опознаваме го, приемаме го и не желаем да го променяме или напасваме спрямо някакъв идеален образ, който е в главата ни.

Забелязала съм обаче, че много жени имат грешно разбиране за това какво е духовното партньорство и кой партньор можем да наречем сродна душа, пламък близнак или кармичен партньор. Кои са най – честите заблуди по темата:

1. Очакваме, че духовният партньор е някой, който се интересува от духовни практики – медитира, чете книги по темата, посещава семинари... Ако не го прави, а ние го правим, се опитваме да го убедим и увлечем да се присъедини към нас. Често това създава силно напрежение във връзката, защото партньорът има различно виждане за нещата. Друга грешка, която допускаме е да планираме да изоставим „обикновения“ си съпруг, който е бизнесмен, твърде практичен или е един нормален, здраво стъпил на земята мъж, и да търсим някой с духовни интереси. Духовността като теория и познания няма нищо общо с истинската духовност. Би могла да има, но не е задължително. Най–големите духовни учители в живота ни може дори да не са чували за Ошо, Дийпак Чопра и Луиз Хей, може да не са запознати с термини като „закона на привличането“, „осъзнатост“ или „мантра“, може да не са прочели и една книга по темата, но пак да ни дадат най-ценните житейски уроци с поведението и думите си. А ако партньорът ви е толкова земен и материален, че това ви побърква, значи вие сте се отнесли прекалено в духовното и сте загубили баланс в другата крайност. Както казва шаманът Кетут Лиер от „Яж, моли се и обичай“: „Не твърде много земя, но и не твърде много небе...“. Хората, които залитат много в духовното и говорят само за единение, братска любов, кой кой е бил в кое прераждане, за астрални пътувания, кармични дългове и т.н. страдат от така наречената прекомерна шеста чакра (трето око). Това не е духовност, а дисбаланс, от какъвто страдат и прекалено материалните и бездуховни хора само че при тях чакрата е затворена, а не прекомерна.

2. Мислим, че ако сме със сродната си душа, няма да се караме и да имаме различия. Точно в различията и споровете са най – големите духовни уроци. Точно със сродната си душа можем да се караме много, да имаме много различия, да се раздразваме един друг..., но това е с цел да опознаем себе си, реакциите си, да намерим мотивация в любовта да преодолеем различията. Духовният партньор отразява най–черната ни сянка, най-грозните аспекти на нашето Аз – тези, които не искаме и да чуем, че притежаваме. Това е мощен двигател за развитието ни. Защо да се промениш, ако не, за да спечелиш или задържиш любимия човек?

3. Бъркаме илюзията на влюбването с феномена сродна душа. Не знам дали наистина съществува сродната душа, в смисъл на човек, с когото сме предопределени да бъдем, но знам нещо със сигурност – хората често бъркат несподелената или неосъществената по някаква причина любов с явлението „сродна душа“. Когато връзката не се е развила до край – не е започнала или е прекратена от другия, от обстоятелства, то тогава ние просто оставаме влюбени. При дългосрочните връзки, в които партньорите са често заедно или живеят заедно, задължително настъпва момент на отрезвяването – виждаме, че другият не отговаря на идеалния образ, който сме имали за него, илюзията на влюбването отминава. Това не значи, че спираме да обичаме, но вече не е толкова лесно. Ако връзката е прекратена или е например от разстояние, паралелна с друга връзка на партньора ни, то тогава илюзията трае завинаги. Ние така и нямаме достатъчно взаимодействие с другия, за да се разочароваме. Това удължено влюбване ни кара да си мислим, че това е сродната ни душа. Тези размисли ни карат да блокираме и да се затворим за нов човек. Колкото и специален да е любимият ни, сигурно е, че можем да обичаме и да сме много щастливи и с друг.

4. Приемаме, че сродната душа срещаме само в романтичните си връзки. Вярвам, че човек може да има много сродни души – може да е дете, родител, приятелка. Сродната душа е някой, който ни приема безусловно и в негово присъствие можем да сме такива, каквито сме. Дори да имаме трудности, имаме и желание да ги преодолеем.

5. Свързваме кармичния партньор с щастлива любовна връзка. Обичайно си мислим: „Ако това е моят човек, то нещата ще се наредят, няма нужда да полагам усилия и няма да срещам пречки.“ Не винаги със своя пламък близнак можем да осъществим щастлива любовна връзка. Щастливци са тези, които успяват. Понякога се разминаваме, понякога научаваме нещо и се разделяме, понякога сме заедно в трудна връзка или имаме общи трудности.

Духовният партньор не е някой, който ще медитира с теб, ще си говорите за Бог, ще те гледа влюбено и ще отглеждате в хармония петте си деца. Духовният партньор е някой, който ще те кара да го обичаш и мразиш едновременно, някой, който в един момент ще те дразни до безумие, а в следващия ще го обожаваш, някой, на когото ще крещиш до изтощение, а после ще плачеш в обятията му и ще шепнеш, че го обичаш. Духовният партньор ще те докара не до ръба, а до всичките ти ръбове – там, където свършва твоето Аз. И това е най-хубавата част, защото ще разбереш, че това, което наричаш свое Аз, са само пластове от защити, маски, роли и фалшиви ценности. Духовният партньор ще те докара до ръба, след който започва истинското ти Аз!

Вижте повече за Ирина Вълчева-Кръстева и още статии от нея

Вижте още: КАРМАТА НА ЛЮБОВТА - ГОТОВИ ЛИ СМЕ ДА Я РАЗБЕРЕМ И ДА Я ПРИЕМЕМ?


НОВА КНИГА:

lubov s malki bukvi min
ЛЮБОВ С МАЛКИ БУКВИ от Франсеск Миралес
Самотен университетски преподавател, изгубена детска любов, улична котка и цял куп ексцентрични герои са оплетени в тази пълна с обрати история, която се развива на фона на магнетична Барселона.
Очарователна, забавна и трогателна история за силата на малките действия и за магията на случайността. История, която ни насърчава да се събудим за собствения си живот и ни напомня, че той е едно незабравимо пътешествие, което не трябва да изживяваме сами. Ще се влюбите в тази книга. КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

vsichko e lubov 870x387 min
КНИГА 1: ЛЮБОВ С МАЛКИ БУКВИ; КНИГА 2: АКО ТИ ЗНАЕШЕ...
Вижте повече за книгите ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min


НОВА КНИГА:

lubov s malki bukvi 600x600 min
Виж повече за книгата ...


СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

vsichko e lubov 660x660 min
Виж повече за книгите ...


„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki
 
 
nesletters

kor kak raboti jivotyt gift min

kor vinagi ima nadejda gift min

kor zlatniyat grad gift min

kor az te chuvam min

kor krystopyt gift min

kor ikigai gift min