Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Приказка за реката Росица и камъка Камен

Приказка за реката Росица и камъка Камен

"Те рядко постигаха съгласие. Всъщност почти никога, караха се постоянно, предизвикваха се всеки ден, но въпреки различията, тях ги свързваше нещо много важно...Умираха един за друг."
"Тетрадката"

Реката Росица била буйно малко поточе, но с времето пораснала в къдрава, усмихната и лежерна река. Имала своите бистри бързеи и тъмни, дълбоки вирове, като всяка водна стихия. Слънчевите лъчи се оглеждали във водите ѝ като в очите на усмихнато момиче и блестели с още по-силна светлина, отразявайки усмивката на вълните ѝ. Денят ѝ минавал в закачки със слънчевите зайчета под съпровода на птичи песни, крясъкът на палави жаби и носталгичните трели на щурците.

Един ден обаче тя срещнала по пътя си камъка Камен. Достолепен, студен и наглед твърд и непоколебим, както подобава на всяко каменно създание с остри ръбове и студена сърцевина.

От този ден животът и на двамата се променил. Росица ставала все по-красива, слънчева и усмихната, облечена в цветна и пъстра премяна, огряна от новите мисли, които изпълвали деня ѝ. Ромонът ѝ се леел като вълшебство, опитвайки се с гласа си да омае, размекне и усмихне мрачното каменно лице на Камен. Често пускала слънчеви зайчета в очите му само за да успее да види скрития блясък в тях. Шегувала се и пеела така, както само тя умее. И ето, че полека-лека Камен започнал да омеква, ръбовете му, които били остри и зъбести, започнали да се изглаждат и омекват, очите му придобили мекотата на влюбени, но сърцето му било все така кораво и недостъпно, страхуващо се да разкрие своята скрита същност.

Росица била упорита и не се отказвала лесно. Всеки ден галела с водите си ръбатата му повърхност, докосвала го с пръските си и му шепнела с тихия глас на дълбоките си вирове. Докато един ден сърцето на Камен не се разтворило напълно за нея, приласкано от нежността и постоянството ѝ, и не се отпуснал в прегръдките ѝ - спокоен, обичан и приласкан.

Дните им минавали бързо - понякога светли и шумни, огрявани от топлината на слънцето и смехът на децата, които играели край бреговете на реката, друг път - мрачни, бурни и дъждовни - удавени в сълзите на небето. Челото на Камен често потъмнявало и ставало пак студено и недостъпно, очите на Росица също понякога се покривали с тъга и болка, но пътят им продължавал все напред и заедно.

Но един ден, както за всеки камък, дошъл и краят на Камен. Времето, зимният студ и горещите летни дни го превърнали в куп блестящи песъчинки, всяка от които носела белега на преживяното и отражението на светлината, която донесла в живота му любовта. Росица, съсипана от своята загуба, променила пътя си и тръгнала в нова посока, но носела в себе си всички негови частички, като скъп спомен от вълшебната им обич. А общото им старо корито стои все там и пази всичко, което са преживели в него - Реката Росица и Камъкът Камен - Тя и Той.

Който и да си отиде пръв в една такава любов - остава другия да го помни и общото им гнездо - да възкресява миналото.

Вижте повече за Марияна Дживтерова и още нейни текстове.

Вижте още: СОЛЕНОТО КАФЕ


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT novo min

НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ! от Лари Уингет
Имаш ли план за успех? Защо нямаш? Време е да спреш да дрънкаш за нещата, които искаш. Време е да спреш да губиш времето си с извинения и обяснения защо не си точно такъв, какъвто трябва да бъдеш.
Тази книга е лекият ритник, от който имаш нужда, за да се откажеш от лошите си навици, които ти пречат да постигнеш целите си. Дай си сметка какво наистина искаш, не какво казваш, че искаш, и се хвани за работа.
"Това не е книга за философията на успеха. Това е книга за практическото приложение на успеха. Това е призив за действие. Целта ми е да я прочетеш, след това да я оставиш настрани и да направиш нещо!“ КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...
НОВА КНИГА:

Ако ти знаеше... Елчин Сафарли

АКО ТИ ЗНАЕШЕ... от Елчин Сафарли
Това е историята на едно момиче, което бяга от миналото, история за любовта, която лекува, удивлява и отново те връща към живота. Една млада жена пристига в Овалния град напълно изгубена, измъчена от обстоятелствата, болна и най-вече – с натежало сърце. Тя идва, за да забрави миналото, да избяга от родния си град и от един мъж... а може би и за да умре.
Но открива нови приятели, помирява се с миналото и... среща един мъж.
„Ако ти знаеше...“ е книга за необятната женска душа, за надеждата и избора, за втория шанс... КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT 650x650 min
Виж повече за книгата ...

ako ti znaeshe 650x650 min
Виж повече за книгата ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki
 
 
nesletters

kor kak raboti jivotyt gift min

kor vinagi ima nadejda gift min

kor zlatniyat grad gift min

kor az te chuvam min

kor krystopyt gift min

kor ikigai gift min