Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Скорост, комфорт и успех – три думи, които са в основата на разпадащите се семейства днес

Скорост, комфорт и успех – три думи, които са в основата на разпадащите се семейства днес

Във времето, в което живеем, всички мечтаят за комфорт и бърз успех. За съжаление тези социални стереотипи не подминават и семейните отношения. Три важни фактора - скорост, комфорт и успех, все по-често се появяват в основните причини за разводите днес.

Ето кои са те:

1. Една от най-важните причини за разводите днес са бързите бракове. Много хора търсят комфорт в сексуалната достъпност и когато постигнат този комфорт, за съжаление го смятат за основа на отношенията. А това не дава възможност на много двойки дори да се опознаят. Да не говорим за духовна близост, без която по принцип семейството е невъзможно.

2. Възможността за бърза смяна на заниманията и професиите в различни области създава резонанс между личностното развитие на партньорите в една връзка. Ако в семейството се реализира само единият, връзката се разпада, тъй като хоризонтите са различни. Семейството е една обща цел.

3. Феминистичните настроения за съжаление засегнаха и механизмите за развитие на отношенията. Трудно е да се игнорира генетично заложената формула „мъжът изхранва семейството“. Привързаността на мъжа се формира там, където той „носи доходи“. Днес в семействата има различни бюджети, успоредно с все по-голямо недоверие. Всичко това често става причина за развод.

4. Класическите причини също са актуални. Изневярата. Парадоксът е в това, че по-често изневеряват мъжете, а разводът инициират жените, без емоционалността им да пречи да поемат отговорността за толкова важни решения.

5. Безкрайният поток от лесни възможности и илюзии в сферата на общуването тласка много хора към развод с идеята „Аз заслужавам нещо по-добро!“. Това, което имат в момента, се обезценява, а това пряко влияе на семейните отношения.

6. Постоянният стремеж към успех и абсолютната липса на ценности от 90-те години нямаше как да не остави следа в днешното общество. Причина за разделите често се оказва не разминаването в чувствата, а несъответствието в УСПЕХА.

7. В преследването на своите цели и препускането към успеха, много хора се оказаха в ситуация на „прегаряне“ или дори в депресия. В такова състояние човек не изпитва нужда от нищо и от никого, не само от семейство. Губи се интересът към всичко. И днес процентът на такива хора, в еднаква степен и мъже, и жени, продължава да расте.

8. Заради безкрайната свобода на избор и достъпността на жените, много мъже губят чувството си за отговорност. „Защо да се напрягам, след като мога да получа всичко, което искам!“. Днес все повече жени се сблъскват с този манталитет, но и все по-често се разделят с такива партньори.

9. Възможностите, които предлага технологичният бум, се превърнаха в заместител на успеха и на реалния живот. Не малък процент хора все по-често се пристрастяват към игри, онлайн занимания и съобщества, където е по-лесно да са „герои“, да побеждават и да се чувстват значими. В повечето случаи тръгналите по пътя на подобни зависимости се отказват от реалността, дори и от семействата си.

10. Мнимата духовност привлича все повече хора в своите редици. Има партньори, които под маската на духовността се отказват от редица социални търсения. Както се казва, по-лесно е да се откажеш от месото, отколкото да печелиш, за да си го позволиш. Когато се отнася само до теб, добре. Но ако трябва цялото семейство да „се храни от слънцето“, вече нещата не са толкова прости.
Защо е мнима ли? Защото истинската духовност трябва да заздравява доверието, уважението, разбирането и любовта в семейството.

Автор: Анна Иотко, психолог  Превод: Gnezdoto

 


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT novo min

НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ! от Лари Уингет
Имаш ли план за успех? Защо нямаш? Време е да спреш да дрънкаш за нещата, които искаш. Време е да спреш да губиш времето си с извинения и обяснения защо не си точно такъв, какъвто трябва да бъдеш.
Тази книга е лекият ритник, от който имаш нужда, за да се откажеш от лошите си навици, които ти пречат да постигнеш целите си. Дай си сметка какво наистина искаш, не какво казваш, че искаш, и се хвани за работа.
"Това не е книга за философията на успеха. Това е книга за практическото приложение на успеха. Това е призив за действие. Целта ми е да я прочетеш, след това да я оставиш настрани и да направиш нещо!“ КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...
НОВА КНИГА:

Ако ти знаеше... Елчин Сафарли

АКО ТИ ЗНАЕШЕ... от Елчин Сафарли
Това е историята на едно момиче, което бяга от миналото, история за любовта, която лекува, удивлява и отново те връща към живота. Една млада жена пристига в Овалния град напълно изгубена, измъчена от обстоятелствата, болна и най-вече – с натежало сърце. Тя идва, за да забрави миналото, да избяга от родния си град и от един мъж... а може би и за да умре.
Но открива нови приятели, помирява се с миналото и... среща един мъж.
„Ако ти знаеше...“ е книга за необятната женска душа, за надеждата и избора, за втория шанс... КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT 650x650 min
Виж повече за книгата ...

ako ti znaeshe 650x650 min
Виж повече за книгата ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki
 
 
nesletters

kor kak raboti jivotyt gift min

kor vinagi ima nadejda gift min

kor zlatniyat grad gift min

kor az te chuvam min

kor krystopyt gift min

kor ikigai gift min