Gnezdoto.net
Седемте стадия на любовта

Седемте стадия на любовта

Предлагаме ви един по-различен поглед към любовта, идеалните половинки и семейните отношения. Вижте какво съветват древните ведически текстове за постигането на съвършената любовна хармония и за превърналата се в илюзия „любов за цял живот“.

Първи стадий – съзерцание
В този момент човек още не знае, че обича. Усеща, че другият го привлича, търси неговата близост, все по-често копнее да го вижда, да общува с него. Това чувство рядко възниква в двамата едновременно. Обикновено то се ражда първо в единия и той трябва да запали искрата в другия.

Втори стадий – пробуждане
В този момент се пробужда любовта в другия и любовното чувство започва да се осъзнава. Тогава мислите ти и изобщо цялата ти положителна енергия се насочва към „обекта“ на твоята любов. Сърцето на другия също започва да се разтваря и сега настъпва неговият стадий на съзерцание.

Първият и вторият стадий продължават около 1-2 години.

Трети стадий – разтваряне на сърцето
На този етап любовта е пробудена и осъзната и за двамата. Те са разтворили сърцата си един за друг и са най-щастливите хора на света. Започват да общуват със сърцата си не само помежду си, но и с всички останали. А това означава, че любовта се пробужда и в околните. Любовта ни свързва с невидими нишки с най-фините енергийни източници във Вселената. Влюбените пишат стихове, говорят възвишено, не стъпват по земята – направо летят.

Този стадий е свързан с още един интересен момент – създава се вътрешният свят на тези двама души. Там те се наслаждават един на друг, постоянно копнеят да се виждат, раздялата за тях е мъчителна. Ако пожелаят, никой друг няма да бъде допуснат в този свят. Всъщност той трябва да остане недосегаем за другите, външен човек не бива да прекрачва границите му – нито приятел, нито приятелка! Защото всеки страничен човек, с когото влюбените споделят и разказват за чувствата си, би могъл осъзнато или неосъзнато да им завиди, да изпотъпче цветята в прекрасната градина на любовта и да навреди на отношенията им.

На пръв поглед ще ви се стори, че има противоречие между твърдението, че влюбените пробуждат любовта не само в себе си, но и в другите, и забраната да допускат когото и да било в този свой съкровен свят. Но на практика противоречие няма. Влюбените светят с особена светлина. Тази светлина се разпростира върху цялото им обкръжение. Всички наоколо се чувстват по-добре, макар често да не разбират защо. И това е напълно достатъчно! Не е нужно любовта да се афишира с думи, да се разказва за нея на всеослушание, защото тези признания и красиви слова са само за ушите на двамата влюбени.

Четвърти стадий – опознаване
Този етап е препъни-камък за почти всички двойки. В съвременното общество на практика отсъства културата и познанието за преминаване през този стадий на любовта.

За да придобием по-ясна представа за този етап, ще разгледаме въпроса за „идеалните половинки“. Подсъзнателно всеки търси половинката си. Има едно погрешно схващане, че в целия свят тази половинка е само една. Но това не е така. Идеалната половинка не се ражда, тя се превръща в такава. Идеалната половинка трябва да бъде сътворена. А това се случва в стадия на опознаването. Двамата трябва да открият възможно най-много допирни точки помежду си. И тук се натъкваме на поредната заблуда, че влюбените трябва да са еднакви, да си приличат максимално и така ще им бъде по-лесно да открият повече допирни точки, в противен случай може да търсят цял живот.

Всъщност идеалните взаимоотношения могат да бъдат изградени само между хора, които не си приличат. Те се допълват взаимно с различните качества, които притежават, и си помагат да се развиват. Разбира се, трябва да се има предвид, че хората се намират на различно ниво на съзнание. Затова единственото сходство между двамата влюбени трябва да бъде еднаквото ниво на съзнание, двамата трябва да говорят на общ език, иначе просто няма да се разбера и няма да открият допирните точки помежду си.

Четвъртият стадий продължава около 4 години. За това време трябва да бъдат намерени допирните точки на всички нива – духовно, психологическо, ментално, социално, емоционално, физическо. Чак тогава ще е възможен преходът към следващия стадий.

В този стадий става ясно, че харесваме различни неща. Затова трябва да можем да преценяваме кога да отстъпим и кога да настояваме. Тук играта на обида е напълно допустима, но не и сериозните стълкновения, защото истинскта любов не отправя претенции, тя приема другия какъвто е.

В този момент се появява най-големият враг на любовта – страстта. Това твърдение вероятно ви звучи твърде нелепо и непонятно. Според разбиранията на древните страстта трябва да бъде слугиня на любовта и в никакъв случай обратното. Тогава четвъртият стадий ще бъде преминат без особени усилия. Проблемът е, че в съвременното общество пътят до леглото е прекалено кратък.

Страстта пречи както за разтварянето на сърцата, така и за откриването на допирните точки. В резултат между влюбените започват да назряват претенции, недоволство и нежелание да се правят отстъпки. Именно в третия и четвъртия етап се случват повечето раздели (и разводи). Ако в този момент се появяват деца или вече ги има, те се превръщат в така наречените „семейни окови” и семейството продължава да съществува по необходимост, по задължение.

За да бъде преминат успешно четвъртият стадий, Аюрведа препоръчва да не се поддаваме на страстта в първите четири години от съвместния живот, докато не бъдат намерени всички допирни точки. Сигурно не вярвате и дори сте потресени от прочетеното току-що, но трябва да се има предвид, че според древните обичаи мъжът се е женил на около 25 години за момиче на възраст между 12 и 14 години. И пак, не бързайте да се смайвате, защото до пълното съзряване на момичето не е можело да става и дума за сексулани отношения между съпрузите. За сметка на това двамата са имали достатъчно време да преминат гладко през четвъртия етап, на опознаването, съхранявайки взаимната си любов и вярност до края на дните си.

Разбира се, в днешно време не може да се говори за такова дълго, няколкогодишно, въздържателство; би било напълно достатъчно страстта да се победи поне веднъж. Едва тогава тя може да стане слугиня на любовта, а не обратното.

Пети стадий – творчество
Според древните текстове в този стадий трябва да се създаде семейството и да се появят децата.

На този етап вътрешният свят на двамата вече е сътворен. В него пак не бива да се допускат външни хора, там могат да влязат единствено децата, които ще се потопят и ще растат в атмосфера на любов и защитеност.

Шести стадий – саможертва
В този стадий влюбените са готови да дадат всичко един за друг, дори живота си. Ако преминат успешно и този етап и докажат любовта си чрез сможертвата, тогава настъпва последният.

Седми стадий – съвършенство в любовта (любовна хармония)
Достигането на този етап означава, че любовта на двамата никога няма да изчезне. Дори в следващия живот да се окажат на противоположните краища на планетата, те непременно ще се намерят. И тук се натъкваме на едно ново явление. Помните, че говорихме за идеалните половинки и уточнихме, че те се създават и могат да бъдат повече от една. Това правило важи за повечето хора. Но не и за онези рядкосрещани щастливци, които са преминали през седемте стадия на любовта в някой от предишните си животи. За тях има само една идеална половинка. В такива случаи се говори за кармични взаимоотношения. Тези хора са много малко. Те преминават от живот в живот винаги заедно и преодоляват различните стадии на любовта почти мигновено. Двамата остават заедно от началото до самия край.

След всичко прочетено вероятно си мислите, че трябва да мине половин живот, докато станете готови за семейство и деца. Имайте предвид, че много от стадиите могат да протичат едновременно (първите четири със сигурност). Но ако опознаването помежду ви не се случи за посоченото време, то няма да се случи изобщо. Не и с този човек. Но може би с друг, който непременно ще се появи, когато сте готови за това, и с него ще трябва да повторите всичко отначало. А дали ще е по-леко или по-трудно от предишния път, зависи какво сте научили от ситуациите в миналото.

По материали от spiralata и превод на Петя Стоянова

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki