Gnezdoto.net
Изповедта на една майка или как любовта се превръща в мъчение и емоционален затвор...

Изповедта на една майка или как любовта се превръща в мъчение и емоционален затвор...

Един разтърсващ роман с неочакван обрат. Историята на една млада жена, чийто живот е белязан от две думи: домашно насилие.

„Изповедта на една майка“ е много повече от история за домашното насилие. В нея ще видите борбата за оцеляване на жертвата, но и за първи път ще чуете един много важен разказ – на майката на насилника.

В този увлекателен и изключително емоционално наситен роман авторката Кели Римър подлага на дисекция един от най-наболелите проблеми на съвремието – домашното насилие. Тя ни разказва една наглед обикновена история, в която обаче са вплетени не само емоциите и преживяванията на жертвата, но и на нейните близки и на майката на насилника, които дават важни подробности от живота на всички засегнати в една подобна драма. След задълбочено проучване авторката поднася в повествованието и много психологически факти, които дават една достоверна клинична картина на проблема. И най-важното, поставя изключително важни въпроси:

Колко тежки могат да бъдат пораженията в живота на една жена, подложена на емоционален и физически тормоз? Може ли някой да предвиди докъде може да стигне ескалацията на този проблем? Възможно ли е да се справи сама? Извръщаме ли глава от тази толкова „неприятна тема“? Как един мъж се превръща в деспот и насилник? Как любовта се превръща в мъчение и емоционален затвор? И защо проблемът много често тлее в перфектните семейства?

Дейвид и Оливия са точно такова семейство. За външния свят те са идеалната двойка. Дейвид е успешен бизнесмен, представител на градската управа, и с блестяща репутация в обществото. Привлекателен, обаятелен събеседник и галантен джентълмен. Оливия е отдаден на професията си и уважаван ветеринарен хирург. Умна, образована и добронамерена млада жена. Целият живот е пред тях. А когато се ражда прекрасната им дъщеричка Зоуи, техният живот изглежда съвършен.

Но наистина само изглежда. И то само за външния свят.

Оливия знае, че в безупречния ѝ брак има нещо дълбоко нередно. Тя живее в страх, изолация и постоянна манипулация. Тя е поставена в почти невъзможна ситуация, в която няма никакъв приемлив и разумен ход. Тя се лута между любовта, вината и унижение, на което е подложена.

Но когато един ден провинциалното градче е разтърсено от неочаквана трагедия и Дейвид е намерен мъртъв, сякаш кълбото от неизказани проблеми и премълчани истини започва малко по малко да се разплита.

Само че първата задача на Оливия е да си върне живота обратно. Тя иска да крещи. Иска да каже истината на висок глас. А дали е възможно това? Дава ли си самата тя сметка за степента на пораженията от „перфектния“ си брак? Емоционално опустошена и измъчвана от тежко чувство на вина, Оливия се изолира от външния свят, намирайки упование само в малката Зоуи. И бавно и мъчително започва да подрежда отново една нова картина на своя живот. Въпреки че разполага единствено с болезнени и разпилени отломки. И с нещо, което смътно измъчва съзнанието ѝ, но тя не може да разбере.

Животът на Айви, майката на съпруга ѝ, също се преобръща на 180 градуса. Дейвид е нейното „златно“ момче, перфектният син, когото обожава... основният и единствен смисъл в целия ѝ живот. Тя е толкова обсебена от своя единствен син, че едва ли може да види нещо различно от собствената си представа за него. Която е: Моят Дейви е съвършен! Дали Айви е знаела какво се случва в семейството на сина ѝ? Дали през погледа на обожанието и майчината си обич може да прозре истината за своя син...

Нейният разказ също е изключително завладяващ и емоционално зареден. Той започва с раждането на Дейвид и преминава през целия му живот, през формирането му като личност. И може би някъде дълбоко от този разказ изплува въпросът: Възможно ли е едно безгрижно дете, отгледано с безмерна любов, следвано на всяка стъпка в своето израстване от обожанието и подкрепата на своята майка, да се превърне в деспотичен и психически неуравновесен мъж и съпруг.

Книгата „Изповедта на една майка“ е едно вълнуващо емоционално пътешествие, което дълбоко ще ви разтърси. Двете жени, чиито разкази се редуват, са истински, те говорят със сърцето си – макар че едната говори с гласа на болката и страха, а другата – с гласа на обожанието.

Независимо че темата за домашното насилие е тежка и заредена с горчивина (а може би и неудобна за някои от нас), когато затворите последната страница, няма да усещате горчивия вкус на трагедията... Защото животът винаги предлага възможности. Просто трябва да ги видим и да ги потърсим.

И може би най-важното послание на тази толкова автентична история е, че за проблема с домашното насилие трябва да се говори. Защото той съществува, той е ежедневие на милиони жени по света. И най-страшното – той почти винаги е маскиран, а жертвата изпитва вина. Тя не може да си тръгне. Тя има нужда от помощ.

Може би и от вашата помощ...

И, за съжаление, това може да бъде историята на всяка една жена.

Мнения и отзиви за романа може да намерите тук: www.goodreads.com

„Изповедта на една майка” е първата среща на българския читател с австралийската писателка Кели Римър. В класацията си за женска проза USA Today я нарежда сред водещите имена в този жанр. Петте романа, които тя вече има зад гърба си, са преведени на повече от 20 езика.

ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО ВИ ПРЕДСТАВЯ БЕСТСЕЛЪРА НА КЕЛИ РИМЪР "ИЗПОВЕДТА НА ЕДНА МАЙКА"

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki