Gnezdoto.net
9 прости истини за отношенията между хората

9 прости истини за отношенията между хората

1. Нито един човек не застава на пътя ви напразно.

Всеки ден срещаме нови хора и всяка среща ни дава нещо важно за нас самите. Някои ни изпитват, други ни преподават урок, трети ни помагат в изграждането на нови навици. А някои хора ни правят по-добри. Те са особено ценни!

2. Не забравяйте: Получаваш това, което даваш.

Няма как в отговор на обвинения, капризи или обиди, да получите усмивки и признания в любов. Ако искате разбиране, опитайте се да разберете човека отсреща. Всичко се връща. Тази проста формула работи откакто свят светува.

"Ако се интересувате от другите, за два месеца можете да си създадете повече приятели, отколкото ако в продължение на две години се опитвате да накарате другите да проявят интерес към вас." - Дейл Карнеги

3. Не се борете за място в живота на човек.

Често забравяме простата и мъдра истина „Насила хубост не става“. Не се опитвайте да отвоювате пространство за себе си в живота на друг човек. Все пак вие не знаете със сигурност дали той го иска.

4. Приемайте промените.

Всички хора се променят с времето. Мислите, нуждите, убежденията – също. Така че, ако някой ви каже: „Вече не си същият“, не започвайте да търсите веднага недостатъци в себе си. Възможно е промяната у вас да е положителна, но просто интересите ви с този човек вече да се разминават. Това, че ще се виждате по-рядко, не е страшно. По-добре е да се чувате два пъти в годината, но да запазите добри спомени, отколкото да се опитвате да спасявате отношения, от които не е останало нищо. Така само се натрупва вътрешно раздразнение. Бъдете искрени.

5. Научете се да прощавате. Прошката не е слабост.

Много хора смятат, че прошката е признак на слабост. Но да простиш съвсем не означава: „Няма проблем, продължавай да ми тровиш живота, аз съм добър човек...“. Прошката означава единствено: „Няма да позволя миналото да трови настоящето и бъдещето ми.“

"Не е достатъчно само да прощаваме, трябва да умеем и да забравяме." - Ан дьо Стал

6. Не губете време в безсмислени спорове.

Колкото по-малко време губите в спорове и разправии с хора, които ви дразнят, толкова по-малко време ще ви остава за пълноценно и смислено общуване с хора, на които държите и обичате. А ако имате спор с близък човек, опитайте да се владеете и не позволявайте на гнева да ви заслепи, защото може да кажете тежки думи, за които да съжалявате цял живот. Понякога и най-добрите отношения могат да се разрушат от една дума.

"На света има само един начин да победиш в спор — това е да излезеш от него." – Дейл Карнеги

7. Не се опитвайте да променяте другия човек.

Човек може да промени само себе си. Затова се научете да приемате близките си хора такива, каквито са. Ако не приемате или не харесвате нещо, по-добре бъдете честни и го кажете направо. Тогава човекът до вас може да поиска да се промени за заради вас. Но той трябва да го направи сам.

8. Оставете някои хора да си тръгват.

Това, че някои хора си тръгват от живота ви, може да бъде добре за вас. Не се страхувайте да сменяте обкръжението, да оставяте някои хора да си тръгнат и да дойдат нови. Ако получавате от някой само разочарования или обиди, и това внася достатъчно дискомфорт в живота ви, не се вкопчвайте в миналото. Такива отношения е по-добре да се прекратят.

"Когато сърцата се разделят, няма смисъл ръцете да остават една в друга." - Наполеон

9. Ценете хората, които са до вас.

Не забравяйте да казвате на близките ви хора, които са до вас и ви подкрепят, които обичате и получавате любов то тях, че ги цените. Отделяйте им достатъчно внимание. Дори и някога тези отношения да приключат, това не означава, че е безсмислено да покажете своите чувства сега.

"Приятелството е като чая - трябва да бъде силно и не много сладко." - Бърнард Шоу

 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.