Logo
Печат на тази страница
В аптеката на бъдещето

В аптеката на бъдещето

ДВЕ ХАПЧЕТА

Представете си, че сте в аптеката на бъдещето. Искате съвет от аптекаря, който ви дава да избирате между две хапчета. Вие посочвате първото и питате как действа.
Фармацевтът започва да изброява предимствата му:

− Понижава кръвното налягане, стабилизира нивата на инсулин, подобрява настроението, ускорява процеса на изгаряне на калориите, предпазва от остеопороза и понижава риска от инфаркт и сърдечни заболявания. За съжаление, има и странични ефекти: безсъние, кожни обриви, проблеми със сърцето, повръщане, газове, диария, напълняване и други.
− Хм – замисляте се вие. – Ами другото хапче? То как действа?
− О, то има същото действие – отвръща ведро фармацевтът.
− А страничните ефекти? – питате вие.
Фармацевтът грейва.
− Няма такива.

Първото хапче е въображаема комбинация от следните съставки: бетаблокери за контролиране на високото кръвно налягане и сърдечния ритъм, статини за намаляване на холестерола, лекарство за диабет за регулиране на кръвната захар, антидепресанти и препарат за остеопороза.

А второто хапче е доста по-истинско. Нарича се физическа активност. Хората, които спортуват, живеят по-дълго и са в по-малък риск от високо кръвно налягане, инфаркт, сърдечносъдови болести, депресия, диабет и метаболитен синдром. И са защитени по-дълго от първите признаци на деменцията.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В КЛЕТКИТЕ, КОГАТО СПОРТУВАТЕ

Kакво ли щяхте да видите, ако можехте да разгледате под микроскоп резултата от физическите упражнения и да надникнете в самите клетки на поддържаното с тренировки човешко тяло?

Хората, които спортуват, прекарват по-малко време в токсичното състояние, познато като оксидативен стрес – състояние, при което свободните радикали в организма превъзхождат по численост антиоксидантите. Оксидативният стрес се свързва с процеса на стареене и с началото на болестния период и може да предизвика сърдечносъдови болести, рак, белодробни проблеми, артрит, диабет, дегенерация на макулата и невродегенеративни разстройства.

Това е и една от причините тренировките да са толкова важни. В краткосрочен план те могат да увеличат броя на свободните радикали. Но на свой ред тази краткотрайна реакция предизвиква здравословна контрареакция: тялото започва да произвежда повече антиоксиданти. И по този начин (както краткосрочният психологически стрес повишава съпротивителните сили за справяне с трудностите) физическият стрес на умерените редовни тренировки в крайна сметка подобрява баланса между свободните радикали и антиоксидантите и клетките стават по-здрави.

Клетките усещат благоприятния ефект на спорта и по друг начин. Когато тренирате редовно, клетките в надбъбречната кора (разположена в надбъбречните жлези) отделят по-малко кортизол, прословутия хормон на стреса. А с по-малко кортизол вие се чувствате по-спокойни.

При редовни тренировки клетките в цялото тяло стават по-чувствителни на инсулина, което означава, че стойностите на кръвната захар също се стабилизират.

Освен това редовната физическа активност е в състояние да регулира работата на имунната система и да забави процеса на нейното остаряване. Спортът е отлично средство да поддържате имунната си система биологично млада.

Така че, ако искате да избегнете тройното проклятие на средната възраст – стрес, затлъстяване в коремната област и висока кръвна захар, – просто спортувайте.

СПОРТЪТ И ТЕЛОМЕРИТЕ
- Хората, които спортуват, имат по-дълги теломери от останалите. Това е установено дори при експерименти, проведени с близнаци. Добрата аеробна форма е тясно свързана с доброто клетъчно здраве.

- Тренировките зареждат с енергия „санитарния екип“ на клетката, който разчиства натрупаните отпадъчни вещества. Така митохондриите стават по-ефективни и се образуват по-малко свободни радикали.

- Спортистите с висока издръжливост, които се радват на отлична физическа форма и метаболитно здраве, имат и най-дълги теломери. Но не и чувствително по-дълги от теломерите на онези, които спазват спортна програма с умерени натоварвания. Излишно е да се стига до крайности.

- Спортистите, които се претоварват с тренировки и в резултат „прегарят“ физически, стават уязвими за множество здравословни проблеми, включително и за риска от скъсяване на теломерите в мускулните клетки.

- Ако сте изложени на силен стрес, спортните занимания са не просто препоръчителни. Те са жизнено необходими! Защото предпазват теломерите ви от скъсяване.

От книгата "Ефектът на теломерите", д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл


"ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ" - ЕЛИЗАБЕТ БЛЕКБЪРН И ЕЛИСА ЕПЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! ЕДНО БЕЗЦЕННО РЪКОВОДСТВО ЗА ДЪЛЪГ ЖИВОТ В ДОБРО ЗДРАВЕ!

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Книга, или по-скоро ръководство, което ви дава властта сами да удължите времетраенето на своята младост и да живеете по-дълго в добро здраве!

efekt telomeri 1000x1000 30 otstypka min

Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!
/от д-р Елизабет Блекбърн, лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето, и д-р Елиса Епъл, водещ здравен психолог/

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени