Gnezdoto.net
Защо ни привличат хора, които не са за нас? снимка: locari.jp

Защо ни привличат хора, които не са за нас?

Все по-често си задавате въпроса: "Защо ме привличат хора, които не са за мен?" Отговорът, всъщност, е много прост: Защото вашето ранено аз ги търси.
Вероятно терминът "ранено аз" ви звучи малко прекалено, затова нека обясня. Всички ние имаме два аз-а: "малкият аз" (или раненото аз, егото) и "духовното аз" (нашето по-висше, по-зряло аз, нашата душа)...

Раненото аз е тази част от вас, която ви кара да се чувствате непълни. То поставя под въпрос вашата значимост и ценност. То не се чувства цялостно. Усеща, че в него има пукнатини, които не може да запълни. Раненото ви аз се пита постоянно "Заслужавам ли да бъда обичан/а?".

От другата страна е духовното аз. Това е вашият по-висш аз, вашата душа. Тази част от вас, която ви свързва с любовта, истината, мъдростта и вътрешния покой. Вашето духовно аз знае, без колебание, колко ценни и достойни за любов сте. То е противовесът на егото.

Във всеки момент ние се индентифицираме с един от двата аз-а. За съжаление, много от нас през по-голяма част от времето избират егото. Това ни кара да се чувстваме незначителни и безсилни, да усещаме липса, която се опитваме да компенсираме.

Егото търси неща отвън, с които да запълни усещането за празнота. То вярва, че колкото повече имаме (по-голяма банкова сметка, по-добър партньор, по-хубава работа, по-скъпа къща и т.н.), толкова по-щастливи ще бъдем.

Но... то никога не е щастливо. Или поне не за дълго. Това е така, защото самата природа на егото е да се чувства непълноценно. Ето защо, когато живеете, използвайки перспективата на егото, вие сте обречени да чувствате, че нещо ви липсва. И да се опитвате да го компенсирате. Такъв живот не е особено забавен.

Егото се активизира особено много, когато става дума за романтична връзка, защото обикновено именно любовта е "зоната", където имаме най-много рани.

Всички сме били разочаровани или наранени от връзка в миналото и носим със себе си тази рани през годините (съзнателно или несъзнателно). Ако раната е все още отворена, вие, без да си давате сметка, ще търсите хора, които да предизвикват у вас същите усещания.

Вашето подсъзнание е програмирано така, че да привлича хора, които да активират вашите рани. Причината за това е, че така израствате.

Това е болезнената част от процеса на израстването. Но помислете за него и по този начин: вие активирате отново и отново тези рани, за да може най-накрая да ги излекувате. Не можем да излекуваме нещо, което не виждаме или не чувстваме. Болката трябва да излезе на повърхността, за да може вие да израснете под нея.

А как израствате под нея? - Като се идентифицирате с вашия по-висш аз.

Запомнете, вашият по-висш аз е тази част от вас, която знае истината за самите вас. Тя знае, че вие си струвате, че сте удивителни, способни и силни. През очите на вашето по-висше аз, вие сте цели. Вярно е, вие не сте перфектни и имате белези. Но по-важната истина е, че вие сте една красива душа.

Вие сте важни.
Вие сте специални.
Вие сте любов.

Ето това знае за вас вашето духовно аз. Това иска и вие да знаете за себе си.

Когато се индентифицирате с вашето по-зряло аз (това е любовта във вас), подсъзнателният стремеж да се свързвате с хора, които ви нараняват, избледнява и след време изчезва.

Щом се събудите за тази нова истина, за истината на по-висшия аз, внезапно осъзнавате, че "грешните" хора били просто учители, които са ви побутвали към правилното състояние на ума и душата, състояние, което не поставя под въпрос вашата стойност.

За съжаление нищо не ни вдъхновява да израстваме така, както разбитото сърце.

Вашият висш аз иска да се свържете с него, иска да разберете кои сте всъщност. Затова, върнете се към любовта в себе си и ще видите, че любовният ви живот ще бъде излекуван, отвътре навън.

автор: Шели Бълард / the-open-mind.com
превод: Gnezdoto

Вижте още: Защо трябва да си тръгнеш от този, който те наранява?

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki