Logo
Печат на тази страница
Защо трябва да браниш душата си илюстрация: artandemotion.wordpress.com

Защо трябва да браниш душата си

Причта, която ни учи, че трябва да пазим и съхраняваме себе си,... че да сме открити с всеки понякога вреди,... че е важно да защитим душата си, ако искаме след това да споделим красотата й с хората, които имат очи и сърца за нея...

Веднъж при един мъдрец дошла млада, красива девойка, цялата в сълзи.

- Какво да правя? – проплакала тя. – Аз винаги се опитвам да бъда любезна и да се държа добре с хората, да не обидя никого, опитвам се да помогна на всички, както мога. И въпреки това вместо благодарност и уважение, хората ми се присмиват и ме обиждат. И дори са открито враждебни към мен. А aз не съм виновна за нищо и затова ми е толкова обидно. Посъветвайте ме какво да правя.

Мъдрецът казал с усмивка:

- Съблечи се гола и се разходи из града по този начин.

- Да не сте полудели! – възмутила се девойката. – Така всички ще ме позорят и Бог знае какво ще направят с мен.

Тогава мъдрецът отворил вратата и сложил на масата огледало.

- Виждаш ли, – казал той – да се появиш в обществото с голо тяло те е страх. Защо тогава ходиш по света с гола душа? Тя е открита като тази врата. И всеки без покана може да влезе в живота ти. И ако видят в твоите добродетели като в огледало отразени своите пороци, те се опитват да те клеветят, унижават и нараняват. Не всеки има смелостта да признае, че някой е по-добър от него. Не желаейки да се промени, порочният човек винаги враждува с праведните.

- А аз какво да правя? – попитало момичето.

– Ела, ще ти покажа моята градина.

Там мъдрецът казал:

- В продължение на много години аз поливам тези красиви цветя и се грижа за тях. Но никога не съм забелязал как цъфтят цветните пъпки, макар след това да се наслаждавам на красотата и аромата на всяка една от тях...

Бъди и ти такава – като цвете: Разкривай сърцето си за хората бавно, неусетно. Виж кой е добър човек и заслужава да бъде приятел – за него отваряй душата си, а не за тези, които късат твоите цветчета и ги стъпкват с крака...

Тези, които видиш, че са груби, нечестни и неблагодарни – бягай от тях и не им помагай. Не позволявай на всеки човек да влиза в живота ти. Стой далече от грубите хора и пази за тях душата си заключена...

ПРЕПОРЪЧАНО: ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени