Logo
Печат на тази страница
7 фрази, които ще ви помогнат да предотвратите назряващия конфликт

7 фрази, които ще ви помогнат да предотвратите назряващия конфликт

Дори и човек да не е скандалджия по природа, няма как да не се озове в конфликтна ситуация с размяна на реплики и обвинения, която винаги крие риска да прерасне в скандал, а в най-лошия случай – във война.

А защо да не потърсим по-добрия вариант – да предотвратим конфликта още в зародиш.

Ето 7 фрази, които могат да свършат чудеса:

1. Какво мога да направя, за да подобря положението?
С тази реплика вие демонстрирате на вашия партньор готовност да разрешите проблема и да поведете разговора в посока на взаимни конструктивни предложения. Все пак решение винаги има, просто трябва да се намери.

2. Готов/а съм да изслушам внимателно всички твои претенции, но нека най-напред да спрем за малко и да изгледаме едно смешно видео в Youtube (примерно).
Една такава „почивка" ще ви помогне да свалите напрежението и да се върнете към обсъждането на болезнените проблеми в по-добро настроение. А най-добре е, дори ако успеете да преместите това обсъждане за другия ден, когато страстите със сигурност ще са утихнали.

3. Помогни ми да разбера товите доводи.
Тази простичка фраза демонстрира вашата миролюбивост и искрено желание да разберете отсрещната гледна точка. Когато има конфликт, хората най-често не се изслушват един друг и обикновено говорят за напълно противоположни неща.

4. Изглеждаш прекрасно, дори и когато ругаеш! (казано с усмивка, разбира се)
Може да звучи като опит за заобикаляне на спора, но това при всички случаи ще накара отсрещната страна да се усмихне и да почувства симпатия. А това ще помогне да се намери правилното решение на конфликта. Все пак вие търсите изход от ситуацията, а не задълбочаване на проблема.

5. Как мислиш, тази ситуация по-лоша ли е или е по-добра в сравнение със земетресението (наводнението, болестта, пожара, катастрофата и т.н.), което преживяхме миналата година?
Напомнянето за сериозни изпитания, които сте преживяли и преодолели заедно, ще напомни и на двама ви, че все пак сте отбор и заедно можете да се справите с всичко.

6. Нека да спрем да си крещим точно в този момент.
Тази фраза показва вашето разбиране, че отношенията са по-важни от изясняване на истината. Има случаи, когато не си струва на всяка цена да се доказва кой е прав и кой виновен. Просто е важно да се запазят отношенията.

7. Мисля, че по едно кафе (чай, бира или друга любима напитка) ще ни помогне да намерим правилното решение по-бързо.
Ако вече сте на предела на силите си от разправията или просто сте изморени, това е най-добрият вариант за сваляне на напрежението и обсъждане на проблема с по-спокоен тон и на по-бавни обороти.

И не забравяйте – от всяка ситуация има изход. И то не един. Мислете, търсете, искайте и вие ще намерите точно това решение, което устройва и двамата. Правете го с любов и внимание към противоположната гледна точка. Говорете за чувствата си, но не обвинявайте, не се обиждайте взаимно, а предлагайте конструктивни решения.

Източник: top.thepo.st

Вижте още: ПРИТЧА ЗА РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ СЪРЦАТА

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2024 GneZdoto. Всички права запазени