Gnezdoto.net
Приказка за корабокрушенията, които ни отвеждат на нов бряг

Приказка за корабокрушенията, които ни отвеждат на нов бряг

Някога, в един град на далечния Запад живяло момиче на име Фатима. Тя била дъщеря на процъфтяващ предач. Един ден баща й казал: „Дете мое, приготви се, тръгваме на пътешествие. Имам работа на островите в Средиземно море. Може би там ще срещнеш красив юноша с добро бъдеще, който ще те обикне и ще се ожените".

И така, отправили се те на пътешествие. Бащата се занимавал с търговските си дела, а Фатима прекарвала времето си в мечти за бъдещия си съпруг.
Един ден ги застигнала ужасна буря и корабът тръгнал към дъното. Баща й и всички, които били на кораба, загинали, а Фатима загубила съзнание и по-късно се озовала на брега, изхвърлена от вълните. Останала съвсем сама, без всякаква подкрепа.

Сцената на корабокрушението и дългото пребиваване в открито море сякаш изтрили миналото й и тя запазила само откъслечни спомени за предишния си живот.

Дошла на себе си, станала и тръгнала по брега. Била недалеко от Александрия. Скоро се натъкнала на семейството на един тъкач. Хората били бедни, но изпълнени със състрадание към нея я приютили в скромното си жилище и я обучили на своя занаят.

Започнал нейният втори живот. Година-две Фатима живяла с тях и била доволна от съдбата си. Но един ден, когато излязла на брега, я пленили търговци на роби и я отвели на кораба си заедно с други несретници. Горчивите молби на момичето не събудили и капка жалост у поробителите й и те я закарали в Истанбул, за да я продадат като робиня.

На пазара за роби имало един търговец, който си търсел някой за работа в неговия цех за производство на корабни мачти. Нещастният вид на Фатима привлякъл вниманието му и искайки да облекчи участта й, той купил момичето.

Завел Фатима вкъщи, но там го очаквало печално известие: корабът с неговата стока, в която вложил целия си капитал, бил похитен от пирати. Вече не можел да си позволи да държи работници и се наложило той, заедно с жена си и Фатима да се заемат с производството на мачти.

Фатима, благодарна на стопанина си за неговата доброта, работила така прилежно, че скоро той й подарил свободата и тя станала негово доверено лице и помощник. И така, за нея започнал трети живот и тя се почувствала напълно щастлива. Веднъж търговецът й казал: "Фатима, искам да отидеш като мой представител на остров Ява с товар от мачти и да ги продадеш там изгодно".

И така, тръгнала Фатима, но при бреговете на Китай мощен тайфун връхлетял върху кораба и го потопил. По чудо девойката отново се спасила и се съвзела на непозната земя. Дошла на себе си и започнала да плаче горчиво за своята нещастна съдба. Щом като животът й започнел да се приближава към благополучието, безжалостната съдба разрушавала всичките й надежди. "Защо се случва така, възкликнала тя, с каквото и да се захвана, винаги ме очаква неуспех. Защо ме спохождат толкова нещастия?" Но никой не й отговорил ... Тя станала и тръгнала накъдето й видят очите.

В Китай имало древно предсказание за това, че някаква чужденка ще дойде някога в страната им и ще направи шатра за техния император. Тъй като никой в Китай не умеел да прави шатри, всички с интерес очаквали изпълнението на това предсказание.

Заради предсказанието, всеки китайски император по тридесет пъти в годината изпращал до всички градове и села пратеници, които трябвало да доведат в столицата всички чужденки.

Когато Фатима стигнала до най-близкия крайморски град, там точно в този момент разгласявали императорския указ за чужденките. Хората, които я видели, веднага разбрали, че е отдалече и я завели при посланиците на императора.

Завели Фатима в двора и я въвели в тронната зала. Синът на Небето я попитал: „Девойко, ще успееш ли да ни направиш шатра?"

- Мисля, че ще успея - отговорила Фатима.

И така, дали й помещение и тя веднага се хванала за работа. Най-много й трябвало въже. Но никой дори не знаел какво е това. Тогава Фатима, спомняйки си своя първи занаят, събрала лен и изплела въже. После поискала да й донесат здрав плат, но в целия Китай не се намерил такъв плат, какъвто й трябвал. Спомняйки си на какво се е учила при александрийските тъкачи, тя изтъкала здраво платно. И накрая, за да завърши работата си, й послужило умението да прави мачти. Тя ловко измайсторила надеждни пръти за шатрата.

Когато приключила, тя започнала да си спомня как изглеждат всевъзможните шатри, които е виждала по време на скитанията си по света, и така сглобила шатрата.

Когато показали това чудо на императора, той бил толкова възхитен, че обещал на Фатима да изпълни всяко нейно желание. Тя пожелала да остане в Китай, където скоро се омъжила за прекрасен принц, с който живели дълъг и щастлив живот и оставили многочислено потомство.

Фатима разбрала, че това, което някога й се е струвало тежко изпитание, неочаквано се е превърнало във важен и необходим опит, който й е помогнал да достигне щастието.

И че всички превратности в живота й са били част от нейния собствен път.

Затова, никога не се отчайвайте, приятели! Не падайте духом и помнете, че всичко в нашия живот има огромен смисъл, който понякога разбираме много по-късно. Всяко нещо е урок. Всяко изпитание е опит. Всяко корабокрушение ни отвежда на нов, непознат бряг, където ни очаква нов живот. Всяка крачка е важна част от нашия собствен път.

Вижте още: ЖРЕБИЯТ – ЕДНА УНИКАЛНА ПРИТЧА ЗА ПРЕВРАТНОСТИТЕ НА СЪДБАТА

ПРЕПОРЪЧАНОВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki