Gnezdoto.net
Snow White: A Tale of Terror Snow White: A Tale of Terror

48 закона на властта от Робърт Грийн

За тези, които желаят да усвоят науката да управляваш хора, безпогрешно да използваш техните слабости за постигане на собственото си могъщество.
За тези, които копнеят и бленуват властта.
За онези, които искат да не са без оръжие пред лицето на властта.

Критиците казват за тази книга, че е най-аморалната, най-скандалната, най-циничната... и най-правдивата книга за властта - от примитивната, битовата до президентската. Познавайки блестящо формулираните и подкрепени с най-интересните и неочаквани исторически факти строги и жестоки закони за поведение във властта, читателите й могат да се научат безпогрешно да разпознават онова, което се крие зад едни или други думи и постъпки и на малките началници, и на силните на деня, онова, което те старателно се опитват да скрият.
На пръв поглед може да ви се стори, че това е цинично ръководство за лицемери и дори за мошеници, но всъщност то може да ни предпази и да ни помогне да разпознаем подлостта в живота.

Закон 1
НИКОГА НЕ ЗАКРИВАЙ ВЛАСТИМАЩИЯ

Винаги се старайте тези, които заемат главните позиции, да се чувстват комфортно там, горе. В стремежа си да им угодите или да направите впечатление, демонстрирайки своите таланти, не отивайте прекалено далече, иначе рискувате да постигнете обратното: да вселите в тях страх и неувереност. Накарайте вашите началници да изглеждат по-блестящи, отколкото са, и вие ще стигнете върховете на властта.

Закон 2
НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ БЕЗГРАНИЧНО НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, НАУЧИ СЕ ДА ИЗПОЛЗВАШ ВРАГОВЕТЕ СИ

Бъдете нащрек с приятелите си - те по-скоро ще ви предадат, тъй като лесно се поддават на завистта. При това те бързо се разглезват и стават тирани. Извикайте обаче на служба бившия си враг и той ще бъде по-лоялен от приятеля, защото има какво да доказва. В действителност би следвало повече да се опасявате от приятелите, отколкото от враговете си. Ако нямате врагове, намерете начин да придобиете.

Закон 3
СКРИВАЙ СВОИТЕ НАМЕРЕНИЯ

Дръжте хората "на тъмно", в състояние на неустойчиво равновесие, никога не разкривайте цялата истина за своите действия. Пребивавайки в неведение относно това, което вие искате да предприемете, те няма да могат да си осигурят защита. Отведете ги по-надалеч, по лъжлива следа, пуснете им дим и докато те осъзнаят вашите намерения, вече ще бъде твърде късно.

Закон 4
ВИНАГИ ГОВОРИ ПО-МАЛКО, ОТКОЛКОТО ТИ СЕ СТРУВА, ЧЕ Е НЕОБХОДИМО

В желанието си да направите впечатление със своите речи, помнете, че колкото повече неща изприказвате, толкова по-обикновени ще изглеждате, без реална сила. Дори произнасяйки баналности, ще изглеждате оригинални, ако речите ви са неясни, назавършени и загадъчни като сфинкс. Влиятелните хора правят впечатление и внушават страх с това, което недоизказват. Колкото повече приказвате, толкова по-голяма е вероятността да кажете някоя глупост.

Закон 5
ТВЪРДЕ МНОГО ЗАВИСИ ОТ РЕПУТАЦИЯТА ТИ — ПАЗИ Я С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА СИ

Репутацията е крайъгълен камък на властта. С помощта й вие можете да внушавате страх и да побеждавате. Ако обаче тя малко се разклати, вие ставате уязвими и се подлагате на нападки от всички страни. Направете репутацията си непоколебима. Винаги бдително очаквайте възможните атаки и ги отразявайте, преди да бъдете атакувани. Учете се да изваждате от строя враговете, откривайки пробиви в репутациите им. След това се отдръпнете встрани и предоставете на общественото мнение да се разправя с тях.

Закон 6
ЗАВОЮВАЙ ВНИМАНИЕ НА ВСЯКА ЦЕНА

За всичко съдят по външния облик. Това, което не може да се види, не е ценно. Затова никога не си позволявайте да се загубите сред тълпата или да потънете в реката на времето. Изпъквайте. Хвърляйте се в очи, каквото и да ви струва това. Привличайте като магнит, изглеждайте по-грамадни, по-цветни, по-загадъчни в сравнение с множеството скромни и вежливи хора наоколо.

Закон 7
ЗАСТАВЕТЕ ДРУГИТЕ ДА РАБОТЯТ ЗА ВАС И ИЗПОЛЗВАЙТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ

Използвайте ума, знанията и пъргавината на другите хора за придвижване на собствените си въпроси. Такава помощ не само ще икономиса вашите ценни сили и време, но и ще ви придаде божествен ореол на преуспяващ човек. Вашите помощници ще бъдат забравени, вас обаче ще запомнят. Никога не правете сами онова, което могат да направят за вас другите.

Закон 8
ПРИНУЖДАВАЙ ХОРАТА ДА СЕ ПРИБЛИЖАТ КЪМ ТЕБ, АКО Е НЕОБХОДИМО, ИЗПОЛЗВАЙ ПРИМАМКА

Когато вие принуждавате другия човек да действа, силата е на ваша страна. Най-изгодно е да направите така, че противникът ви да се приближи до вас, нарушавайки заради това собствените си планове. Съблазнете го с неземни ползи и атакувайте. Всички козове са в ръцете ви.

Закон 9
ПОСТИГАЙ ПОБЕДАТА С ДЕЙСТВИЯ, А НЕ С ДОВОДИ

Всеки моментен успех, който ви се струва, че сте постигнали в спора, се превръща в пирова победа. Много по-ефективно можете да заставите другите да се съгласят с вас, ако действате, без да кажете нито дума. Показвайте, а не обяснявайте.

Закон 10
ВНИМАНИЕ: ИЗБЯГВАЙ МРАЧНИТЕ ХОРА И ХОРАТА БЕЗ КЪСМЕТ

Нечии чужди несгоди могат да се окажат за вас пагубни - емоционалните състояния са също така заразни, както и болестите. Може да ви се струва,че вие спасявате потъващия, но в действителност вие само приближавате собственото си нещастие. Нещастните понякога си навличат беди върху себе си, те ще ги навлекат и върху вас. Вместо това стойте по-близо до късметлиите и щастливците.

Закон 11
СТАРАЙ СЕ ХОРАТА ДА ЗАВИСЯТ ОТ ТЕБ

За да оставате независими, вие трябва винаги да бъдете необходими и нужни. Колкото повече разчитат на вас, с толкова по-голяма свобода разполагате. Направете така, че щастието и благоденствието на хората да зависи от вас и няма от какво да се страхувате. Никога не ги учете на всичко, за да не могат те да се оправят със свои сили.

Закон 12
ПОНЯКОГА ПРОЯВЯВАЙ ЧЕСТНОСТ И ЩЕДРОСТ, ЗА ДА ОБЕЗОРЪЖИШ СВОЯТА ЖЕРТВА

Една искрена, честна постъпка ще надвие дузина нечестни. Чистосърдечните прояви на честност и великодушие ще приспят бдителността дори на най-подозрителните. Когато вашата избирателна честност направи пробив, можете да ги мамите, да ги манипулирате както искате. Навреме поднесеният дар - Троянски кон, ще послужи за същата цел.

Закон 13
МОЛЕЙКИ ЗА ПОМОЩ, ПРИЗОВАВАЙ КЪМ ЕГОИЗМА И ЛИЧНАТА ИЗГОДА НА ХОРАТА И НИКОГА КЪМ ТЯХНАТА МИЛОСТ ИЛИ ВЕЛИКОДУШИЕ

Ако ви се е наложило да се обърнете към съюзник за помощ, не си правете труда да му напомняте за своето минало участие в добри дела. Той ще намери начин да ви игнорира. Вместо това в молбата си или в своя договор с него му дайте да види нещо, от което ще има изгода и го подчертавайте без мярка. Той с въодушевление ще подкрепи предложението, което е изгодно за самия него.

Закон 14
ИГРАЙ РОЛЯТА НА ПРИЯТЕЛ, ДЕЙСТВАЙ КАТО ШПИОНИН

Много е важно да познаваш своя съперник. Използвайте шпиони за събиране на ценна информация и тя ще ви позволи да сте с една стъпка пред другите, а още по-добре, самите вие поработете като шпионин. Учете се да сондирате почвата, да поддържате вежлива светска беседа. Задавайте косвени въпроси, чийто отговори ще открехнат слабостите и намеренията на хората. Във всяка ситуация може да се намерят възможности за умело разследване.

Закон 15
РАЗБИЙ НАПЪЛНО ВРАГА

От времето на Мойсей всички велики вождове са знаели, че изплашеният враг трябва да бъде разбит докрай. (Понякога до това знание са стигали чрез тежки изпитания.) Ако се остави поне една искра, колкото и мъждиво да свети, в края на краищата ще се разпали огън. Ако се спреш на половината път, може да загубиш повече, отколкото в условията на пълно унищожаване: врагът ще се съвземе и ще търси отмъщение. Разбий го не само телесно, но и духовно.

Закон 16
ИЗПОЛЗВАЙ СВОЕТО ОТСЪСТВИЕ, ЗА ДА УМНОЖИШ УВАЖЕНИЕТО И ЧЕСТТА СИ

Прекалено активното въртене в обществото отбива от цената ви. Колкото повече ви гледат и слушат, толкова по-обикновен им изглеждате. Ако вече сте постигнали определено положение, временното ви изчезване ще накара хората да говорят повече за вас, дори да ви се възхищават. Трябва да се научите кога да си тръгнете. Създавайки дефицит, творете ценност.

Закон 17
ДРЪЖ ДРУГИТЕ В БЕЗТЕГЛОВНО СЪСТОЯНИЕ: ПОДДЪРЖАЙ АТМОСФЕРА НА НЕПРЕДСКАЗУЕМОСТ

Хората по рождение притежават неутолима потребност да търсят и намират добре познатото в постъпките на другите. Предсказуемостта им дава усещането за контрол над вас. Разбъркайте картите: станете умишлено непредсказуеми. Непоследователното поведение или изглеждащото безцелно ще ги изважда от равновесие и ще ги застави да губят търпение в опитите си да обяснят постъпките ви.

Закон 18
НЕ СТРОЙ КРЕПОСТИ, ЗА ДА ЗАЩИТИШ СЕБЕ СИ: ИЗОЛАЦИЯТА Е ОПАСНА

Светът е опасен, а враговете са навсякъде - всеки е принуден да се защитава. Струва ни се, че крепостта е най-сигурното убежище. Изолацията обаче не само и не толкова ни защитава, колкото ни подлага на още по-големи опасности: тя ни лишава от важна информация, прави ни забележима и уязвима мишена. По-добре е да сте сред хората и да намирате съюзници. Скрийте се от враговете си чрез тълпата, като зад щит.

Закон 19
ЗНАЙ С КОГО СИ ИМАШ РАБОТА: НЕ НАНАСЯЙ ОБИДА КОМУТО НЕ ТРЯБВА

В света има различни типове хора и не бива да се очаква, че те ще реагират еднакво на едни и същи подходи. Вие ще заплашите или ще надхитрите някого, а той до края на живота си ще ви отмъщава. Такива хора са вълци в овчи кожи. Затова старателно избирайте жертвата или противника и никога не засягайте и не обиждайте онези, които не трябва.

Закон 20
НЕ СЕ ОБЕДИНЯВАЙ С НИКОГО

Само глупакът бърза да се присламчи към една от страните. Не се давайте никому, освен на себе си, не се обвързвайте с ангажименти. Запазвайки независимостта си, ще получите възможност да властвате - сблъсквайки взаимно хората, карайки ги да ви следват.

Закон 21
ПРЕСТОРИ СЕ НА ПРОСТАК, ЗА ДА ИЗМАМИШ ПРОСТАКА: ИЗГЛЕЖДАЙ ПО-ГЛУПАВ ОТ СВОЯТА МИШЕНА

Никой не обича да се чувства по-глупав от друг. Затова хитростта се състои в това, да се даде възможност на жертвата да се почувства умна - и не просто умна, а по-умна от вас. Щом повярва веднъж в това, тя никога няма да заподозре, че вие можете да имате скрити мотиви

Закон 22
ИЗПОЛЗВАЙ ТАКТИКАТА НА КАПИТУЛАЦИЯТА: ОБЪРНИ СЛАБОСТТА В СИЛА

Когато сте по-слаби, в никакъв случай не се сражавайте заради чест. Вместо това капитулирайте. Капитулацията ще ви даде време, за да се оправите от раните, време, за да измъчите и нервирате победителя, време, за да дочакате момента, когато силата му ще пресъхне. Не му доставяйте удоволствието да се пребори с вас и да победи - капитулирайте преди това. Превърнете капитулацията в инструмент на властта.

Закон 23
КОНЦЕНТРИРАЙ СВОИТЕ СИЛИ

Пазете силите и енергията си, трупайте ги и ги пазете в концентриран вид. Ще постигнете повече, откривайки богата жила и спускайки се по-надълбоко, отколкото пърхайки от един недълбок рудник към друг - интензивната разработка всеки път надвива екстензивната. Търсейки източник на мощност, който да ви издигне, намерете най-важния ключ, дойната крава и тя в продължение на дълго време ще ви снабдява с мляко.

Закон 24
ПОСТЪПВАЙ КАТО ИСТИНСКИ ПРИДВОРЕН

Истинският придворен процъфтява в света, където всичко се върти около властта и политическата ловкост. Той в съвършенство владее майсторството на косвения намек. Той ласкае, отстъпва и утвърждава своята власт над другите в най-изящен и уклончив стил. Изучавайте и прилагайте дворцовите закони и вашият възход няма да има граници.

Закон 25
ПРЕСЪТВОРИ ОТНОВО СЕБЕ СИ

Не приемайте ролята, която ви натрапва обществото. Създайте отново себе си, изковете нова индивидуалност, която би привличала вниманието и никога не би омръзнала на публиката. По-добре да бъдете творец на собствения си облик, отколкото да позволявате на другите да ви го определят. Добавете театралност към своите обществени дела и изяви - вашата власт ще порасне, а вашият образ ще изглежда по-мащабен от самия живот.

Закон 26
ДРЪЖ РЪЦЕТЕ СИ ЧИСТИ

Вие трябва да изглеждате като образец на порядъчност и работоспособност: вашите ръце да не бъдат никога осквернени от грешки и мръсни дела. Пазете този неопетнен облик, използвайки другите като свое оръдие и скривайки собственото си участие.

Закон 27
ЗАЛАГАЙ НА НУЖДИТЕ НА ХОРАТА, СЪЗДАВАЙКИ АРМИЯ ОТ ФАНАТИЧНИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ

Хората изпитват най-силно желание да вярват в нещо. Станете обект на такова желание, давайки им основание, нова вяра, която те могат да следват. Нека вашите речи да бъдат неясни, но обещаващи, поставяйте ентусиазма по-високо от разума и ясната мисъл. Дайте на новите си последователи ритуали, които те да изпълняват, призовавайте ги към жертвоприношения от ваше име. При липса на организирана религия и велики примери за подражание вашата нова система от вярвания ще ви донесе неограничена власт.

Закон 28
ПРИСТЪПВАЙ КЪМ РАБОТА БЕЗ КОЛЕБАНИЯ

Ако не сте уверени в това как ще тръгне работата, не я започвайте. Вашите съмнения и колебания ще навредят на изпълнението. Смущението е опасно: по-добре е да се започва по-уверено. Всякакви грешки, допуснати от вас поради самоувереност, могат лесно да се поправят с помощта на още по-голяма самоувереност. Смелостта превзема градове; скромността не е на почит.

Закон 29
ПЛАНИРАЙ ВСИЧКО ДО САМИЯ КРАЙ

Завършекът -- това е всичко. Планирайте целия път до него, вземайки предвид всички възможни последствия, препятствия, обрати на съдбата, които могат да сведат до нула вашия тежък труд, така че славата да остане за другите. Ако вие сте измислили всичко докрай, няма да ви съкрушат обстоятелствата и ще знаете кога да спрете. Лекичко побутнете късмета си и му помогнете да определи бъдещето, обмисляйки го с много стъпки напред.

Закон 30
ПОСТИГАЙКИ УСПЕХ, НЕ ПОКАЗВАЙ УСИЛИЯТА

Вашите действия трябва да изглеждат естествени и изпълнявани с лекота. Целият труд и пот, вложени в тях, както и всички хитри трикове, трябва да бъдат скрити. Действайте без видими усилия, така сякаш сте могли да направите много повече. Не се поддавайте на изкушението да се похвалите колко тежък е бил трудът ви - това ще породи излишни въпроси. Никому не разкривайте своите похвати, понеже ще ги използват против вас.

Закон 31
КОНТРОЛИРАЙ ВСИЧКИ ВАРИАНТИ: НЕКА ДРУГИТЕ ИГРАЯТ С КАРТИТЕ, КОИТО РАЗДАВАШ ТИ

Най-добрите измами са тези, при които вие сякаш предоставяте на другия човек избор: във вашите жертви възниква илюзията за свобода на избора, в действителност обаче те са само марионетки. Давайте на хората избор, при който вие печелите, каквото и да изберат те. Принуждавайте ги да избират по-малката от две злини, но от тези, които служат на вашите цели. Поставете ги пред дилемата: каквото и да се падне - все е лошо.

Закон 32
ЗАЛАГАЙ НА ЧОВЕШКИТЕ ФАНТАЗИИ

Истината избягват често, тъй като тя е непригледна и некрасива. Никога не призовавайте към истина и реалност, ако не сте готови за взрив от гняв, поради разбити илюзии. Животът е толкова жесток и горестен, че хората, способни да сътворят романтична фантазия, са почти като оазис в пустинята: те привличат. Да се ръководят илюзиите на тълпата - това е велика власт.

Закон 33
ПОЗНАВАЙ ТЪНКИТЕ СТРУНИ НА ВСЕКИ ЧОВЕК

Всеки има слабости, пукнатини в крепостната стена. Такава слабост може да бъде неувереност, неконтролируеми емоции или желания, възможно е малки тайни радости. Каквото и да е, щом ги откриете, превърнете ги в оръжие за мъчения и ги използвайте за личната си изгода.

Закон 34
БЪДИ ЦАРСТВЕН В СВОЙ СТИЛ: ДРЪЖ СЕ КАТО ЦАР И ЩЕ БЪДЕШ ПРИЕТ ПО ЦАРСКИ

Често пъти това как поднасяте себе си, определя как се отнасят към вас. При продължително общуване, ако се покажете вулгарни или сиви, вие няма да заслужите уважение. Така царят уважава самия себе си и предизвиква същото чувство в околните. Като се държите уверено и величествено, с това вие показвате, че вашето предназначение е да носите корона.

Закон 35
ОВЛАДЕЙ ИЗКУСТВОТО ДА УПРАВЛЯВАШ ВРЕМЕТО

Никога не показвайте, че бързате - бързането издава неумение да се разпореждаш сам със себе си и със своето време. Старайте се винаги да изглеждате спокойни, сякаш знаете, че в края на краищата всичко ще дойде само при вас. Научете се да избирате правилния момент, да улавяте духа на времето, тенденциите, които ще ви доведат до властта. Научете се да се отдръпвате встрани, ако времето още не е дошло и се борете с всички сили, когато моментът е назрял.

Закон 36
ПРЕЗИРАЙ ОНОВА, КОЕТО НЕ МОЖЕШ ДА ИМАШ: ИГНОРИРАНЕТО Е НАЙ-ДОБРОТО ОТМЪЩЕНИЕ

Признавайки дребнавостта на проблема, вие му давате право на съществуване и сила. Колкото повече внимание отделяте на врага, толкова по-силен става той; а малката грешка често се превръща в по-сериозна и забележима при опит да бъде поправена. Понякога е по-добре да оставите всичко както си е. Ако има нещо, което искате, но не можете да имате, покажете пренебрежението си към него. Колкото по-малко заинтересованост проявите, толкова по-недосегаеми ще изглеждате самите вие.

Закон 37
СЪЗДАВАЙ НЕЗАБРАВИМИ ЗРЕЛИЩА

Ярката образност и символичните красиви жестове създават аурата на властта - те завладяват всеки. Затова режисирайте за околните спектакли, пълни с привлекателни, нагледни и излъчващи символи, които биха преувеличили дела на вашето участие. Заслепен от зрелището никой няма да забележи колко всъщност е направеното от вас.

Закон 38
МИСЛИ КАКВОТО ИСКАШ, НО ДЕЙСТВАЙ КАТО ВСИЧКИ

Ако искате да покажете, че изпреварвате своето време и противостоите на епохата, хвалейки се с оригинални идеи и неортодоксални методи, хората могат да си помислят, че вие просто искате да привлечете вниманието им, а на тях гледате отвисоко. Те ще намерят начин да ви накажат за това, че сте ги накарали да почувстват вашето превъзходство. Много по-безопасно е да се смесите с тях и да бъдете като всички. Открехвайте своята оригиналност само пред приятели, готови да я търпят и пред онези, за които сте сигурни, че вашата уникалност ще им хареса.

Закон 39
РАЗМЪТВАЙ ВОДАТА, ЗА ДА ХВАНЕШ РИБКАТА

Гневът и емоциите стратегически са абсолютно безрезултатни. Вие трябва да оставате винаги спокойни и обективни. За да получите безспорно преимущество, изкарайте враговете си от равновесие. Намерете цепнатината в тяхното самомнение, през която можете да ги хванете, и те вече са лапнали въдицата ви.

Закон 40
ОТХВЪРЛЯЙ С ПРЕЗРЕНИЕ БЕЗПЛАТНИТЕ ОБЕДИ

Това, което ви предлагат даром, крие опасност. Обикновено зад това стои хитър трик или скрит ангажимент. За това, което струва нещо, си струва да се заплати. Заплащайки своя дял, вие се освобождавате от необходимостта да благодарите, да изпитвате вина и да лъжете. Често пъти по-умно е да се заплати пълната цена - не бива да се блести и икономисва едновременно. Не жалете парите, карайте ги да работят; щедростта е признак на властта и я привлича.

Закон 41
СТАРАЙ СЕ ДА НЕ ВЪРВИШ СЛЕД ВЕЛИКИТЕ

Това, което се случва в началото, винаги изглежда по-хубаво и по-оригинално от това, което става после. Ако сте приемник на велик човек или дете на знаменити родители, за да ги надминете, ще ви се наложи не просто да повторите, но и да удвоите техните постижения. Не се лутайте в тяхната сянка - ще заседнете в чуждото минало. Ако промените курса, вие ще можете да създадете собствено име и личност. Откажете се от властния си баща, заклеймете неговото наследство и вземете властта, сияейки със собствена, а не отразена светлина.

Закон 42
УЦЕЛИ ПАСТИРА И СТАДОТО ЩЕ СЕ РАЗПРЪСНЕ

Често пъти бедата може да донесе една силна личност - размирник, подстрекател, самонадеяно парвеню. Ако предоставите на такива хора поле за дейност, другите ще попаднат под тяхно влияние. Не чакайте, докато причинените от тях неприятности нарастват, не се опитвайте да се договорите с тях - те са безнадеждни. Неутрализирайте тяхното вияние, изолирайки ги или изгонвайки ги. Отстранете подстрекателя и неговото обкръжение ще се разбяга.

Закон 43
ЗАВОЮВАЙ СЪРЦАТА И УМОВЕТЕ НА ОКОЛНИТЕ

Насилието поражда реакция, която в крайна сметка ще се обърне против вас. Вие сте длъжни да прелъстявате хората, за да искат те да се движат във вашата посока. Съблазненият от вас става предан слуга. За да съблазните хората, трябва да залагате на техните индивидуални психологически особености и на техните слабости. Туширайте съпротивата, въздействайки на чувствата, използвайте това, което е скъпо за хората и техните страхове. Ако игнорирате сърцата и умовете на околните, в резултат те ще ви възненавидят.

Закон 44
ОБЕЗОРЪЖАВАЙ И ДОВЕЖДАЙ ДО ЯРОСТ С ПОМОЩТА НА ЕФЕКТА ОТ ОГЛЕДАЛОТО

Огледалото отразява реалността, но това също така е и съвършеното оръжие за измама: когато вие като огледало отразявате действията на своите врагове, повтаряйки точно всичко, което те правят, те не съумяват да разберат каква е вашата стратегия. Ефектът на Огледалото се издевава над тях, унижава ги, пречи им да маскират чувствата си. Поднасяйки огледалото към душите им, вие създавате в тях илюзията, че споделяте техните ценности; поднасяйки огледало към техните постъпки, вие им преподавате урок. Малцина са способни да се противопоставят на властта от ефекта на Огледалото.

Закон 45
ПРОПОВЯДВАЙ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРОМЕНИ, НО НЕ СЕ УВИЧАЙ ПРЕКАЛЕНО ОТ РЕФОРМИ

Всеки отвлечено разбира потребността от промени, но навикът формира хората, живеещи ден за ден. те болезнено реагират на много големите промени, а това води до метеж. Ако сте новак във върховете на властта или засега просто се опитвате да стигнете до нея, организирайте спектакъл, демонстрирайки уважени към старите методи на работа. Ако промените са необходими, придайте им вид на подобрения на миналото.

Закон 46
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИЗГЛЕЖДАЙ ПРЕКАЛЕНО СЪВЪРШЕН

Да изглеждаш по-добър от другите е винаги опасно, но по-опасно е да нямаш грехове и слабости. Завистта ражда тайни врагове. Умният човек от време на време демонстрира недостатъци, признава си безобидни грешки, за да се защити от завистта и да изглежда по-човечен и достъпен. Само божествата и мъртвите могат да изглеждат съвършени, без да се опасяват от нищо.

Закон 47
НЕ ОТИВАЙ ПО-ДАЛЕЧ ОТ НАБЕЛЯЗАНАТА ЦЕЛ. КОГАТО ПОБЕЖДАВАШ, ЗНАЙ КОГА ДА СПРЕШ

Мигът на победата често пъти е моментът с най-голям риск. В разгара на победата самонадеяността и прекалената увереност в себе си могат да ви тласнат покрай набелязаната цел, а ако отидете прекалено далеч, ще получите повече врагове, отколкото можете да победите. Обмислянето и старателното планиране са без алтернатива. Набележете целта, а щом стигнете до нея, спрете.

Закон 48
ПРИДОБИЙ НЕОПРЕДЕЛЕНА ФОРМА

Придобивайки конкретна форма, имайки нагледни планове, вие се отваряте за нападение. Вместо да приемате форма, която вашите врагове могат да атакуват, приспособявайте се и бъдете в постоянно движение. Приемете факта, че няма нищо определено и не съществуват закони, установени завинаги. Най-добрият начин да се защитите, е да сте обтекаем и безформен, като водата; никога не разчитайте на стабилност или на продължителна подредба. Всичко се променя.

От книгата "48 закона на властта" Робърт Грийн 

източник: margaritta.dir.bg

Книгата можете да поръчате в книжарница Gnezdoto

Вижте още: ПРОВАЛИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАРАЗИТЕЛНИ! ИЗБЯГВАЙТЕ НЕУДАЧНИЦИТЕ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki