Gnezdoto.net
8 златни правила на общуването www.kk.no

8 златни правила на общуването

1. Не трупайте обиди в себе си - това струва скъпо. Трябва да се научите да прощавате. Това е необходимо не на другите, а само на вас. Не е задължително да продължавате да общувате с извършителя на обидата.

2. Правейки добро, не очаквайте добро. Не очаквайте, че другите трябва да ви харесат и уважават. Научете се да се наслаждавате на това, че вие сте даващият, и вършете добро, когато това иска вашата душа, а не когато ви принуждават.
"Благословен е онзи, който не очаква нищо, защото никога няма да бъдат разочарован." (А. Поп).

3. Не критикувайте! "Критиката е безполезна, защото кара човек да се защитава, и, като правило – да се стреми да се оправдае. Критиката е опасна защото тя нанася удар по неговата гордост, наранява чувството за собствена значимост и причинява обида." (Карнеги).

4. Не спорете. Все едно – нищо няма да докажете на никого. Всеки смята, че той е правият. Той няма да бъде в състояние да ви разбере, защото има различен житейски опит. "Има само един начин да вземем надмощие в спора – да избягаме от него" (Карнеги).

5. Не налагайте своето минало на околните, ако не ви питат за това. Всяко наложено действие, дори любов – е агресия.

6. При оценка на поведението на друг човек, опитайте се да вземете предвид ситуацията и обстоятелствата. Нашият положителен образ "Аз" се дължи на факта, че ние сме в състояние да си простим за неподходящо поведение, позовавайки се на неблагоприятната ситуация и обстоятелствата, но не прощаваме на другите, изграждаме неговия цялостен портрет въз основа на ситуацията и обстоятелствата до голяма степен.

7. Не искайте и не се очаквайте другите да приличат на вас. Има различни "видове" хора, характеризиращи се с различни нива на съзнание и самосъзнание. Тези видови различия между човешките същества са същите като между различните видове животни (мравка, слон, маймуна, и т.н.). Но дори и сред хората от един и същи вид има индивидуални различия. Така че не се изненадвайте на разликата в мислене, действия, мотиви и ценности.

8. Ако общувате с деца - не им се обиждайте за това, че не ви разбират. За да разберат, трябва да изминат същия път. Между вас има голямо разстояние от време.

източник: bowencenter.bg

Вижте още: 7 СТЪПКИ КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ УСПЕШНО ЗАКОНА ЗА ПРИВЛИЧАНЕТО

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki