Logo
Печат на тази страница
Смирението и благодарността

Смирението и благодарността

„Господи, нaучи ни да се молим, както и Йоан научи учениците си. А Той им рече: Когато се молите, казвайте: „Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля както на небето, така и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия“. „Защото Твое е царството и силата, и славата вовеки. Амин!“
(Мат. 6:9-13 и Лука 11:1-4)

Противопоставянето на Божията воля е един от най-древните философско-теологични въпроси, които са вълнували хората от векове. Вълнува ме и мен и отдавна съм стигнал до убеждението, че смирението се изразява в приемането на Божията воля, а Божията воля се проявява без никакво изключение във всичкото онова, което постоянно се случва и присъства в нашия видим и невидим свят.

Небето е онзи невидим свят, който е навсякъде около нас и вътре в нас. Той е в нашите сърца и души, а нашата воля е един бърборко или неспирно мърморещ глас, който постоянно ни говори, че това, което се случва с нас или около нас е винаги много грешно и недопустимо: „Как е възможно и защо се случват подобни неща? Пуу!.. Дявол да го вземе! Защо не се оправя това ужасно време?” – ей такива неща ни говори нашата воля, която е твърде ограничена от представите на нашите умове и затова когато се противопоставяме на Божията воля, ние страдаме, боледуваме и умираме преждевременно.

Вредим на себе си и на много други хора, а и колкото парадоксално да ви прозвучи и на планетата на която живеем. Няма да изброявам всички болести, които се появяват като следствие от това противопоставяне, но съм убеден и ще ви кажа, че дори и т.нар. дископатия(дисковата херния) е една от тях. Наблюдавал съм я няколко пъти, как и защо се появява и как си тръгва от мен без никаква външна намеса на дипломирани или самозвани лечители.

И да не остане някой от читателите с погрешното разбиране, че говоря за примиренческо поведение, ще поясня, в какво точно се изразява т.нар. смирение и приемането на Божията воля. Да приемеш Божията воля не означава, че ако спукаш гума по време на път ще продължиш да караш автомобила си със спуканата гума, а се изразява в едно спокойно приемане на този факт. Приемаш, че това е поредното събитие, което просто се случва в твоя живот и е точно толкова правилно или грешно, колкото е и всяко друго. Без ругатни и без никакво недоволство! Слагаш спокойно резервната гума и продължаваш пътя си с благодарност!

От книгата на Валентин Начев „Божественото лекарство“

Вижте повече за Валентин Начев и още статии от него

Вижте още: ЗАЩОТО БОГ СЕ ГРИЖИ ЗА ТЕБ...

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени