Logo
Печат на тази страница
Колко приятели трябва да има човек

Колко приятели трябва да има човек

Веднъж един мъж отишъл за съвет при известен с мъдростта си старец и му задал следния интересен въпрос:

- Иска ми се да разбера колко приятели трябва да има човек. Много съм мислил над поговорката „По-добре да имаш сто приятели вместо сто жълтици“. Има някаква истина в нея, но според мен, ако се опитваме да се сдобием с колкото се може повече приятели, то можем да се превърнем в неискрен човек с фалшиви чувства. Още повече приятелството се проверява с годините... а веднага след като срещнеш някого е много трудно да разбереш що за човек е в действителност. А и откъде да намерим сили и време за сто приятели.

- Мога да ти отговоря, - казал мъдрецът, - по-скоро ще ти помогна ти сам да разбереш отговора. Виждаш ли навън в двора онова огромно ябълково дърво? Искам да те помоля да ми донесеш една ябълка от самия му връх.

Мъжът погледнал нагоре, присвил очи на слънцето и попитал:
- Но как да го направя? Ябълката действително е много висока...
- Ами помоли някой приятел да ти помогне. Може би заедно ще успеете да се доберете до най-високия клон на дървото – казал старецът.

Така и направил човекът. Повикал един свой приятел, покачил се на раменете му, но и това не помогнало да се изкачи на дървото.

- Не става... – тъжно съобщил той.
- А нямаш ли още приятели? – попитал с усмивка мъдрецът.

Тогава мъжът довел при дървото още няколко свои приятели и познати и започнали да се качват един върху друг, опитвайки се да стигнат върха на дървото. Но в края на краищата, падали, ставали и започвали всичко отначало. И така цял ден...

Наблюдавайки техните общи усилия, мъдрецът повикал човека и му казал:
- Е, сега стана ли ти ясно колко приятели трябва да има човек в своя живот?
- Да, Учителю, благодаря ти. Всичко разбрах. Трябва да имаме много приятели... колкото се може повече, за да можем заедно да се справим с всеки един проблем.

Мъдрият Учител печално поклатил глава и отвърнал:
- Навярно е така... хубаво е да имаме много приятели. Но може би по-важно е да имаме един умен приятел, който да знае как да разреши даден проблем. Като например, да се сети да донесе стълба...

Притчата е част от сборника "ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 30 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2024 GneZdoto. Всички права запазени