Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Притча за царските зетьове

Притча за царските зетьове

Най-здравословната от всички човешки емоции е благодарността. Дори, когато смятаме, че сме ощетени, трябва да благодарим. Защото всичко във Вселената е в съвършен баланс и хармония. И когато животът ни отнема нещо, трябва с широко отворени сърца да усетим, какво ни е дал в замяна.

Имало едно време един цар. Той имал две дъщери. По-голямата била олицетворение на красотата, изтънчена, стройна, но имала много хаплив език. По-малката била много добродушна, но имала грозни черти. Именно заради недостатъците им, били те външни или на характера, никой в царството не искал да се омъжи за тях.

Царят много се загрижил за бъдещето на дъщерите си, защото щял да остане без наследници. Свикал съвет и поканил най-мъдрите хора от царството си, за да му помогнат да намери решение в тази ситуация. Най-старият от мъдреците казал:
- Царю, направи една странноприемница. Първите двама, които влязат в нея, ще бъдат твоите бъдещи зетьове, които са ти отредени от съдбата.

Царят решил, че може би съдбата ще му се усмихне и направил така, както го посъветвал мъдрецът. Когато странноприемницата била завършена и отворила врати, първите посетители били двама млади мъже. Обаче за огромно учудване на бащата единият бил сляп, а другият - глух. Изненадан и шокиран царят повикал мъдреца:

- Какво е решила съдбата? Единият е сляп, а другият – глух. Как да ги оженя за дъщерите ми?
- Спокойно, - отвърнал мъдрецът – ще ти кажа как да постъпиш. Ще ожениш красивата си дъщеря за глухия, а грозната - за слепия.

Царят сторил това, което го посъветвал мъдрецът. И наистина двата брака се оказали сполучливи и щастливи.
Но двамата зетьове започнали да се притесняват от своите увреждания.

Този, който бил глух, когато неговата жена крещяла и го проклинала, само вдигал рамене и си казвал:
- Така е, когато човек е лишен от едно от сетивата си. Не мога да чуя всички прекрасни думи, които моята жена изрича. Това е моето нещастие. Бих дал всичко на този свят, само да мога да чуя дори една от нежните думи, които казва.

Слепият от своя страна като слушал милия и сладък глас на своята жена, излиянието на нейната душа, си мислел:
- Колко прекрасно същество е тя! Сигурно е много красива, а аз не мога да видя нейната хубост. Това е моето най-голямо нещастие на този свят. Бих дал всичко, да можех за миг да зърна това божествено създание!

Това стигнало до ушите на царя и той повикал стария мъдрец и го попитал:
- Не може ли някак да се промени съдбата на моите зетьове, да се възстановят изгубените им сетива.
- Може, - казал мъдрецът – но тогава ще се разруши тяхното щастие и блаженство.

Ако Бог те е свързал с красивата царска дъщеря и те е лишил от слух, да не ти е жал, че не чуваш гласа ѝ. Наслаждавай се от вида ѝ и благодари. Не искай да чуваш думите ѝ, да не би да се огорчиш и да станеш в противоречие със себе си. Две добрини на земята не може да се съберат на едно място. Ако Господ те е свързал с грозната царска дъщеря и те е лишил от зрение, от временните илюзии на земния живот, пак благодари. Наслаждавай се на добрия ѝ говор, на сладкия ѝ език; не искай да видиш нейния външен вид и образ, защото ще изгубиш и това, което имаш. Доброто не винаги е облечено в царска мантия. Добротата и красотата само на Небето живеят заедно. Тук, на този свят, е така – доброто и злото се редуват в човешкия живот.

Из неделна беседа на Петър Дънов „Явлението на Духа“, 20.04.1914 г. в София

Вижте още: ПРИТЧА ЗА ЕКСКУРЗИЯТА НА ТВОЯ ЖИВОТ


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT novo min

НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ! от Лари Уингет
Имаш ли план за успех? Защо нямаш? Време е да спреш да дрънкаш за нещата, които искаш. Време е да спреш да губиш времето си с извинения и обяснения защо не си точно такъв, какъвто трябва да бъдеш.
Тази книга е лекият ритник, от който имаш нужда, за да се откажеш от лошите си навици, които ти пречат да постигнеш целите си. Дай си сметка какво наистина искаш, не какво казваш, че искаш, и се хвани за работа.
"Това не е книга за философията на успеха. Това е книга за практическото приложение на успеха. Това е призив за действие. Целта ми е да я прочетеш, след това да я оставиш настрани и да направиш нещо!“ КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...
НОВА КНИГА:

Ако ти знаеше... Елчин Сафарли

АКО ТИ ЗНАЕШЕ... от Елчин Сафарли
Това е историята на едно момиче, което бяга от миналото, история за любовта, която лекува, удивлява и отново те връща към живота. Една млада жена пристига в Овалния град напълно изгубена, измъчена от обстоятелствата, болна и най-вече – с натежало сърце. Тя идва, за да забрави миналото, да избяга от родния си град и от един мъж... а може би и за да умре.
Но открива нови приятели, помирява се с миналото и... среща един мъж.
„Ако ти знаеше...“ е книга за необятната женска душа, за надеждата и избора, за втория шанс... КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT 650x650 min
Виж повече за книгата ...

ako ti znaeshe 650x650 min
Виж повече за книгата ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki
 
 
nesletters

kor kak raboti jivotyt gift min

kor vinagi ima nadejda gift min

kor zlatniyat grad gift min

kor az te chuvam min

kor krystopyt gift min

kor ikigai gift min