Gnezdoto.net
Когато виждат в теб само недостатъци, разкажи им тази история

Когато виждат в теб само недостатъци, разкажи им тази история

Един човек всеки ден носел вода от близкия кладенец. Той имал две делви – едната била безупречно здрава, а другата имала пукнатина и когато напълвал делвите, докато се приберял до дома си, от пукнатата делва изтичала половината вода.

Ходел човекът до кладенеца ден след ден и винаги се прибирал с една пълна и с една полупразна делва с вода. Пукнатата делва много се срамувала от това, че не му служи добре и че не може да съхрани цялата вода, докато здравата делва се гордеела със себе си и със своя принос.

Един ден пукнатата делва се обърнала към човека и казала:
– Толкова съм виновна пред теб за това, че всеки ден разливам половината вода. Искам да ти се извиня за моето несъвършенство, защото ти се трудиш толкова много, а заради мен една част от усилията ти отива напразно.

– Не прави прибързани заключения – отговорил човекът. – Искам сега, като тръгнем от кладенеца към дома ми, да наблюдаваш пътеката, по която минаваме всеки ден. Обърни внимание на тази страна, от която минаваш ти, и после ми кажи каква е разликата в двата края на пътя.

Когато се прибрали, делвата казала:
– Да, наистина двете страни на пътеката изглеждат по много различен начин, но не виждам какво общо имам аз?

– От тази страна, от която те нося, растат приказно красиви цветя и заслугата е изцяло твоя. Защото всеки ден, с водата, която изтича през твоята пукнатина, ти ги поливаш и им даряваш живот. Тази красота, която всеки ден радва очите на всички преминаващи по пътеката, се дължи на теб и твоя недостатък. Всъщност аз трябва да ти благодаря за това, че си точно такава.

Притчата е част от сборника "ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki