Archive.Gnezdoto.net
Ако владееш себе си, владееш целия свят снимка: pixabay.com

Ако владееш себе си, владееш целия свят

Всички сме чували, че ако владееш себе си, владееш целия свят. Всичко започва от нас самите, дори самото ни щастие зависи само от нас. Самопознанието е един дълъг и полезен процес. Често не е лесно да опознаеш себе си, дори се учудваш на реакциите си в определена ситуация.

Емоционалната интелигентност е способността да познаваме и контролираме емоциите. Също така и да разбираме и тълкуваме емоциите на другите. Усещали сме ситуация, в която наш приятел е тъжен, а ние не разбираме защо или колегата ни е ядосан, а ние отново се чудим защо. 

Според скорошни проучвания емоционалната интелигентност е по-важна дори и от коефициента на интелигентност. Най-големите лидери и успели хора са тези, които могат да контролират и разбират своите емоции, както и тези на другите хора. Затова емпатията е едно от качествата за развита емоционална интелигентност.

Смятам, че за млади родители е особено важно да имат развити тези качества, защото всичките емоции и поведение на родителя се отразяват на детето. И е добре една новоизграждаща се личност да получи компетентно отношение. Жалко е после да се превърне в несигурен възрастен.

Някои изследователи предполагат, че емоционалната интелигентност може да се научи и да засили, докато други твърдят, че е вродена характеристика. Всички успехи било то на професионално или лично ниво имат за основа доброто разбиране и контролиране на вътрешния ни свят. Всеки е изпитвал чувства като гняв, страх, тъга, внезапен стрес и ако не можеш да ги контролираш добре, си има своите последствия.

В психологията е често срещана тема за емоционалната интелигентност, но все повече се среща и в бизнес средите. Всяка добре развиваща се компания отделя внимание да обучи своите мениджъри и тийм лидери, използвайки професионални коучове за тази цел. Способността да се поставиш на мястото на другият, да разбереш неговите чувства и да контролираш своите, се оказва и влияещо на работното място.

Качествата свързани с емоционалната интелигентност са 15 общо и се разделят на 5 главни групи - възприятие за себе си, себеизразяване, качества важни за изграждането на връзки, тези за взимане на решения и качествата важни за управляване на стреса. Всички те определят нивото на емоционална интелигентност. Емоционалната интелигентност не опира само до това да разбираш своите емоции или да познаваш по лицето на някой дали той е тъжен или не. Съдържанието на качества е много по- голямо и съществено.

Започвайки от мнението, което имаме за себе си. Колко достатъчно е самочувствието ти, как виждаш себе си като личност, това включва и виждането ти за тялото ти - доколко си уверен и харесван от себе си. Мисля че това е едно от най-важните и основни качества, което всеки човек е добре да има развито. Ако нямаме добра оценка за себе си, няма да изразяваме достатъчно добре себе си или може би комплексите ще се наложат при общуването ни с другите.

Започни с реална оценка на твоите силни и слаби страни. Понякога смятам, че е по-добре да има страничен човек, който да ви даде неговата оценка. Но този човек трябва да има неутрално мнение за вас и да има нужната специализация. Ако не, направете го сами. Наблегнете на това, кое харесвате в себе си, опишете своите успехи, започнете да цените всяко "малко" дело, което ви носи радост и всяко постигнато нещо, за което сте вложили усилия.

Обичта към себе си и постоянен процес. И тя започва от това да уважаваме и оценяваме всичко, което правим; да приемаме, че можем да грешим; да се учим от трудностите и грешките и да вземаме поуката от тях. Какво по-хубаво нещо от това да станете сутрин и да се усмихнете на себе си в огледалото.

Изживяването на собствения потенциал е eдно от следващите по важност качества на емоционално интелигентните хора. Всеки човек има вроден потенциал и всеки би бил щастлив, когато го изживее напълно. Колко често от страх и несигурност някой не прави нещо, за да постигне своя мечта или поне да се приближи към нея. Колко хора имат талант и силно желание за промяна, но не правят крачка към неизвестното. А всичко хубаво се случва извън зоната на комфорт.

В личните ни връзки едно от най-големите предимства е да разбираме другия. Ако не можеш да изразиш достатъчно добре своите чувства или не искаш, заради несигурност, често се получават недоразумения. Едно от качествата на емоционално интелигентните хора е умението им да се свързват добре с околните, да изразяват добре своите емоции и чувства по подходящ за ситуацията начин.

Следващите качества са свързани с изграждането на работещи връзки и социалното ни съзнание. Комуникацията е едно от нещата, които всеки човек може да развие. Емпатията играе важна роля не само в личните взаимоотношения, но и в работата.

Контролирането на импулса е едно от качествата спадащи към общата емоционална интелигентност. Това е способността да устоиш или да действаш под влиянието на импулсивни и неприятни емоции. Често хората не владеещи това могат да стигнат до полoжение да навредят на себе си или другите, без да имат някакво сериозно отклонение. Случващото се да е реакция от невъзможност да се контролират и овладяват силни емоции. Хората с проблеми в импулс-контрола могат да имат проблеми като неконтролируемо хранене, прекомерна употреба на разни стимуланти.

Едно от качествата на зрелия и осъзнат човек е да може да направи проверка на своите мисли и вярвания. Понякога убежденията ни изобщо не съвпадат с реалността, затова се търсят факти и събития, които да го потвърдят. Това включва и способността да даваме и получаваме обратна връзка от другите. Естествено мнението ни са себе си е от значимост, но ако то е неоправдано или има повдигнато самочувствие без покритие, няма да е полезно за никого. Трезвата и обективна преценка носи възможността да се поучим и да развием себе си в желаната насока. Никой няма полза да живее в илюзорен свят, колкото и да му е удобно там.

Определянето на нашите ценности и здравословни граници на толерантност. Изяснете си кои са вашите ценности. Изяснете си кои са нещата, които очаквате в една връзка или приятелски взаимоотношения. Изяснете си какво може да простите и какво не. Всеки има различни степени на търпение, толерантност и правене на компромиси.

Определете коя е вашата степен. Кое е онова положение, до което можете да толерирате нещо? И не го преминавайте. След него случващите се неща ще са онези, които ви обиждат и нараняват.

Знайте своите граници. Определете къде губите енергията си и в кои взаимоотношения. Кое поведение на хората ви харесва и кое не. При поява на нещо, което не ви харесва напуснете ситуацията. Ако продължавате да толерирате нещо, ставате жертва и после ще обвините другият.

Целта е да научим и да опознаем себе си. Целта е да имаме ясно изяснени здравословни граници. Да познаваме нашите ценности и нужди. И да споделяме само с подобни на нас хора. Хора, които имат същите ценности. Така няма да има разочарования.

Още статии на Видислава Тодорова и допълнителна информация за нея.

Вижте още: ПЕТТЕ НАЙ-ВАЖНИ ПРОЗРЕНИЯ ЗА ЖИВОТА, ДОСТИГНАТИ НА ПРАГА НА СМЪРТТА 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki