Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Диалог с тялото

Диалог с тялото

Години наред вярвах, че тялото е пренебрежима величина. Отразявах учението, че разумът и духът са водещи. За тялото се говореше като за враг или като за постижение, т.е. или то те контролира, като се разболява (някак си по собствена, извратена логика), или ти го контролираш с усилено поддържане на здраве, сила и красота. Така или иначе тялото бе по-скоро извън същността на човека, негова наследствена обвивка, дори пречка...

В тази теория за ролята на тялото няма място за диалог с него – липсва призната стойност и смисъл. Телесните симптоми са произволни и нелогични – ако можеш, ги пренебрегваш, ако не можеш, реагираш с продуктите на природната медицина или химическата индустрия. „Реакция” е точната дума – защото тялото прави каквото си поиска, нали?

Когато стана модерно да се говори за пагубното въздействие на стреса, отново нещата бяха извън контрола на съзнанието.
Стресът е навсякъде в модерния свят, а това „извън-нас” тяло е доста податливо на външни влияния. Колко жалко...

Знанието се развива, а духовността огрява света по един „крайно-време-беше” начин. При мен лично книгите на Луиз Хей („Излекувай живота си”) и Лиз Бурбо („Твоето тяло казва: Обичай се!”) извършиха решаващата доза просветление. И тогава разбрах: тялото не ми е враг, то не е бездушно и извън мен, не е натрапник в логичния свят на ума и в опозиция на духовността. То е такава съществена част от цялата ми същност, че и до днес продължавам да се учудвам на доказателствата за това. Сигналите му никак не са случайни, а винаги – проявление на вътрешния ни свят.

Струва ви се невероятно или крайно твърдение? Все пак толкова болести са наследствени, толкова вируси идват от външната среда... Истината е, че е по-лесно да прехвърлим отговорността извън нас, включително и за своите болести. Наследствените болести се предават, защото генетично се унаследяват цели системи от убеждения, както и емоционални и енергийни състояния. Но е факт, че не всеки развива симптомите, както и че са възможни фантастични от гледна точка на медицината изцеления. А относно сезонните вируси – зависи доколко вярваме в тях и на каква енергийна честота трептим в момента. Отговорността е тук, в нас, и можем да я погледнем в очите.

Готова съм с няколко примера за неразположения и причините им.

Боли ви глава? Може би сте безмилостни към себе си в опит да разберете нещо, за което все още нямате достатъчно информация. Може би държите да сте съвършени, да се справите с десетки задачи и то – в срок? И се чувствате недоволни от себе си...

Заболява ви гърло? А дали не сдържате натрупан гняв към даден човек или ситуация, в която не успявате да защитите себе си? Или ви е трудно да преглътнете нещо, което ви се случва в този момент от живота ви?

Често ви наболява гърбът? Може би не е виновна работата на бюро (както е по-лесно да си помислите). Ако болката е в горната част на гърба, вероятно чувствате липса на емоционална подкрепа от близките си. Ако е в долната – се притеснявате прекалено за финансовата си сигурност.

Носите очила? Дали е виновна генетиката, технологиите, книгите, или по-скоро никак не желаете да видите нещо в себе си или в живота си – в миналото, в настоящето или в бъдещето? Често очилата се слагат още в детска възраст и са показател за нередности в семейството... И т.н.

Симптомите и отговорите са безброй, има специализирана литература по въпроса. За мен е важно да акцентирам върху значимостта на тялото и факта, че то всъщност реагира на нашите съзнателни и подсъзнателни вярвания, мисли и чувства. Страховете, неудовлетворението, гневът го разболяват, а то – като добър наш сътрудник, е един външен екран на вътрешния ни свят. Който често ни е трудно да разберем и точно затова се нуждаем от превода на тялото.

Човешката ни същност е единение на четири нива – духовно, ментално, емоционално и телесно. Наша е отговорността да се грижим за всяко едно от тях.

Обичайте тялото си!

Вижте повече за Антония Нотева и още статии от нея 

Вижте още: БОЛЕСТТА НЕ Е ПРИСЪДА, А НАЧИН ДА ВИ НАКАРА ДА СЕ ПРОМЕНИТЕ


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT novo min

НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ! от Лари Уингет
Имаш ли план за успех? Защо нямаш? Време е да спреш да дрънкаш за нещата, които искаш. Време е да спреш да губиш времето си с извинения и обяснения защо не си точно такъв, какъвто трябва да бъдеш.
Тази книга е лекият ритник, от който имаш нужда, за да се откажеш от лошите си навици, които ти пречат да постигнеш целите си. Дай си сметка какво наистина искаш, не какво казваш, че искаш, и се хвани за работа.
"Това не е книга за философията на успеха. Това е книга за практическото приложение на успеха. Това е призив за действие. Целта ми е да я прочетеш, след това да я оставиш настрани и да направиш нещо!“ КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...
НОВА КНИГА:

Ако ти знаеше... Елчин Сафарли

АКО ТИ ЗНАЕШЕ... от Елчин Сафарли
Това е историята на едно момиче, което бяга от миналото, история за любовта, която лекува, удивлява и отново те връща към живота. Една млада жена пристига в Овалния град напълно изгубена, измъчена от обстоятелствата, болна и най-вече – с натежало сърце. Тя идва, за да забрави миналото, да избяга от родния си град и от един мъж... а може би и за да умре.
Но открива нови приятели, помирява се с миналото и... среща един мъж.
„Ако ти знаеше...“ е книга за необятната женска душа, за надеждата и избора, за втория шанс... КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT 650x650 min
Виж повече за книгата ...

ako ti znaeshe 650x650 min
Виж повече за книгата ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki
 
 
nesletters

kor kak raboti jivotyt gift min

kor vinagi ima nadejda gift min

kor zlatniyat grad gift min

kor az te chuvam min

kor krystopyt gift min

kor ikigai gift min