Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Дишай свободно - ти не си всемогъщ!

Дишай свободно - ти не си всемогъщ!

Днес ще ти посоча поне десетина причини да не се тревожиш и да дишаш свободно. Надявам се да ти вдъхнат сила и да свалят поне част от бремето на плещите ти. Но... няма да те заблуждавам с утвърждения от сорта на:
“Ти си всемогъщ!”,
“Ти си причината за всичко, което се случва с теб”,
“Можеш да постигнеш всичко, стига само да го поискаш!”
Утвърждения, които привидно те изпълват с величие и мощ, но подмолно те потапят в чувството за вина и срам, както и в усещането за безсилие и собствена нищожност.

Напротив, ще ти кажа:
Ти не си всемогъщ и не всичко зависи само от теб, не само ти си причината и авторът на ставащото с теб и въпреки че можеш да постигнеш много, няма как да постигнеш всичко (с помощта на "правилните мисли"), защото...
Защото не си Бог!
И не си сам на този свят!
Ти си човек, потомък на хиляди фамилии, хиляди причини и следствия, хиляди избори и решения, победи и грешки на други хора. Тоест може и да си причината за някои неща, но си и следствие на множество други, за които вече не се явяваш причината.
Ти си човек, който има свои собствени нужди и прави свои собствени избори, които пък непрекъснато се сблъскват с нуждите и изборите на други, подобни на теб, и по тази причина няма как да съществуват и да се реализират в чистия си непокътнат вид; а някой път изобщо няма как да се реализират, защото...
Дали ти се вярва или не – ИМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА!
Ти си човек и независимо дали си даваш сметка или не, желанията ти често си противоречат и взаимно се унищожават (още) преди да бъдат изпълнени.
Ти си човек и колкото и усилия да полагаш в стремежа си да бъдеш осъзнат, няма как да се самоосъзнаеш на 100%, защото непрекъснато продуцираш несъзнаваната част на психиката си. Реално не съществува смъртен индивид, който да се е осъзнал завинаги и напълно. Съответно, и ти не си такъв.

Но...
Ти можеш да приемеш, че нищо човешко не ти е чуждо;
че има неща, които зависят от теб, но има такива, които зависят от нещо друго или някой друг;
че светът е И това, което мислиш, И още нещо. Някаква част от всичко е в твоите ръце, но не и всичко. Човекът е могъщ, но не и всемогъщ;
че гледаш нещата през някаква своя призма, но не всичко е само твоята призма, има ги и нещата;
че имаш принос, роля, своя част от сценария, но не си “генерален директор” на “нищо и всичко” под слънцето.

А съответно...
Не си отговорен и не си виновен за всичко и всеки! Силно заблуждаващи са твърденията:
"с теб се случва само това, което позволиш",
"ти си виновен за всичко, което се случва с теб", "хората се отнасят с теб така, както им разрешиш",
"твоите страдания са твоята карма".
Другите са си други. Ти можеш и да им влияеш по някакъв начин, но не можеш изцяло да превземеш кормилото на техните собствени мисли и чувства, решения и посоки, съответно и отношението им към теб, както и участието им в твоя живот.
По пътя към реализацията на поредния ти избор ще срещнеш други хора, с техните си потребности и избори, и невинаги ще си способен да предвидиш и да въздействаш върху резултата от тези срещи.

"Да бъдеш обективен, да използваш своя разум е възможно, само ако си постигнал нагласата на смирение, ако си надраснал мечтите за всезнание и всемогъщество, които си имал като дете." Ерих Фром

Ще се почувстваш по-силен, когато се научиш не толкова да се унасяш в мечтите за победата, колкото да бъдеш готов да реагираш адекватно в случай на провал.
Ще се сдобиеш с много повече стабилност, когато ще бъдеш способен да понасяш неопределеност;
да разбираш, че не всичко можеш да проумееш, познаеш, доловиш и обясниш;
да си позволиш поне понякога да бъдеш слаб, неидеален, незнаещ и... любопитен;
да приемаш себе си – несъвършения, съответно и реалния, ограничен в могъществото, но и силен в това, че знаеш докъде можеш (бидейки жълъд, имаш потенциал да се превърнеш в прекрасен многолетен дъб, но няма как да станеш космически кораб или пък славей в клоните на същия дъб);
да бъдеш способен да търпиш отказ (несъответствие на очакванията ти) от човек или от съдбата;
да живееш в мир с амбивалентността (твоята или на друг);
да очертаваш ясни лични граници, вниквайки и безоценъчно изяснявайки своите потребности и чувства, съответно, да зачиташ и границите на друг;

да се занимаваш с това, което влиза в зоната на твоята лична отговорност и автономност, и да не се отдаваш на чувството за вина по повод това, което се намира извън тази зона;

да живееш с осъзнаването, че не всичко можеш да изконтролираш; не всичко зависи от теб, защото не всичко се върти около теб. Да, ти си центърът на нещо и едновременно с това си периферията на нещо друго.

Позволи си да бъдеш просто човек, вместо да си внушаваш, че си "всемогъщият всевишни" и да се самоизяждаш до костите, когато не успяваш да помръднеш планината; невротизирайки се, бягайки в болестта, панически атаки и т.н.; или пък прехвърляйки вината върху околните.

Ти не си божество, ТИ СИ ЧОВЕК!

Усети силата на това да познаеш лимитите на своите сили и наличието на своите слабости!
Усети силата на това да бъдеш в добра връзка с реалността, а не в оковите на всемогъществото и под бремето на магическото мислене.
Усети го и ще се изненадаш от прилива на истинска, а не измислена мощ и окриленост.
Усети го и дишай свободно!

автор: Ирина Янчева-Карагяур

Вижте повече за Ирина Янчева-Карагяур и още статии от нея

Вижте още: НЕ СЕ ТРЕВОЖИ


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT novo min

НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ! от Лари Уингет
Имаш ли план за успех? Защо нямаш? Време е да спреш да дрънкаш за нещата, които искаш. Време е да спреш да губиш времето си с извинения и обяснения защо не си точно такъв, какъвто трябва да бъдеш.
Тази книга е лекият ритник, от който имаш нужда, за да се откажеш от лошите си навици, които ти пречат да постигнеш целите си. Дай си сметка какво наистина искаш, не какво казваш, че искаш, и се хвани за работа.
"Това не е книга за философията на успеха. Това е книга за практическото приложение на успеха. Това е призив за действие. Целта ми е да я прочетеш, след това да я оставиш настрани и да направиш нещо!“ КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...
НОВА КНИГА:

Ако ти знаеше... Елчин Сафарли

АКО ТИ ЗНАЕШЕ... от Елчин Сафарли
Това е историята на едно момиче, което бяга от миналото, история за любовта, която лекува, удивлява и отново те връща към живота. Една млада жена пристига в Овалния град напълно изгубена, измъчена от обстоятелствата, болна и най-вече – с натежало сърце. Тя идва, за да забрави миналото, да избяга от родния си град и от един мъж... а може би и за да умре.
Но открива нови приятели, помирява се с миналото и... среща един мъж.
„Ако ти знаеше...“ е книга за необятната женска душа, за надеждата и избора, за втория шанс... КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT 650x650 min
Виж повече за книгата ...

ako ti znaeshe 650x650 min
Виж повече за книгата ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki
 
 
nesletters

kor kak raboti jivotyt gift min

kor vinagi ima nadejda gift min

kor zlatniyat grad gift min

kor az te chuvam min

kor krystopyt gift min

kor ikigai gift min