Archive.Gnezdoto.net
8 стъпки за разрешаване на всеки проблем

8 стъпки за разрешаване на всеки проблем

1. Не отричай съществуването на проблема. Хората, които казват „Аз нямам проблеми, това са само възможности“, са идиоти. Някои проблеми не са възможности – те са си просто проблеми. Разпознавай ги като такива и се справяй с тях своевременно. Отричането е глупаво и не върши нищо, освен да удължава агонията от проблема.

2. Разбери, че проблемите те карат да съзрееш и да израснеш, а всяко нещо, което предизвиква това, е добро нещо. Израстването със сигурност е болезнено. Да не научиш уроците си обаче, е още по-болезнено.

3. Погледни отвъд проблема. Доста е трудно, но се опитай да видиш през него какъв ще бъде животът ти, след като го преодолееш. Това понякога може да ти помогне да издържиш трудностите, през които трябва да преминеш. Добрата новина е, че има живот след всяка трудност – представи си го.

4. Разбий проблема на малки парченца и се справи с всяко едно поотделно. Проблемите изглеждат смазващи, защото са прекалено големи, за да се пребориш с тях наведнъж. Натроши ги на по-малки, по-податливи на влияние части. Ако имаш дългове например, общата сума може да бъде невъзможна за погасяване. Но ако я разпределиш на по-малки суми, може да атакуваш всяка една поотделно много по-лесно. Фокусирай се върху тази кредитна карта, която още не е изтекла, или върху вноската за ипотеката, или върху спестяването на сто долара. Така пак ще си атакувал целия проб­лем, но той няма да ти изглежда толкова голям. Спомни си онзи лаф: „Как да изядеш слон? Лесно. Хапка по хапка.“ По същия начин трябва да се справиш и с проблемите си.

5. Спри да драматизираш. Повечето от проблемите ти не са чак такива катастрофи, каквито си представяш. Възприемай проблемите такива, каквито са, а не такива, каквито стресираното ти въображение ги рисува. Най-лошото, което може да се случи, се случва много рядко. Малкият ми френски булдог Бътър наскоро се разболя. Заведохме го на ветеринар, който му направи хиляда теста и нищо не откри. Каза ни, че единственият вариант е да го оперира, за да открие какво му е. Съгласихме се и понеже се притеснявахме за Бътър, в главите ни идваха само мисли за най-лошото, което можеше да се случи. С жена ми бяхме дотолкова отчаяни, че видяхме Бътър мъртва и дори я оплакахме. Операцията откри, че Бътър е глътнала малка гумена играчка, която не се виждаше на рентгена. Лекарите я извадиха и три дни по-късно нашата любимка отново се умилкваше покрай нас. Ако бяхме запазили самообладание и се бяхме концентрирали върху реалния проблем, вместо да драматизираме ситуацията, щяхме да си спестим много тревоги и да пролеем по-малко сълзи. И все пак аз наруших собственото си правило и страдах, без изобщо да имаше нужда да преминавам през такава агония. Справи се с проблема си такъв, какъвто е в действителност, а не какъвто е във въображението ти.

6. Опиши проблема си подробно. Когато видиш проблемите си, написани черно на бяло, те рядко изглеждат толкова страшни. Също както в предишната стъпка, това е напомняне да се справяш с трудностите такива, каквито са, а не такива, каквито си ги въобразяваш.

7. Фокусирай се върху решението. Не е толкова важно какъв е всъщност проблемът. Важно е какво ще направиш, за да го разрешиш. И така, какво ще правиш? Насочи енергията си към това.

8. Потърси помощ. Намери някого, който знае повече за решаването на дадения проблем и го помоли за помощ. Разбира се, това трябва да стане едва след като ти самият си опитал да направиш всичко по силите си. Ако дойдеш при мен и ме помолиш за помощ, първото нещо, което ще направя, е да те попитам какво си опитал да направиш сам. Всеки подходящ човек, който би могъл да ти помогне, ще те попита същото.

Лари Уингет, откъс от книгата НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ!

ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО ВИ ПРЕДСТАВЯ БЕСТСЕЛЪРИТЕ НА ЛАРИ УИНГЕТ - "ЗАЩО ПОЧТИ ВСИЧКО В ТОЯ СВЯТ СЕ ПРЕЦАКА" И "НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ!"

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki