Gnezdoto.net
Слепи ли сме за красотата около себе си?

Слепи ли сме за красотата около себе си?

В една студена януарска сутрин на една от станциите на вашингтонското метро се разположил уличен музикант с ниско нахлупена бейзболна шапка на главата и започнал да свири на цигулка. За времето от 45 минути, в което той изпълнил шест произведения, покрай него преминали около 1000 души. Но почти никой не обърнал внимание на музиката му. Всички бързали за работа.

В първите минути на импровизирания концерт мъж на средна възраст забавил ход, спрял до музиканта за няколко секунди и продължил по пътя си. По същото време цигуларят получил и първото си възнаграждение – без да спре, минаваща жена хвърлила няколко монети в отворения калъф на цигулката и отминала. След още няколко минути друг мъж се облегнал на стената и започнал да слуша изпълнението, но след малко поглед­нал часовника си и тръгнал.

Най-голямо внимание музикантът получил от няколко деца, които с удоволствие спирали да го погледат, но родителите им бързо ги издърпвали настрани.

За 45 минути едва шест души спрели за малко по-дълго време да послушат, а двайсетина хвърлили на цигуларя пари, без да спрат. Болшинството бързащи за работа хора дори не обърнали глава към музиканта.

Общата сума, която цигуларят събрал, била 32 долара. Два дни по-рано същият цигулар изнесъл концерт пред препълнена зала. Един билет струвал средно сто долара.
Никой от минувачите в онази януарска сутрин не разпознал в лицето на уличния музикант виртуозния цигулар Джошуа Бел. И никой не успял да се наслади на великолепното изпълнение на един от най-прочутите музиканти в света, който свирел на своя 300-годишен Страдивариус. Познала го една-единствена жена почти в края на изпълнението му.

Всъщност „представлението“ в метрото е социален експеримент, чийто автор е журналист от „Вашингтон Поуст“. Негова била и идеята цигуларят да бъде небрежно облечен с дънки и обикновен пуловер, а изпълнението да се проведе в сутрешния час пик. Поведението на минувачите през цялото време се наблюдавало от сътрудник на вестника и се записвало със скрита камера. А онези, които оставили пари в калъфа на музиканта, били интервюирани от друг журналист на изхода на метростанцията.

Целта на експеримента била да се изследват възприятията и приоритетите на хората и най-вече да установи: Имаме ли сетива за красотата в делнична среда и в неподходящ момент? Можем ли да разпознаем великия талант в неочаквана обстановка?

В интерес на истината, авторите на проекта очаквали пред цигуларя да се събере огромна тълпа, дори били подготвени, ако се наложи, да потърсят съдействие от полицията.

Самият Джошуа Бел бил най-изумен от това, че повечето хора дори не обръщали глава към него. Сякаш изобщо не съществувал.

А ние можем да се запитаме: Щом препускаме с бясно темпо в съвременния живот, щом сме погълнати дотолкова от ежедневието и проблемите си, че не можем да забележим и да спрем за малко пред един от най-великите музиканти на планетата или пред нещо прекрасно по пътя си, какво ли още пропускаме?

Докато правиш своите избори в живота, не забравяй да живееш.
Самюел Джонсън

Историята е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki