Gnezdoto.net
Да заобичаш себе си. Отново

Да заобичаш себе си. Отново

Учейки се да обичаш себе си и правейки го, показваш на другите хора как да те обичат. Дали обичаме достатъчно себе си?! Няколко малки идеи, които ще помогнат да засилим обичта към себе си.

Една от големите задачи в живота ни е да се научим да приемаме себе си, да се обичаме с всичките си недостатъци. Да бъдем напълно откровени кои сме, как се чувстваме и от какво имаме нужда. Да спрем да наказваме себе си за всичко, което не сме и да започнем да оценяваме това, което сме всъщност. И да се научим, че не всеки, който ни обича, винаги ще е съгласен с нас и това е наред. Всички сме различни.

Хубаво е да се научим да бъдем най-добрите си приятели, защото понякога е лесно да изпаднем в собствените си несигурности. Колкото и да ни вярват другите или да ни подкрепят, основната подкрепа, от която се нуждаем, е нашата собствена. Харесва ни другите да ни обичат, но нека не забравяме и ние да обичаме себе си.

И всъщност целта е не да открием обич към себе си или да се учим на нещо ново, а да разрушим стените, които ни спират да го правим. Когато имаме куража да бутнем тези стени, ще опознаем и прегърнем своята същност, ще разпознаем по-добре кои са нещата, в които можем да изразим същността си, къде можем да творим, къде сме полезни, коя е нашата страст в живота. Тогава прекрачваме вратата, където ще бъдем по-внимателни, изпълнени с емпатия и желание за общуване с другите.

Да започнем като изясним кое обичаме в себе си.
За всеки човек е важно да знае какво всъщност той е. И не толкова в очите на другите, колкото в неговите собствени очи. Кои са силните ви страни, кои са качествата, които цените в себе си, кои са предимствата ви пред другите. Понякога това, което мислим, че сме, е различно от това, което правим. Важно е действията и ценностите в живота да са синхронни. Не можем да казваме, че сме мотивирани или обичаме приключенията, а пък да не мърдаме от леглото. :)

В един момент да вземем огледалото е решението. Защото онова, което виждаме там, е онова, което често виждаме и в света. Нашите разочарования от другите често показват нашите разочарования от самите себе си. Нашето приемане на другите често показва начина, по който приемаме себе си. Нашата способност да виждаме потенциала в другите често се отразява на нашата способност да разпознаем потенциала в самите нас. Ако сме нетърпеливи към другите, може би проявяваме това и към самите себе си. Това е идеята за огледалото. Не винаги всичко, което виждаме, е наше, но отразява нещо, което куца в нас. Да започнем с всекидневен поглед с любов към самите нас.

Да се откажеш да бъдеш перфектен и просто да бъдеш. Бъди истинския себе си. Най–красивото усещане от пътуването в живота е просто да се възвърнеш към усещането за Бъдене. Мирът и хармонията са резултат на изживяване на нещата такива, каквито са.

Фокусирай се по-малко върху околните. Подражанието и честото подценяване за сметка на другите не носи успех. Напомняй си, че не трябва да правиш, както правят всички. Твоето време на земята, в този живот е ценно и ограничено. Живей неограничено, възползвай се от всички блага, без да чакаш някой да ти напомня за това.

Дистанцирай себе си от това, което те дърпа назад или от ситуация, в която няма прогрес. Да нямаш връзка е по-добре, отколкото да бъдеш с неподходящ човек. Не се интересувай твърде много за хора, на които не им е загрижено за теб. Когато общуваш с такива, които не те уважават, единственият губещ си ти. Приятелите в живота ни трябва да ни мотивират, да ни вдъхновяват, да ни подкрепят, да ни приемат такива, каквито сме. Кръгът ни с приятели е добре да е подкрепящ ни и добре подбран. Качеството е над количеството винаги.

Прости на себе си за неща в миналото ти.
Често, когато се срещаме с тъмната ни страна и се опитваме да си простим някои неща, се сблъскваме с неприемане и учудване, че ние притежаваме и тъмни страни. И гледаме да ги изолираме, да ги загърбим и да се правим, че ги нямаме. Приемането на всичко, което сме, е пътят към обичта към себе си. Спомнете си, че не сте лоши, ако сте грешили, а просто сте хора и всички хора грешим. Няма добри и лоши хора. Всички имаме различни черти, положителни и отрицателни и те са част от нашата същност.Ако има нещо от миналото, което ти тежи, прости си за това, което си или не си направил и продължи напред.

Започни да правиш видими промени в твоя живот. Само защото нещо преди те е правило щастлив, не значи, че трябва само то да е източникът ти на радост. Ако не виждаш промяна в живота ти, в ежедневието ти, а ги искаш, започни с нещо ново. Различен подход е равно на различен резултат. Отдалечи се от неща, които не ти носят вече радост, спри да ги правиш. Помисли кое е това, което те зарежда с пълнота, кое е нещото, което някога си искал да правиш. Всяко ново начинание е непознато, може да е съпроводено с грешки. Но нека страхът да не сгрешиш да не се превръща в бариера, която те спира да опитваш. По-добре да има грешни опити, отколкото изобщо да няма опити и движение в живота ни.

Почувствай се награден и богат с това кой си и какво имаш сега. Не винаги сме имали онова, което сме искали и не винаги сме били онези, които искаме. Но има хора, които нямат даже и това, което ние имаме. Оценяването дори и на малките ни богатства в живота е от полза. Всяко постижение, дори всеки малък дневен успех, е богатство за нас. То ни е помогнало да станем това, което сме сега.

Записването на лист на нашите ценности и преимущества. Това нагледно малко упражнение разкрива забравени достойнства и успехи. Припомнете си всяка случка, в която сте имали успех, всеки малък опит да помогнете на приятел или трудност, с която сте се справили успешно. Запишете всяко нещо, за което се сетите. Направете своеобразна банка на вашите силни страни и успехи. Използвайте въображението си. Напишете на малки листчета всеки успех, който ви прави горди от себе си, всяко нещо, което сте постигнали с усилие. Съхранете ги някъде. И винаги в труден момент можете да ги използвате като мотиватор, като инструмент, който ви напомня колко сте силни и какви неща сте постигнали. Наистина работи.

Правете всеки ден нещо, което ви прави щастливи. Животът е кратък. Инвестирайте време в нещата, които ви изпълват, за които наистина ви е грижа и сте щастливи вършейки ги. Качественият живот се състои в това да правиш добри решения всеки ден. Решения и избори, които да те дърпат напред, да ти помагат да се развиваш, да няма застой. Ако се интересуваш за своето щастие и вътрешно удовлетворение, ще правиш неща, които те удовлетворяват. Всеки ден. Няма нищо егоистично в грижата за себе си. Напротив, хармоничните ни отношения с другите хора започват и зависят от отношението ни към самите нас. Защото не можем да дадем онова, което нямаме.

Дай си възможността да опиташ нови идеи. Следвай вътрешния си глас. Самочувствието, че имаме положителен принос в живота ни, може да расте постоянно, ако се занимаваме с нещо, което ни носи щастие. В което сме добри. А правейки нещата, които са правилни за теб, се увеличава и самочувствието ти, обичта към себе си.

Вярвай в своите възможности и способности. Всичко е възможно, само да си го поставим за цел и да го искаме истински. Ключът е да разбереш какво точно искаш, да разгледаш вярванията си и способностите си, да действаш, за да го постигнеш. Фокусирай се върху написването на твоята история, без да се сравняваш с другите. Най-добрият подарък, който можем да дадем на себе си е възможността да избираме. Да се използва всеки шанс, който ни се е отдал.

Всичко е един кръговрат.. Хората, които обичат себе си се отнасят грижовно и внимателно и към другите, те прощават на себе си и другите, проявяват емпатия и съчувствие. Трудните хора около нас често ни показват какво да не бъдем.

Хората идват и си отиват. Събития се случват всеки ден и свършват. Като ден и нощ, които се редуват. Единствено обичта към самите нас ни остава за следващия ден, в нас. Отдели време. Запиши нещата, които смяташ, че ще помогнат да обичаш себе си повече, запиши лист със своите силни страни и предимства. Започни да пишеш собствената си история, бъди истински и уникален. Без да се сравняваш с другите. Срещай се с хора, които те карат да се чувстваш добре, които те приемат такъв, какъвто си. Които ти помагат да обичаш себе си повече.

Ще се радвам да чуя мнения. :) Кои са вашите малки тайни, които ви помагат да цените повече себе си? Кои са силните ви страни, които ви помагат в трудни моменти? А какво ново бихте опитали сега? :)

Вижте още статии от Видислава Тодорова и допълнителна информация за нея.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki