Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Мирът и семейното щастие са скрити... във втория телевизор

Мирът и семейното щастие са скрити... във втория телевизор

В двадесет и първи век телевизорите стават все по-големи, по-плоски и по-умни. Още от края на миналото столетие те постепенно започнаха да излизат от ролята си на устройства, създадени в услуга на човека, и заживяха свой собствен живот. От една (не)обикновена кутия, показваща какво се случва по света и у нас, до член от семейството, с когото всички останали искат да прекарват времето си – това е пътят и метаморфозата на телевизора.

Той е интересен, забавен и винаги на разположение. За разлика от други членове на домакинството - не досажда, не задава въпроси, не критикува и не дава непоискани съвети. Да, как да не го обича човек!

Ако живееш сам, можеш да бъдеш спокоен – телевизорът е само твой! Никой и нищо не може да застане между вас. Какво обаче се случва, когато трябва да делиш дома и телевизора си с друг? Обикновено скандали, вариращи от заяждания, нацупени физиономии и дребни кавги до епични семейни войни. А решението? То изглежда е само едно – нужен е (поне) още един телевизор! Семейният бюджет може да се понатовари малко, но за сметка на това всички ще бъдат щастливи. А щастието, както знаем, е безценно.

Не ми вярвате?! Попитайте Петрови, от горния етаж - много мила възрастна двойка, която само до преди месец всяка вечер разиграваше трагедии, достойни за Шекспир, на които всички съседи в радиус от два етажа ставаха неволни слушатели.

Не че изгаряхме от желание, но все пак нямаше как да не разберем, че Петров е ограничен глупак, на когото освен футбол и преследване на риби, предимно чудовищни екземпляри, нищо друго не му е в главата. Личеше си, че жена му е завършила българска филология – всяка вечер можеше да нарежда поне половин час без да се повтори. Петров обаче не отстъпваше и на свой ред доста цветущо я обрисуваше, правейки публично достояние факта, че жена му е кон с капаци, който следва единствено дирята, оставена от сълзливи романтични филми и сериали и въздиша по отдавна отминалата си младост. Словесните атаки се превръщаха в кръстосан огън, докато накрая един от двамата не капитулираше /противно на очакваното капитулиращият не винаги беше Петров/.

И един ден тези вечерни спектакли изведнъж спряха. Не, не бяха се избили, както недискретно подметна съседката до тях, но определено тишината бе подозрителна. Още на другия ден мистерията бе разгадана от самата г-жа Петрова, споделяйки на дежурната група пред блока, цитирам „Мирът и щастието в семейството, мили мои, са скрити във втория телевизор."

Благодарение на пазарната оферта „Купуваш днес, плащаш утре", семейството се бе сдобило с още един член, който гордо бе заел полагащото му се място. Нямаше вече сръдни и обиди, нямаше пропуснати програми. Всеки от двамата вече прекарваше тиха и спокойна вечер, в компанията на своя любим...телевизор.

А общуването? – може би ще попита някой непросветен. „Хм, на кого му трябва общуване, щом си има телевизор" – би отвърнал Петров. И навярно за себе си ще е прав.

Все още не ми вярвате и си мислите, че това е просто една история? Огледайте се! Сред вашите приятели, съседи, във вашия собствен дом. Ако сред познатите ви има хора, които не прекарват вечерите си, зомбирани пред своите екранни божества и въпреки това в дома им цари мир и разбирателство, попитайте ги за тяхната тайна. Те навярно са открили „Светия Граал" на семейните отношения.

„Всичко тече, всичко се променя" е казал Хераклит. Общуването днес не е това, което е било вчера. Разговорите край огнището и разказването на приказки отдавна са част от миналото, макар и не толкова далечно. И ако днес Елин Пелин бе жив и имаше възможност да надникне в дома на едно средностатистическо семейство в делнична вечер, сигурно щеше да види достатъчно, за да нарисува с думи една „Мила домашна картинка".

Вижте още статии от Вили Терзиева и допълнителна информация за нея ...


НОВО:

Две книги, които ще ви накарат да погледнете с други очи на себе си и на света около вас. Две книги, които със сигурност ще ви помогнат да откриете онази частичка вътре у вас, която се грижи за усмивката, любовта и щастието ви!

EMO SHT BANER

Вижте всички актуални промопакети на издателство "Гнездото"

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ПРОМОПАКЕТ: АНДРЮ МАТЮС
Когато си самотен... Когато си изгубил вяра... Когато чувстваш, че потъваш... Прочети тези книги... и се изправи!... Приятни мигове с тях!

Стопроцентов оптимист, Матюс ни окуражава да вярваме в себе си и деликатно ни съветва как да преодоляваме трудните житейски изпитания. Искреният му позитивизъм се допълва от чувството за хумор и веселите рисунки, с които обогатява всяка своя книга. Ако си скептик - той ще те разколебае, ако си реалист - той ще те окуражи, ако си оптимист - той ще те окрили! А книгите му са преведени на 42 езика в над шейсет страни.

andrew matthews 650x650 min
Виж повече за книгите ...

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki
 
 
nesletters