Archive.Gnezdoto.net
Борбеността (не само) на Гергьовден

Борбеността (не само) на Гергьовден

Всеки ден загиват в света, по-точно в нашите души, хиляди добри намерения, възвишени планове, благородни проекти и то не защото са се оказали лоши, а защото ние, хората, се отказваме, изправени лице в лице с първите пречки или трудности. Какво ни липсва? Без съмнение малко борбеност...

Като символ на тази добродетел ни служи Св. Георги, емблематичната фигура на Рицаря, който е победил Змея. Той има дълга история. От древния Шумер до средновековните европейски традиции, винаги намираме този Архетип на Бореца, който философски символизира нашия Дух, всичко възвишено, благородно, нашите добродетели и метафизически нужди, нашите Духовни Идеали и мечти. Змеят, както виждаме на най-известните икони, в действителност може само да пълзи по земята, даже не лети. Той представлява нашите слабости, пороци, страхове, всичко низко, което крием в себе си, от което от време на време се срамуваме, което искаме да премахнем, но не успяваме... Това, което необуздано ни кара да действаме инстинктивно, животински, егоистично и страхливо. Не е ли това причината за нашите неуспехи, а не „обстоятелствата“?

Рицарят и Змеят никога не живеят в мир в недрата на човека. Не е лошо от време на време да поглеждаме известната картина на Св. Георги, побеждаващ Змея. Да ни припомня, че трябва да се борим със себе си, а не с другите. Да ни припомня, че няма нищо в нас, което да не може да се промени, преодолее или развие. Най-често ни липсват само щипка смелост да си поставим такава цел, малко храброст да не се отказваме, когато дойдат първите неуспехи и много воля да сме упорити в това, което искаме да постигнем. В списъка с нашите мечти може да има и неща, които ни усъвършенстват като човешки същества: да контролираме своите негативни емоции, да сме учтиви към другите, побеждавайки своята своенравност, да сме дейни, "убивайки" своята ленивост; да правим това, което е наш дълг, побеждавайки нашите капризи; да се осмелим да променим необходимото в нашия живот, противопоставяйки се на нашите страхове... и т.н. Не е лесно, но както е казал философът Хорхе Ливрага: "има тайнствена връзка между красивото и трудното." И Философският Камък, който превръща трудното в красиво, се казва Борбеност.

Нека всички открием в себе си смелост и силна воля!

Нека всеки ден бъде Георгьовден!

Антонин Винклер, Директор на “Новият Акропол

Вижте още: СМЕЛОСТТА НЕ Е ОТСЪСТВИЕ НА СТРАХ, А ПОБЕДАТА НАД НЕГО

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki