Gnezdoto.net

Получавайте избрано съдържание по темите, които Ви интересуват ...

Захарното петле aqua_diva

Захарното петле

Беше останало само едно захарно петле на витрината на Сладкарницата и то любопитно подаваше глава и се чудеше кое ли детенце ще го купи? Нямаше търпение и то да зарадва някого. Преди малко няколко деца изкупиха всичките му приятелчета. Стана му малко тъжно, че не взеха и него, но си каза:

- Нищо, сигурно аз съм специално и ще зарадвам някой специален човек.

Децата тичаха по улицата с петлета, чуваше се такава глъчка и смях, че те не обръщаха внимание на нищо по пътя си, надвикваха се:

- Виж моето петле е най-хубаво!
- Не е вярно моето е по-хубаво!
- Моето пък бяга най-бързо!

И така, тичайки надолу по калдъръмената уличка, без да видят, за малко да бутнат една възрастна дама с торби. Тя току-що беше напазарувала. Мъкнеше и една малка тиква, за тиквеник, че децата и внучето щяха да дойдат за вечеря. Мислеше си за гозбите, които искаха да им приготви.

Първо малко се стресна да не я съборят с този багаж, но после пусна торбите на земята и се загледа в тях. Бяха толкова щастливи и безгрижни, ближеха сладко, сладко своите захарни петлета, плезеха се, поглеждаха слънцето през тях. За миг възрастната жена им завидя, каза си: „Какво ли е отново да си дете, да се почувстваш както преди 75 години?“. Попита ги дали са вкусни петлетата и децата отговориха в хор „Даааа!“. Тук бяха единодушни, нямаше борба за надмощие. Жената вдигна торбите и се замисли кога за последно е яла захарно петле, трябва наистина да са минали поне 70 години. Сигурно е била 5-6 годишна, но още помнеше вкуса му.

Изведнъж й се прииска точно сега да забрави своите грижи, да близне от сладкото захарно петле, да си припомни детството и да се усмихне отново. Забърза се към Сладкарницата, сети се, че там винаги има петлета, локуми, халва, целувки, кафе на пясък, сусамки, всички лакомства от нейните младини, а и онази стара машина за правене на кадаиф - беше интересна не само за туристите, но и за местните хора.

Когато влезе, продавачката я поздрави. Бабата я попита има ли захарни петлета, а тя й отговори:

- Имате късмет остана само едно. Преди малко няколко деца купиха почти всички бонбони и петлета. За внучето ли ?

Бабата леко се смути и отвърна: - „Да, за внучето“, прибирайки в джоба си петлето - а то весело се подсмихваше. Но преди да излезе се поправи:

- Всъщност за внучето ще взема от шарените бастунчета..., а петлето е за мен.

Продавачката се усмихна широко и й каза:

- Да Ви призная и аз доста често си хапвам по някое захарно петле, може да сме възрастни, но какво от това! Емоцията, да знаете, си е същата, както когато бях малка! Пък и човек, като види децата как им се радват, как да не си вземе...

- Така, така! - рече бабата и нетърпеливо притвори вратата. Бързаше да излезе на слънце.

С треперещи пръсти извади петлето от целофанчето. Пред нея стоеше най-хубавото червено захарно петле. Тя дълго го гледа и му се усмихва, петлето също й се усмихваше. Завъртя го между дланите си и то затанцува, вдигна го към слънцето и погледна през него така, както когато беше дете. Видя същите малки мехурчета. Порадва му се, помириса го преди да си близне от него и усети най-сладкия вкус - на детство и радост. Няма нищо друго, което да те върне толкова реално в детските години! Сякаш отново стоеше пред въртележката с баща си, ближеше сладкото петле и чакаше да спре, за да я качат и нея. Жената се усмихна. Доволна и щастлива тя крачеше сякаш с по-бодра стъпка. Припомни си как винаги подтичваше с петле в ръката.

На отсрещния тротоар видя децата, които вече бяха изяли своите петлета и държаха само клечките. Веднага й помахаха. Тя им отвърна и добави:

- Благодаря ви, наистина е много вкусно!

От този ден нататък си обеща всеки ден да прави нещо, което й се иска, без значение, че не е прието за нейната възраст. Тя реши да се радва на живота и на всичко, което я прави щастлива.

А петлето се топеше от радост и си казваше:

- Знаех си, че имам специална мисия, няма нищо по-хубаво от това да направиш другиго щастлив!

автор: Весела Величкова

снимка: aqua_diva

Вижте още: НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ СВОЕТО ДЕТСТВО! - ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА АСТРИД ЛИНДГРЕН ДО ЧИТАТЕЛИТЕ Й


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT novo min

НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ! от Лари Уингет
Имаш ли план за успех? Защо нямаш? Време е да спреш да дрънкаш за нещата, които искаш. Време е да спреш да губиш времето си с извинения и обяснения защо не си точно такъв, какъвто трябва да бъдеш.
Тази книга е лекият ритник, от който имаш нужда, за да се откажеш от лошите си навици, които ти пречат да постигнеш целите си. Дай си сметка какво наистина искаш, не какво казваш, че искаш, и се хвани за работа.
"Това не е книга за философията на успеха. Това е книга за практическото приложение на успеха. Това е призив за действие. Целта ми е да я прочетеш, след това да я оставиш настрани и да направиш нещо!“ КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...
НОВА КНИГА:

Ако ти знаеше... Елчин Сафарли

АКО ТИ ЗНАЕШЕ... от Елчин Сафарли
Това е историята на едно момиче, което бяга от миналото, история за любовта, която лекува, удивлява и отново те връща към живота. Една млада жена пристига в Овалния град напълно изгубена, измъчена от обстоятелствата, болна и най-вече – с натежало сърце. Тя идва, за да забрави миналото, да избяга от родния си град и от един мъж... а може би и за да умре.
Но открива нови приятели, помирява се с миналото и... среща един мъж.
„Ако ти знаеше...“ е книга за необятната женска душа, за надеждата и избора, за втория шанс... КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО С 20% ОТСТЪПКА ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min


НОВА КНИГА:

NE BYDI IDIOT 650x650 min
Виж повече за книгата ...

ako ti znaeshe 650x650 min
Виж повече за книгата ...

„Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море вътре в нас“.
„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.
Франц Кафка

all books 1 min

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki
 
 
nesletters

kor kak raboti jivotyt gift min

kor vinagi ima nadejda gift min

kor zlatniyat grad gift min

kor az te chuvam min

kor krystopyt gift min

kor ikigai gift min