Archive.Gnezdoto.net

HOME (ДОМ) - филм за Живота и Земята от Люк Бесон

Филмът "HOME" ("Дом") е един призив към цялото човечество да спаси своя общ дом - Земята. Време е да променим начина си на живот, да се противопоставим на безогледното изчерпване на природните ресурси, да спрем вредното влияние на индустрията върху климата.

Кадрите са заснети от фотографа Ян Артюс-Бертран. Той разказва, че е трябвало да минат 15 години, докато "HOME" излезе на бял свят (през 2009 г.). За това време Бертран заснема над 500 хиляди фотографии в 100 страни от всички краища на света и организира 100 изложби. Книгите му се издават в над 3 млн. копия, а четирите филма, които създава, са гледани от над 5 млн. души.

Продуцент на "HOME" е Люк Бесон. Лентата е заснета в продължение на 18 месеца. Кадрите са направени от хеликоптер, който прелита над 53 страни. Китай и Суадитска Арабия обаче забраняват снимките от въздуха. Властите в Индия конфискуват половината заснет материал. В Аржентина снимачният екип прекарва една седмица в затвора. "Значи има какво да крият" — казва Бертран. Вероятно е точно така и това се доказва от факта, че "HOME" е неофициално забранен в 36 страни.

И още нещо: това е първият филм без авторски права!

ечалбата, която очакваме от филма, не се изчислява в долари или евро, а в количеството хора, които ще го видят и ще се замислят. Никакви ограничения, никакви копирайтинги, покажете го на колкото се може повече хора. Този филм не е мой или на Люк Бесон. Този филм е на всеки от нас!", призовава фотографът.

Нека разпространим този филм сред колкото е възможно повече хора!

Филмът е със субтитри на български език.

Вижте още: Лъжата, в която живеем

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВИДЕО"

vig vsi4ki