Logo
Печат на тази страница
10 мъдри мисли на Петър Дънов за всеки ден

10 мъдри мисли на Петър Дънов за всеки ден

Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце.

Ако имаш един човек , който да те обича, ти струваш повече от най-богатият цар. Ако имаш един човек, на когото във всички случаи да разчиташ, това е повече от всяко богатство.

Следвайте това правило:
Сърце, чисто като кристал.
Ум, светъл като слънцето.
Душа, обширна като Вселената.
Дух, мощен като Бога и едно с Бога!

Вие не обичате някого, но Бог го обича. Какво ще правите тогава? Понякога казвате: "Той има много недостатъци." Престане да мислите за недостатъците на хората. Търсете доброто у хората- у тях има една Божествена страна. Дръжте нея в ума си!

Не разваляй това, което природата е наредила. Не й давай съвети какво да прави. С нея на състезание не ходи и нищо насила от нея не вземай.

Любовта сама по себе си е чиста, но съдовете, в които се излива, не са еднакво чисти, вследствие на което тя намалява.

Мъдрецът намира щастието навсякъде и във всичко, а обикновеният човек – само в специфични неща и места. Глупакът пък намира нещастието навсякъде и във всичко.

Любов, която не може да издържи на всички изпитания в живота, не е истинска любов.

Има едно знание, което не търпи да се говори за него, Аз го наричам Радост.

Искате ли да знаете, дали даден човек ви обича, спрете се в съзнанието си. Ако мисълта за този човек никога не изчезва от съзнанието ви, ще знаете,че той ви обича. Ако и вие не изчезвате от съзнанието му, и двамата се обичате.


Учителя Петър Дънов (1864–1944 г.), известен с духовното си име Беинса Дуно, е сред най-ярките личности в българската история и духовната ни култура. Той е основателят на школата на Бялото братство, където познанието за Бога, света и човека се съчетава с практически методи за духовно и физическо усъвършенстване, постигане на емоционално и умствено равновесие. Завършил богословие и медицина, Петър Дънов дава ключовите концепции на холистичния мироглед за човека като триединство на дух, душа и тяло.

Духовното наследство на Петър Дънов обхваща около пет хиляди лекции и беседи, изнасяни в продължение на 40 години; около 150 музикални творби и свещения танц паневритмия – синтез от движение, музика и поезия.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени