Gnezdoto.net
Боб Дилън: Светът се движи от хора, които никога не слушат музика

Боб Дилън: Светът се движи от хора, които никога не слушат музика

Боб Дилън - една от най-култовите фигури в рок-музиката и, според списание Rolling Stone, втори по значимост в историята й, вече е носител и на Нобеловата награда за литература за 2016 г. Легендарният 75-годишен музикант, актьор и писател е отличен с престижната награда за това, че „създаде нов поетичен начин на изразяване във великата американска музикална традиция“. И защото Дилън е "вероятно най-великият жив поет", посочват от Шведската академия.

Новината беше посрещната противоречиво, а самият Дилън прие отличието с мълчание.


Ние пък решихме да си припомним някои от най-култовите му мисли и изказвания.

Когато за пръв път чух Елвис, разбрах, че никога за никого няма да работя и никога никой няма да бъде мой шеф. Почувствах се така, сякаш съм избягал от затвора.

Вече не съм много млад. Затова всяка сутрин като се събудя и усетя прилив на сила, си мисля: Отлично! Изглежда няма да се срещна с Елвис толкова скоро.

Аз съм от Минесота. Това е място, където нищо не се случва. Няма да лъжа и да твърдя, че изчезнах оттам, защото съм смятал да обиколя света или да го покоря. Вижте, аз просто се махнах и после мислех само за едно нещо: никога не трябва да се връщам там.

Баща ми беше обикновен човек и всичко, което ми остана от него, са думите му. Веднъж той ми каза: „Сине, знаеш колко лесно е да се окаляш в този живот и то така, че дори родителите ти да се отвърнат от теб. Затова помни: ако това се случи, единственият, който ще продължи да вярва в твоята способност да се изправиш, ще бъде Господ Бог.“

Хората рядко правят това, в което вярват. Много по-често вършат неща, които са удобни в дадена ситуация. А после съжаляват.

Зад всяко красиво нещо има някаква болка.

Политиците предизвикват повече проблеми, отколкото са спосoбни да разрешат.

Няма нищо по-стабилно от промяната.

Когато гледам новини, разбирам: светът се движи от хора, които никога не слушат музика.

Днес войната е навсякъде. Понякога ми се струва, че война се води и в задните дворове.

Моралът и политиката с твърде далечни едно от друго понятия.

Ненавиждам дрънкането за равенство. Единственото, в което хората са равни, е това, че всички някой ден ще умрат.

Всъщност аз не съм написал нито една политическа песен. Защото музиката не може да спаси света.

За да разберете нещо за мен, просто чуйте песните ми. Важното е да изберете правилната. Все пак аз не съм драматург, така че персонажите във всичките ми песни – това съм аз.

Когато нямаш нищо, няма и какво да изгубиш.

Боб Дилън винаги е съществувал – още преди да се родя. Аз изпълнявам тази роля, вероятно защото най-много подхождам за нея.

За да си поет съвсем не е задължително да пишеш нещо. Някои хора цял живот работят в бензиностанция, но са поети.

Смята се, че светът на изкуството е пълен с красиви жени. Но аз ще ви кажа следното: който иска да види в живота си куп красавици, по-добре да стане адвокат или лекар. А още по-добре – частен детектив.

Музиката трябва да бъде такава, че да се забие в главата ти като зъбобол.

Много се разочаровам и се обезкуражавам като гледам как днешните млади хора ходят по улиците със своите мобилни телефони и айподи в ръце, потънали във файлове и видеоигри. Всичко това ги ограбва като личности и не им позволява да се настроят на вълните на реалния живот. Разбира се, те са свободни и могат да правят всичко, което искат, (ако изобщо можем да говорим за свобода в този случай), но свободата днес струва скъпо и аз се надявам, че те ще успеят да разберат това докато пропиляват живота си с разни електронни глупости.

Успехът е възможността да се събудиш сутринта и да заспиш вечерта, успявайки между тези две събития да правиш това, което истински харесваш.

Вдъхновението не ни посещава много честно. Така че го грабвай там, където си го срещнал.

Надеждата и страхът винаги вървят ръка за ръка, като професионален комедиен дует.

Невъзможно е да бъдеш мъдър и влюбен едновременно.

Всички казват: Дилън не говори с никого. Що за глупост! Аз не излизам пред публика за това.

Да бъдеш забележим е тежко бреме. Христос е разпънат на кръста, защото е станал твърде забележим. Аз винаги предпочитам да изчезна.

 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ЦИТАТИ И МЪДРИ МИСЛИ"

vig vsi4ki