Gnezdoto.net
Когато се чувстваш в безизходица, прочети това... снимка: HubPages

Когато се чувстваш в безизходица, прочети това...

1. Обидата е дълго сдържан гняв: към себе си, към другите, към житейските обстоятелства. Това е нещо като енергиен тромб, който е сериозна заплаха за живота на човека. Най-опасното в обидата е това, че веднъж попаднала в тялото, тя нараства и започва да блокира нормалното движение на енергията в него. И вследствие на това може да се превърне във всевъзможни тумори.

2. Състоянието на тялото ни, неговото физическо и душевно здраве е огледално отражение на житейската философия на човека.

3. Вселената винаги отговаря на вътрешните молби на всеки човек, като праща в живота му необходимите послания и нужните хора, способни да му помогнат в решаването на едни или други задачи. Това е универсален закон. Основното е личната готовност за промяна у всеки човек, за да започне той да действа.

4. Всъщност животът е цялостен и хармоничен, просто трябва да схванеш правилата на играта му. И правило номер едно е умението да бъдеш ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВ.

5. Навикът е фалшив заместител на щастието. Нещо повече, това е един от най-разпространените наркотици на нашето време. Познати ли са ви безпричинното мрачно настроение, дълбокото униние и смъртната тъга, които се появяват внезапно и отникъде, и те затискат с цялата си тежест? Ние живеем под тежестта на своите навици и се страхуваме да си покажем носа навън, да не би там да видим истинската причина за ставащото. Да, на нас ни е неуютно и дискомфортно, но ние сме СВИКНАЛИ с това! Естествено, по-лесно е да се блъскме в задушната и тясна стаичка на стария си живот и да се успокояваме с традиционните и вкоренени в душите ни мисли от типа на: „Съдбата ми е такава“, „Не на всички им върви в този живот“, „Значи така ми било писано...“, „Нали и много други живеят също като мен!“. Хиляди поколения са се трудили над създаването на разрушителната МАШИНА НА НАВИЦИТЕ, която е смляла милиони съдби, да не говорим за душите! Всъщност всичко това са странични явления, провокирани от отсъствието на едно единствено нещо, на най-важния навик, който трябва да придобием - умението да бъдеш щастлив.

6. Дори тъгата, тази внезапна тъга, която периодично измъчва всички хора по „различни причини“, не е нищо друго, освен мъката на душата по отдавна загубените, нереализирани мечти...

7. Състоянието на душата не е поетично словосъчетание, а много дълбока и фундаментална в същността си информационно-енергийна субстанция. Когато наблядаваме морето, нали не виждаме далечното морско дъно? Там, в най-дълбокото, то е скрито от очите, но ние вярваме, че го има. Повърхността може да кипи от всякакви вълни и бури, но те така или иначе не нарушават стабилността и постоянството на дъното като основа. Същото се случва и с душата. Всички видими прояви в твоя живот са само периодични вълнения на водата, предизвиквани ту от положителни, ту от отрицателни емоции. Но каквото и да се появява на нашата „повърхност“ – дали ще са големи вълни от истинска буря или просто игрива пяна, – никаква суета на суетите няма да наруши здравата ни основа, ако ние сами не я разрушим.

С една дума, за да не се превърнат вълните в живота ти в разрушително цунами, трябва да имаш в душата си истинска и здрава основа и да не позволяваш да я разклащат обиди, злоба, завист и гняв. Това може да се окаже смъртоносно за живота ти.

8. Вселената не знае какво значи „не умея“. Божествената мъдрост и законите на Мирозданието винаги са били достъпни за всички. ТРЯБВА САМО ДА ГИ ОТКРИЕШ В СЪРЦЕТО СИ...

9. В ОНОВА, КОЕТО ГЪСЕНИЦАТА СМЯТА ЗА КРАЙ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ, СЪЗДАТЕЛЯТ ВИЖДА НАЧАЛО НА НОВ ЕТАП В ЖИВОТА, тоест пеперуда. Прекалено дълго живеем в капсулирано състояние, но имаме избор: или бързо да разкъсаме своя „пашкул“ и да излетим навън, или да си останем в него до смъртта си.

10. "Не знам и не виждам смисъла на живота, затова правя каквото ми се ще!“ – Така живее 90 процента от човечеството! Защо трябва да бъдеш като тях?

11. "Който не е с нас, е против нас." Това го помним още от деца. И най-тъжното е, че когато пораснем, успешно го прилагаме в зрелия си живот! Ето ти и пресечната точка с теорията на Дарвин: побеждава най-силният, като унищожава живеещия по правилата щастлив човек. Рекламистите и психолозите добре знаят, че приставката „НЕ“ не се възприема от човешкия мозък. И се получава: „Който е с нас – той е против нас“, всички са врагове. А после се чудим защо наоколо има толкова много изневери и предателства. Нека перефразираме „Който не е против нас, той е с нас“. И ако „не“ се махне, в резюме, може да се каже: „Дори онези, които са против нас, и те са с нас“, просто още не сме успели да споделим знанията си с тях.

12. Всичко на този свят живее по закона на Резонанса. Ако нещо те дразни особено много, значи именно в него се крие и коренът на твоя собствен проблем!

13. „И ТАКА ВЪВ ВСИЧКО, КАКТО ИСКАТЕ ДА ПОСТЪПВАТ ХОРАТА С ВАС, ТАКА ПОСТЪПВАЙТЕ И ВИЕ С ТЯХ“. И аз не преставам да се учудвам защо хората съзнателно се отказват от удоволствието да усетят истинската наслада от живота! Съгласете се: доброволно никой не желае да страда, да бъде унижен, беден, самотен и потиснат. Всички искат любов, радост, доброта и щастие! Трябва само да разберат, че другият човек, както и да постъпва той, каквото и да говори, изначално е настроен за същото. Така че това е златното правило – алгоритъмът, приложим към всяка житейска ситуация: при проблеми в работата, неприятности в семейството, с децата... За всичко! Щом се научиш да гледаш огледално на конфликтната ситуация – без да се потапяш в нея до гуша, както всички правим, а съзерцавайки я отстрани, – тя, повярвай ми, непременно ще се разреши с минимални загуби за теб! Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек и да си представиш какво би направил или би поискал самият ти в подобен случай.

14. Ракът, бичът на нашето време, е болест, предизвикана от страха, от натрупаните обиди, от дефицита на любов и потиснатите емоции, които в началото се задържат в организма, после се капсулират, прихващат се и след време узряват под формата на тумор.

15. Всяка болест може да се лекува и да се излекува само след като отстраним причината, а тя се крие дълбоко в самите нас. При това, всеки човек подсъзнателно прекрасно знае за какво и защо плаща, но категорично отказва да промени каквото и да е. Защото какво всъщност е болестта? Това е състояние, при което натрупаната негативна енергия е преминала критичната точка и организмът като единно цяло излиза от равновесие. Ако не си си направил никакви изводи от душевната болка, тя бързо ще прерасне във физическа, след което вече поразеното тяло ще започне да вика „SOS“, за да привлече чрез болката вниманието към нейната първопричина.

16. Всички използват термометъра. Ако температурата е по-висока или по-ниска от нормалната, хората веднага отиват на лекар... Значи така – температурата 36,6 градуса е „идеалната температура“ за тялото. А усещането за щастие е „идеалният заряд“ за душата. Просто не сме се научили да измерваме и осъзнато да коригираме този заряд.

17. Розата, която човек държи в ръка, и розата, която си представя, ухаят еднакво.

18. Важно е не количеството изживени дни, а истински щастливите мигове! Изживей щастлив живот три месеца, три дни, три минути... няма значение, дори да са три секунди! Улови състоянието и напълно се наслади на чувството, колкото и да ти е отредено за това време! Системата на Изграждането на света е проектирана така, че да може да стартира във всеки един момент. Във всяка възраст, във всяко състояние и при всякакви обстоятелства всеки има възможност да започне да се чувства щастлив! Не си закъснял!

19. РЪКОВОДСТВО: Какво е необходимо за развитието на ДУХА:
ВЯРА – отваря вратата, за да влезеш;
ВОЛЯ – дава сили и желание да продължаваш;
ЗНАНИЕ – дава умение да се движиш в правилната посока;
НАДЕЖДА – дава крила;
ПРОШКА – дава свобода;
ЛЮБОВ – дава жизнена енергия.
„Тест: разбери за една секунда дали мисията ти на Земята е изпълнена! АКО СИ ЖИВ – ЗНАЧИ НЕ Е!“ (Ричард Бах)

20. „По-лесно е да свикнеш с болката, неуспехите, болестите, пораженията и сивата рутина, отколкото да отвориш вратата към НЕИЗВЕСТНОТО и да се решиш на ПРОМЕНИ. Повечето хора се плашат от пустотата. Но пустотата е НАЧАЛО, което изисква запълване. А до такова запълване могат да доведат само решителните и правилни действия, основани на ЗНАНИЯТА“

21. Повечето хора осъзнават съществуването на ангелите едва след като чуят тих глас вътре в себе си. Обикновено наричат този глас СЪВЕСТ и на практика рано или късно той се обажда у всеки човек. „Ангелите са до нас, когато правим добро, и ни напускат, ако постъпките ни са неправилни.“ но забележете, че те ни напускат, но не ни изоставят завинаги, тоест са готови да се върнат!

22. Животът е неограничен брой кръстопътища, на всяко от които човек неизменно се оказва изправен пред избор: накъде да завие и в коя посока да продължи пътя си. Това е наистина съдбовен момент и е много важно той да не бъде пропуснат и да се вземе правилното решение – от него ще зависи целият по-нататъшен живот. Неслучайно кръстопътят е олицетворение на човешките страхове и надежди, той е като кратка спирка преди началото на новия път.

Единствено самият човек може да почувства къде и кога е стигнал до поредния кръстопът и накъде трябва да завие след това. А въпросът дали изборът е правилен, се определя от времето – рано или късно животът ще покаже кое е успех, кое – поражение. Всеки може да анализира качеството на изживените години и да отдели основните кръстопътища в живота си, на които или е стъпил накриво, или е поел в правилната посока.

Вярно е, че вече не можете да промените ситуацията, но е съвсем реално да преразгледате отношението си към нея. И тогава миналото ще ви бъде от помощ за настоящето и съществено ще повлияе на светлото ви бъдеще!

23. Винаги се вслушвай в чувствата си... Измъчва те страх, така ли? Твоят страх не е нищо друго, освен неприемане на себе си и липса на вяра в собствените сили. ЛИПСАТА НА ВЯРА – това е основният ти проблем.

24. ВЯРАТА е СЪСТОЯНИЕ НА ТВОЯ ВЪТРЕШЕН ДУХ. Тя е универсално понятие, фундамент, основата на всички основи и свързващият елемент на останалите звена в една верига, която е и ЧОВЕШКАТА СЪЩНОСТ. Без Вяра просто висиш в пространството – зависваш като компютър, изтръгнат от локалната и глобалната мрежа.

25. Всяка ситуация може да бъде разрешена с помощта на енергията на Любовта, дори проблемите от миналото . Щом те се изследват с ЛЮБОВ, вече не е възможно да се върнат. Но да запазиш Любовта е дори по-трудна задача от това да я откриеш.

26. Ако се появи мисълта „ТОВА МИ СЕ ИСКА“, значи у вас има достатъчно потенциал, за да го реализирате! Към това бих добавил и още едно изречение, не по-малко важно: „ВСИЧКИ СМЕ СВОБОДНИ ДА ПРАВИМ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМЕ ДА ПРАВИМ.“

27. Всеки път, когато казвате „не мога“, сами слагате пред себе си червен светофар. Запречвате пътя към собствената си вътрешна мъдрост и блокирате потока на енергията на духовното знание.

28. Рано или късно всеки човек се сблъсква лице в лице със сметището на погребаните си желания и започва трескаво да се рови в тях, опитвайки се да открие поне една неизпепелена мечта. Но в крайна сметка открива само остатъци от НЕДОправени неща: недописани стихове, недопяти песни, недовършени открития и недогледани сюжети от живота си, замислени някога по повелята на сърцето. Въпросът е какво ще направиш в този момент!

29. ЖЕЛАНИЕТО НИКОГА НЕ СЕ ДАВА, АКО НЕ СА ДАДЕНИ И СИЛИ ДА ГО ОСЪЩЕСТВИШ, затова и нито едно желание не бива да бъде приемано като случайно, безполезно или излишно. То, както и мечтата, трябва да се уважава, да се глези, да се обгражда с нежни грижи. Някога вашите желания ще ви отведат към Бога!

30. ПРОМЕНИ СЕ И ОКОЛО ТЕБ ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ХИЛЯДИ!

31. Ако в живота ти има нещо омразно и непоносимо, най-лесният начин да се отървеш от него е да го благословиш с Любов и да го пуснеш да си върви.“ Макар че, да ви кажа честно, понякога за това са нужни години и се изисква много мъдрост и търпение...

32. Целта на всеки човек е да гради МЕЧТАТА СИ и да я претворява в живота. Мечтата е най-ценното и съкровеното, затова трябва да можеш да ѝ придаваш реална физическа форма и да действаш позитивно. Това е задължителна задача за всеки, който живее на Земята, безкраен житейски изпит. ОТ НИШКАТА СВЕТЛИНА СЕ ГРАДИ ВЕЧНОСТТА!

33. Твоята СЪВЕСТ е гласът на ДУШАТА ти, вътрешният ти глас. Когато ПОТЪПКВАТЕ СЪВЕСТТА СИ, УБИВАТЕ ДУШАТА СИ!

34. Човек винаги е свободен да си избира и някакво друго бъдеще, или настояще, или дори минало... Защото в крайна сметка така или иначе всичките три времена се събират в една точка: ТУК И СЕГА. Главното е да си ПОЗВОЛИШ ДА ЖИВЕЕШ ПО СВОЙ ИЗБОР!

35. ЩАСТИЕ = ВЯРА + НАДЕЖДА + ЛЮБОВ

"...Всеки от нас си има своите житейски кръстопътища, и само от избора ни: накъде ще поемем – зависи не само по-нататъшният ни живот, но и съдбата на децата ни. Бъдете изключително внимателни при всяка точка на пресичане и не бързайте с избора на посока, но и не се бавете прекалено с решението си – понякога забавянето прилича на смърт..."

35 цитата от книгата "Кръстопът" на Владимир Чеповой

.................................................................

Срещата с "Кръстопът" на Владимир Чеповой е като приятелска ръка, протегната за помощ. Дори да имате усещането, че потъвате, че се губите, след прочита й със сигурност ще се почувствате отново в безопасност, избрали уверено посоката... след поредния си кръстопът.

Нейният герой – самоуверен млад мъж, ще ви въвлече в своята увлекателна история, неусетно ще ви стане симпатичен и водейки ви през своите житейски кръстопътища, може би ще ви предизвика да се вгледате в своите собствени съдбовни моменти.

Клим е млад, богат, успял, самоуверен и дори леко арогантен бизнесмен, любимец на жените... и на съдбата. Докато не чува една диагноза. И не среща един мистичен и чудат непознат. Точно в момент, в който е тежко болен, съдбата му изпраща „полезните“ хора и „правилните“ ситуации и обстоятелства, които променят целия му живот.

Той ще се върне на много от своите кръстопътища... и ще оцени решенията, които е взимал... На тези кръстопътища ще срещне отново любовта към жената, която е изгубил, детето си, на което не е позволил да се роди, ще погледне за първи път през очите на родителите си, ще се сблъска отново с едно предадено приятелство, ще си спомни изгубените мечти и ще се опита да ги възроди отново, ще промени цялата си ценностна система и отношение към заобикалящата го реалност... И може би, накрая ще разбере смисъла на думичката „Щастие“!

Един роман или по-скоро философски поглед към живота - за неговите ценности, за обидата, за гнева, за страха, за липсата на любов, за потиснатите емоции, за нереализираните желания и мечти, за дружбата, за любовта и предателството, за алчността, за честността...

 Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ЦИТАТИ И МЪДРИ МИСЛИ"

vig vsi4ki