Gnezdoto.net
Изкуството да не ти пука! 18 прости истини за постигане на спокойствие

Изкуството да не ти пука! 18 прости истини за постигане на спокойствие

Странно как някои неща ни се струват важни в моментите, когато ги правим. После, когато погледнем назад, осъзнаваме, че изобщо не са били важни. Знаеш за какво говоря. То е като да откриеш, че си добър в нещо, което въобще не е нужно да бъде вършено.
Какво може да е по-важно за теб от това да живееш с пълния си потенциал? Да живееш толкова добре, колкото е възможно? Да бъдеш максимално здрав? Да се забавляваш със семейството и приятелите си? Да бъдеш добър родител? И така - кои са важните неща, които трябва да направиш? Ето един списък с действия за така наречения по-щастлив живот:

1. Давай го по-леко! Не се дръж сякаш са ти потънали гемиите.

2. Забрави обвиненията. Може да се занимаваш с тях или пък да се захванеш с проблемите си. Дали не е по-добре да запазиш времето си за проблемите, а? Аз самият се хващам в капана на упреците от време на време. Харесва ми да соча с пръст и да укорявам. Добър съм в това. По-добре от всеки друг мога да открия кой е виновен в някаква ситуация. След като изхабя достатъчно енергия в това да обвинявам някой друг, се чувствам малко по-добре, но... само временно. А проблемът все още е неразрешен. Открих, че е по-смислено да пропусна упреците – и към другите, и към себе си – и да се заема със самия проблем.

3. Забрави вината. Вината има съвсем нищожно предназначение. Не можеш да се върнеш назад и да промениш случилото се. Ако си забъркал някаква каша, извини се и продължи напред. Вината сама по себе си няма да те накара да се почувстваш по-добре или да те освободи. Ще се почувстваш по-добре едва когато изкупиш грешката си и продължиш напред.

4. Забрави късмета. Някои разчитат, че именно той ще им донесе щастие и успех. Аз вярвам в късмета: Вярвам, че късметът идва, когато подготовката се срещне с възможността. Късметлиите са тези, които са добре подготвени, разпознават възможностите, когато се появят, и се възползват от тях. Вместо да разчиташ, че ще имаш късмет, фокусирай се върху подготовката си във всяка област на живота.

5. Създай собствена верига от обстоятелства. Ако не харесваш начина, по който се случват нещата, промени посоката, в която са поели. Ти ги контролираш. Не се примирявай със сегашното положение и се хвани на работа, за да си създадеш ново.

6. Фокусирай се върху това, което трябва да направиш в момента. Прекалено много време се губи в оплакване на неща, случили се в миналото, или в притеснения за такива, които биха могли евентуално да се случат в бъдеще. Миналото е точно това – минало. Бъдещето вероятно няма да бъде толкова лошо, колкото си го представяш. Фокусирай се върху настоящето. То е единственото, с което трябва да се занимаваш.

7. Спри да искаш винаги да си прав. Това е едно от най-големите предизвикателства пред мен самия. Аз обичам да съм прав. И не мисля, че е така само при мен – на всички ни харесва, когато се окажем прави. Избирай битките си. Понякога не си струва да се биеш. Всъщност в повечето случаи е така.

8. Бъди широко скроен. Откажи се от дребнавостта на всяко ниво. Наистина ли е важно за теб дали пастата за зъби се изстисква от края, или от средата? Когато си в ресторанта с компания, има ли значение кой е ял десерт и кой не – просто си поделете сметката и се преместете в бара. Не бъди дребнав – това е изключително непривлекателно.

9. Бъди колкото може по-здрав. Трудно е да бъдеш щастлив, когато си болен. Не е удобно да си болен. Това ти краде от времето. Както казва Том Хопкинс: „Да бъдеш богат и болен е глупаво“.

10. Хвали другите. Отнема само секунда да бъдеш мил с някого. „Добро утро.“ „Хубава рокля.“ „Днес изглеждаш чудесно.“ „Добра работа.“ Толкова е лесно да кажеш нещо такова. На теб ще ти струва съвсем малко време, а за човека, който получава комплимента, приятното усещане ще остане в продължение на седмици.

11. Продължавай да учиш. Ум, който е изправен пред предизвикателства и е постоянно упражняван, е по-щастлив от отегчения ум. Чети. Ходи на семинари и курсове. Гледай образователни програми. Посещавай музеи. Запиши се в някой клуб по интереси. Чети.

12. Преодолей нуждата от чуждото одобрение. Развий отношението „Това, което си мислите за мен, не е моя работа“. Знам го от личен опит и мога да ти обещая, че ще се почувстваш много по-щастлив.

13. Запълни живота си с дейности, които ти доставят удоволствие. Знам, че това е трудно, когато се чувстваш сякаш всичко около теб е само работа, работа, работа. Ако обаче измислиш как всеки ден да правиш дори само едно нещо, което наистина ти харесва, и след това постепенно увеличиш времето, през което се занимаваш с него, ще бъдеш много по-щастлив.

14. Научи се да си почиваш. Няма да ти отнеме много време. Не ти е нужна цяла ваканция, за да си починеш. Трябва да намериш някакъв момент всеки ден, когато можеш да дадеш почивка на ума и тялото си.

15. Овладей умението да прощаваш. Не можеш да бъдеш щастлив, когато таиш неприязън или лоши чувства в сърцето си. Няма как да си сърдит на някого и да си щастлив. Преодолей го. Осъзнай, че не можеш да бъдеш щастлив, докато не простиш.

16. Бъди щедър. И с пари, и с време. Давай на тези хора, които имат повече нужда от теб самия. И никога не си мисли, че имаш прекалено малко, за да раздаваш на другите. Винаги имаш достатъчно, за да го споделиш с някого.

17. Забавлявай се с парите си. Важно е и да знаеш как да се забавляваш с парите си. Това не означава да харчиш повече, отколкото можеш да си позволиш. Не съм фен на живеенето над възможностите си. Фен съм обаче на това да живееш в границите на възможностите си и да се научиш как да си доставяш удоволствия с това, с което разполагаш. Да станеш богат и да живееш като бедняк е глупаво.

18. Не търси щастие в неща извън теб. Щастието идва отвътре. Често се вкопчваме в неща извън нас, които смятаме, че ще ни донесат щастие. Някои хора пазаруват. Някои ядат. Някои правят и двете. Те са дебели, но със сигурност се обличат в хубави дрехи (доколкото това е възможно, като се има предвид размера им). Докато не им посочиш, обясниш и набиеш в главите, че външните неща няма да им донесат нищо друго освен временно бягство от проблемите, те ще продължат да харчат и да пазаруват в преследване на щастието си. Когато осъзнаят, че щастието идва отвътре, вече няма да имат нужда да търсят нещо извън себе.

автор: Лари Уингет; откъс от книгата "Не бъди идиот! Не се прецаквай сам!"

ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО ВИ ПРЕДСТАВЯ БЕСТСЕЛЪРИТЕ НА ЛАРИ УИНГЕТ - "ЗАЩО ПОЧТИ ВСИЧКО В ТОЯ СВЯТ СЕ ПРЕЦАКА" И "НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ!"

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ЦИТАТИ И МЪДРИ МИСЛИ"

vig vsi4ki