Gnezdoto.net
Твоето щастие си е твоя лична работа! Не позволявай на друг да решава вместо теб!

Твоето щастие си е твоя лична работа! Не позволявай на друг да решава вместо теб!

Не търси щастие в неща извън теб. Щастието идва отвътре. Твоето щастие си е твоя лична работа. Имах добър приятел, който отчаяно искаше да си купи каравана. Имаше десетки брошури с каравани, а телефонът му беше препълнен със снимки на тази, която си беше избрал. Постоянно разказваше как ще може просто да се качи в нея и да отиде където си поиска.

Имаше достатъчно пари, за да си я купи. Имаше и желанието да го направи. Просто никой не го подкрепяше. Жена му не беше много въодушевена от идеята, аз също не го подкрепях, защото не можех да си представя нищо по-мъчително от това да караш до някъде, за да спиш пак на същото място и след това дори да трябва да си го почистиш сам. Не, за мен е прекалено.

С течение на времето обстановката в работата на приятеля ми започна да го побърква. Той мразеше да ходи на работа. Мразеше срещите, на които трябваше да ходи.

Не можеше да понася повечето хора, с които работеше. Мразеше да се събужда сутрин, тъй като знаеше какво му предстои.

Най-накрая нещата стигнаха връхната си точка и той реши, че е време да напусне.

Приятелят ми беше късметлия, защото имаше много други възможности и не му се налагаше да гладува и да няма с какво да си плаща сметките.

Разбирам, че не всички са в такова положение и не могат просто да напуснат работата си, когато не са щастливи. Определено не ти предлагам да го правиш просто така. Напусни, но когато можеш да си го позволиш. Както и да е, моят приятел имаше финансовата възможност да зареже работата си.

Видях го само седмица, след като напусна. Беше просто нов човек. Изглеждаше освежен, отпочинал и готов да покори света. Лицето му беше спокойно.

Попитах го за караваната. Каза ми, че напоследък не се е сещал за нея.

Според мен за него тя беше вид бягство от работата, която мразеше. Той мислеше, че караваната ще го направи щастлив. Нямаше. Работата му го правеше нещастен и караваната в най-добрия случай щеше да бъде само временно бягство от нея.

Напускането на омразната работа го направи щастлив и той вече нямаше нужда от други бягства, затова вече не мислеше за караваната си.

Често се вкопчваме в неща извън нас, които смятаме, че ще ни донесат щастие. Някои хора пазаруват. Някои ядат. Някои правят и двете. Те са дебели, но със сигурност се обличат в хубави дрехи (доколкото това е възможно, като се има предвид размера им).

Докато не им посочиш, обясниш и набиеш в главите, че външните неща няма да им донесат нищо друго освен временно бягство от проблемите, те ще продължат да харчат и да пазаруват в преследване на щастието си. Когато осъзнаят, че щастието идва отвътре, вече няма да имат нужда да търсят нещо извън себе.

Има дори двойки, които смятат, че още едно дете ще ги сближи и ще закрепи брака им. Бебетата са нещо прекрасно в едно семейство, но те не сближават партньорите. Те носят повече напрежение, струват повече пари (които някои хора нямат), отнемат време, през което мама и татко биха могли да правят разни неща като истинска двойка, за да се сближат. Да имаш поредното дете не е решение. Бебето е външно средство за решаване на вътрешен проблем.

Не търси външни средства, за да решаваш проблемите си. Твоето щастие си е твоя лична работа.

автор: Лари Уингет; откъс от книгата "Не бъди идиот! Не се прецаквай сам!"

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ЦИТАТИ И МЪДРИ МИСЛИ"

vig vsi4ki