Gnezdoto.net
Нищо хубаво не идва без болка – 15 мисли за дните, в които ни боли

Нищо хубаво не идва без болка – 15 мисли за дните, в които ни боли

1. Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания.

2. За да израсне и да облагороди духа си, човек трябва да преживее някакво изпитание, лишение или разочарование. Така той получава различни уроци. Всеки трябва да бъде пречистен.

3. Начинът да преодолееш тъгата и скръбта, завладели те вследствие на тежка загуба, е да ги използваш като мотивация и да откриеш по-дълбокия смисъл на случващото се.

Бедите могат да бъдат превърнати в добри възможности. Дори една трагична ситуация може да се превърне във възможност. – тибетска поговорка

4. Пътят на радостта, също като пътя на тъгата, не кривва встрани от страданието и нещастието, а минава право през тях.

5. С духовното си израстване можеш да приемаш всичко, което се случва с теб. Приемаш го не като резултат на това, че си бил грешен, че си виновен за случилото се – то просто е част от тъканта на живота. В живота има моменти на безизходица и неудовлетвореност. Въпросът е не „Как да ги избегна?“, а „Как да ги използвам като нещо положително?“

6. Болката е неизбежна, страданието е по избор.

7. Винаги поддържай ума радостен. Когато си радостен и щастлив на умствено ниво, физическата болка няма особено значение. Но ако няма радост или щастие на мисловно ниво, ако има твърде много тревоги и страх, тогава дори физическите удобства и удоволствия няма да успокоят вътрешния ти дискомфорт.

8. Когато откриваме повече радост, можем да се изправим срещу страданието по начин, който ни облагородява, вместо да оставаме с горчивина в душите. Минаваме през трудностите, без сърцата ни да се вкаменят. Минаваме през сърдечните терзания, без да бъдем сломени.

9. Можем да излекуваме собствените болки като се обърнем към болките на другите. Когато мислим за това как да облекчим чуждото страдание, нашето собствено страдание отслабва. Ето я истинската тайна за щастие.

10. Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание.

11. Враговете ни са „нашите най-ценни духовни учители“, защото те ни помагат да развием духовната си сила и да останем невъзмутими дори когато се изправим пред трагедия.

12. Каквото и да ти поднася животът, можеш да отвърнеш с радост. Радостта е щастието, което не зависи от това, което се случва. Тя е благодарственият отговор на възможността, която животът ти предлага в този момент.

13. Някаква доза страдание е необходима част от живота – без него няма как в нас да се роди състрадание.

14. Нищо хубаво не се появява на тоя свят без известна доза болка, разочарование и страдание. Това е в природата на нещата. Така е устроена Вселената. Както майките знаят, че ще изпитат огромна болка при раждането. Но я приемат. И дори след най-болезненото раждане, след като бебето се роди, радостта е неизмерима. Едно от невероятните неща е, че радостта може да се породи толкова бързо дори от страданието.

Именно болезнените преживявания са тези, които помагат да засияе още по-силно светлината на щастието, защото тогава радостните преживявания се превръщат в мигове на силно облекчение. – тибетска поговорка

15. Не трябва да се чувстваме виновни, когато изпитваме болка. Боли те и просто трябва да признаеш, че боли. Но в действителност дори посред силна болка, може да усетиш нежността и вниманието на хората, които се грижат за теб.

Цитатите са подбрани от „Книгата на радостта“

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ЦИТАТИ И МЪДРИ МИСЛИ"

vig vsi4ki