Gnezdoto.net
Каква е истината за скандалната рокля, с която целият свят се занимава

Каква е истината за скандалната рокля, с която целият свят се занимава

  • автор: Алиса
  • категория: Факти

Да, светът наистина е полудял. Една рокля и нейният цвят раздели света на два враждуващи лагера.

Ако искате и вие можете да се присъедините към всемирните дебати за прословутата рокля, заради която вече два дни хората по света си крещят по чакални, офиси и различно осветени помещения. И най-вече в социалните мрежи.

И така: Какъв е цветът на тази рокля?

Тя е синьо-черна или бяло-зланта ... Как я виждате вие?

tumblr nkcjuq8Tdr1tnacy1o1 500

Ние решихме да ви разкрием цялата загадка. За да не се въвличате в безсмислени спорове.

Всичко започва в четвъртък, когато потребител с името на Swiked публикува снимка на раирана рокля в Tumblr, а след това я качва и в Buzzfeed с въпроса: "Момчета, моля да ми помогне – каква е тази рокля – бяло-златна, или синьо-черна? Не можем да стигнем до единен отговор с моите приятели и вече съвсем се побъркахме."

От този момент нататък въпросът тръгна като лавина и взриви потребителите в Интернет. Които се разделиха на два враждуващи и непримирими лагера – тези, които твърдят, че тя е бяло-златна, и другите, за които тя е черно-синя.

Проблемът е в това, че три четвърти от хората смятат, че тя е бяло-златна, а останалите я виждат като синьо-черна или със съвсем различни цветове.

Дори звездите изразиха мненията си по „големия" въпрос: Каква е роклята?! Джулиан Мур, Ким Кардашиян, Тейлър Суифт се включиха в дебата. Но това са звездни подробности.

Каква е всъщност истината за тази истерия?

Въпросът не е социален, а чисто биологически.
Разликата във възприятието се дължи на начина, по който човешкото око и човешкият мозък възприемат света, когато върху него попада светлината. Когато светлината влезе в човешкото око, тя попада в ретината, която се състои от два вида свръхчувствителни клетки – колбички, чувствителни към цвета на светлината, и пръчици – чувствителни към силата на светлината. Едните са по-чувствителни към светлината и отговарят повече за формата на предметите, а не за техния цвят, а другите – обратно, отговарят повече за възприемането на цветовете. Или иначе казано, в сумрачна обстановка, ние възприемаме предметите по-скоро с пръчиците, отколкото с колбичките.

В каква цветова гама се възприемат различните предмети зависи от това, кои рецептори преобладават в ретината на всеки човек – колбички или пръчици. А също и от начина, по който е осветен предметът.

И ако човек погледне един предмет на ярка светлина, а след това отиде на сумрачно място и се върне обратно, той вече вижда този предмет с различен цвят.

Освен това, върху възприемането на цветовете влияе и начинът, по който мозъкът ни се опитва да коригира цветовете и осветлението, за да разбере какъв всъщност е цветът на даден обект. Точно както съвременните фотоапарати настройват светлинния баланс. Само че човешкият мозък прави това автоматично.

Така стои въпросът с РОКЛЯТА.

Някои хора игнорират сините оттенъци, възприемайки я като бяло-златна, а други – игнорират жълтеникавите и я виждат синьо-черна.
Всъщност, това е една типична оптическа илюзия, каквато се среща на много места в заобикалящия ни свят. 

А истината е...
Че роклята е синьо-черна, но действителният й цвят е разпознат от малцинството потребители в мрежата.

А щастливите производители на фаталната рокля вече планират да я пуснат и в бяло-златно.


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki