Gnezdoto.net
7 световноизвестни личности, които имат български корени снимка: pixabay

7 световноизвестни личности, които имат български корени

Свикнали сме да мислим, че другите народи гледат на нас с пренебрежение. Още по-лошо: свикнахме самите ние да гледаме на себе си с пренебрежение. А нима няма с какво да се гордеем? Нима не доказваме непрекъснато, че макар и малък народ, заслужаваме голямо признание и уважение за ролята си в световната история? История, която продължаваме да пишем и до днес...


Представяме ми 7 души – 7 световноизвестни имена, които имат пълно основание да се гордеят с постижениятa си. И с които ние самите можем да се гордеем. Защото потеклото им е българско! Защото в жилите им тече българска кръв! Защото ги движи напред българският им дух!

Дилма Русеф – 36-и президент на Бразилия

Бащата на Дилма Русеф, Петър Русев от Габрово, бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП е принуден да емигрира от България във Франция през 1929 г., където започва да изписва фамилията си Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 30-те години на миналия век. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, където остава няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия. Тук постига успехи като юрист и строителен предприемач. В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951-1977). В България Дилма Русеф има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото обаче така и не успява да се срещне.

Силви Вартан – певица

Силви Вартан е френско-българска певица от арменски произход и киноактриса, родена в България. През 1950 г. е първото й участие във филма "Под игото". Две години по-късно семейството й се премества във Франция. През 1961 г. Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на зала "Olympia" в Париж. В средата на 60-те години на миналия век Силви Вартан се концентрира върху турнета и участия в САЩ. Впоследствие издава албуми, участва в концерти и играе в киното. Силви Вартан е една от първите рок певици във Франция. И до днес обаче тя развива активна благотворителна дейност в родната си България.

Филип Киркоров – певец

Филип Киркоров е роден във Варна в семейството на български певец с руско-арменски произход. Още като дете заедно с родителите си се мести в СССР. В началото на 90-те години на 20 век става известен естраден певец в Русия. Нашумява с няколко кавъра на български хитове, писани от Тончо Русев, които превръща в руски шлагери. Сред песните са "Телефонна любов" на Васил Найденов, "Прегърни ме" на дует Ритон и "Детски спомен жив" на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Големият успех идва, след като сключва брак с примата на руската попмузика Алла Пугачова. Бракът им, узаконен в Йерусалим, трае от 1994 до 2005 г. Алла, която е с 18 г. по-възрастна, дава мощен тласък на кариерата му. Те остават близки приятели и след развода си.

Рита Уилсън – актриса и продуцент

Рита Уилсън e американска актриса и продуцент, родена като Маргарита Ибрахимова в Лос Анджелис, Калифорния. Нейният баща, работник на колодрум, е българо-мохамеданин, роден в Орайо, Ксанти, Гърция. Преди да емигрира в САЩ, той живее в България, където продължава да живее брат му Ферхат. Нейната майка, Дороти, е родена и отгледана в гръцко село на албанската граница. Рита Уилсън е омъжена за Том Ханкс от април 1988 г. и има две деца от него. Триумфът на Рита Уилсън като продуцент е филмът "Моята голяма, луда гръцка сватба". Въпреки скромния си бюджет филмът става най-печелившата независима продукция в историята на киното с приходи от над 200 млн. долара. Говори се, че Рита Уилсън е научила съпруга си Том Ханкс на български думи, които той използва във филма "Терминалът", за да пресъздаде измисления език на Кракозия.

Нина Добрев – актриса

Нина Добрев (родена като Николина Добрева) е от София, но на две години емигрира заедно със семейството си в Торонто. Говори свободно английски и български. От малка се занимава с танци, гимнастика, театър, музика и актьорско майсторство. Нина Добрев е двукратна носителка на наградата "Изборът на публиката". Най-известна е с ролите си на Мия Джоунс – самотна майка тийнейджърка в "Деграси: Следващо поколение" и Елена Гилбърт в сериала "Дневниците на вампира".

Каролин Кристов-Бакърджиев – куратор и изкуствовед

Каролин Кристов-Бакърджиев е световноизвестен куратор и изкуствовед от българско-италиански произход, с гражданство на САЩ и Италия. През 2012 г. тя бе поставена на първо място в класацията на британското списание "Art Review" на най-влиятелните хора в съвременното изкуство. Родена е в Риджууд, щата Ню Джърси, САЩ в семейството на български емигрант лекар и италианска археоложка, оженили се по време на следването им в Торино, Италия. Самата Каролин е омъжена за италианец и има 2 дъщери. Като арт критик Христов-Бакърджиев е автор и съавтор на множество изследвания на творчеството на съвременни артисти като художниците Уилям Кентридж, Марио Мерц, Франц Клайн, Родни Греъм и Фабио Маури, фотографите Уили Дохърти и Мирослав Тихи, скулпторите Джими Дърам и Михаел Раковиц, авторите на арт инсталации Джанет Кардиф и Пиер Юг.

Илиaна Рикетс – моден дизайнер

В 83-тия епизод на сериалa "Сексът и градът" Миранда Хобс се появява с асиметрична рокля в цвят "граховозелено". Шеметният тоалет е дело на Илиана Рикетс или Иля. Дизайнерката е добре позната в модните среди в САЩ, но, уви, в България се знае малко за нея. Иля е от Варна. Заминава за САЩ през 1996 г. Учи моден дизайн в Академията за изкуства в Сан Франциско. А днес е топ преподавател по мода в същата.

Вижте още: Светът говори за българските кукери

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki