Gnezdoto.net
Учените откриха още една Земя! Има ли живот на нея?

Учените откриха още една Земя! Има ли живот на нея?

Учените от НАСА откриха планета, много подобна на нашата. Нарича се Kepler 186f (по името на телескопа Kepler, с който е видяна за първи път). Намира се в "обитаемата зона", т.е. на такова разстояние е от своята звезда, че на повърхността й да може да има вода в течно състояние. Което е основен довод за наличието на живот!

Според това колко е отдалечена една планета от съответната звезда, около която кръжи, водата на планетата може да се изпари или да замръзне. Kepler 186f е на такова разстояние от своето слънце, че предполага наличието на течна вода. Следователно е много вероятно да може да се говори и за наличието на живот!

Размерите на Kepler 186f са близки до тези на Земята (по-голяма е само с около 10%). Това я прави наистина уникална по рода си, защото планетите в "обитаемата зона", открити до момента, са поне с 40% по-големи от Земята. Заради сходните размери, учените смятат, че Kepler 186f е със скалист състав като Земята. "Изглежда има преход, който настъпва при радиус около 1,5 пъти по-голям от този на Земята, така че, ако планетата го надвишава, тя започва да развива значителна атмосфера, сходна с тази, която виждаме на газовите планети-гиганти в Слънчевата система", обяснява проф. Стивън Кейн от екипа.

още интересни факти за Kepler 186f:
- Звездата, около която обикаля новооткритата планета, е с половината от размерите и масата на нашето Слънце.
- Енергията, която получава, е 1/3 от тази, която Земята получава от Слънцето. Т.е. по пладне е толкова светло, колкото при нас един час преди залез.
- Една година там трае 130 дни.

Kepler 186f се намира на 500 светлинни години от Земята, което към момента прави невъзможно изпращането на мисии дотам.

Какво мислите, приятели? Сами ли сме в Космоса?

източник: higherperspective.com

Вижте още: Учените установиха: нашата галактика има вкус на малини!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki