Gnezdoto.net
Заслушай се в глухите - призив на София Филм Фест снимка: siff.bg

Заслушай се в глухите - призив на София Филм Фест

  • автор: Даринка Янева
  • категория: Факти

„Заслушай се в глухите" е социална кампания на 19-ия Международен София Филм Фест и фондация „Заслушай се". Тя има за цел да допринесе за социалното включване на хората с увреден слух в българското общество.

На 4 април в Дома на киното „тихото общество" ще има възможността да обсъдят със свои чуващи гости действителността, в която живеят нечуващите в България и предизвикателствата, пред които се изправят всеки ден.

Повод за това дава ексклузивната прожекция на филма „Племето" - зашеметяващ дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки, един от акцентите в програмата на тазгодишния фестивал.

„Племето" е брутален разказ за взаимоотношенията в пансион за подрастващи глухи, където действат жестоките природни закони, задвижени в ситуация на оцеляване. Актьорите са непрофесионалисти и пресъздават историята без думи, без диалог или дублаж, само с езика на жестовете.

Режисьорът предлага на зрителите завладяващо пътуване, което ги връща към нямото кино и разчитайки на визуалната грамотност и интуицията, им предлага да усетят силата на историята чрез езика на тялото и чрез емоциите. Превърнал се в абсолютен фестивален фаворит за 2014 година и определен като „свеж и революционен филм" на територията на съвременното кино, „Племето" е истинско предизвикателство за публиката.

Дискусията за предизвикателствата пред глухите хора в нашето общество е повод да се представи и една благотворителна кампания на фондация „Заслушай се", чиято цел е да се създаде модерен Национален център за жестови услуги в България. Центърът ще предоставя два основни вида жестов превод на представителите на тихата общност – онлайн чрез видеовръзка и чрез съдействие на място. По този начин ще се преодолеят комуникационните бариери и ще се направи общодостъпно общуването за глухите хора в България.

7 N4p1WBlqL1Eycb1QNF2k5QOQb2Qr4MAA6cUY59M9Y

Дарителската кампания е подкрепена до момента от над 30 известни български личности, сред които Д2, Диана Алексиева, Ивайло Захариев, Йоанна Темелкова, Мария Гроздева, Миленита, Наталия Симеонова, Нети, Орлин Павлов, Радост Драганова, Рут Колева, Спенс, Стефан Щерев, Стефания Кочева, Теодосий Спасов, Цветана Манева и други.

Гостите ще могат да закупят билети на  цена от 8 лева на касата на Дома на киното.

Очакваме Ви на КИНО!

Официална страница на Феста: www.siff.bg

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki