Gnezdoto.net
Как да разбереш дали те манипулират? снимка: imgkid.com

Как да разбереш дали те манипулират?

Манипулацията може да бъде добре прикрита и едва уловима. Може да станеш нейна жертва, преди да се усетиш,... ако изобщо се усетиш. Някои хора наистина владеят изкуството да манипулират партньора си. Те са същински кукловоди и ако не разпознаеш навреме знаците, може да се превърнеш в тяхната "кукла на конци".

Манипулаторът дърпа "въжетата" в една или друга посока и ти правиш точно това, което той/тя иска. Може да си мислиш, че изборът да постъпиш така е твой, но се заблуждаваш!

Когато си жертва на манипулация, често усещаш, че нещо не е наред, но не знаеш какво точно. Може би има моменти, в които подозираш, че те манипулират, но не си сигурен/а...

Всъщност, всичко е много по-просто и ясно, отколкото си мислиш. Ето кои са симптомите, че се превръщаш в "кукла на конци":

1. Радостта ти, че си открил/а любовта, се е превърнала в страх, че може да я загубиш. Тази мисъл не излиза от главата ти, напряга те, стресира те. Чувствата ти от щастие и радост са преминали в тъга и напрегнатост.

2. Настроението ти зависи от това как се развива връзката ти. Спречкванията между вас те карат да губиш желание за каквото и да било.

3. През по-голяма част от времето се чувстваш зле във връзката си... и въпреки това те е страх да не я изгубиш. Имаш усещането, че я проваляш, без да знаеш как.

4. Отношенията ти с партньора са сложни, макар да не знаеш защо. Когато се опитваш да разкажеш на приятелите си какво се случва между вас, често казваш: "Сложно е да го обясня..."

5. Обсебен/а сте от връзката си. Непрекъснато анализираш всеки аспект от отношенията си с партньора. Говориш за това непрекъснато, на всеки, който иска да те изслуша. Но не стигаш доникъде.

6. Никога не си сигурен/а докъде сте стигнали в отношенията си с твоя партньор. Това те кара да се чувстваш вечно несигурен/а, вечно напрегнат/а.

7. Често питаш (или ти се иска да питаш) партньора си дали нещо не е наред. Не си съвсем сигурен/а, но те се струва, че нещо не е, както трябва.

8. Когато заговориш за това, което те дразни и ядосва, твоят партньор успява да измести фокуса върху теб – кара те да си мислиш, че проблемът е в теб, в твоето чувство за несигурност, в твоята мнителност... и до истинската причина така и не се стига.

9. Имаш усещането, че не знаеш как да го/я направиш щастлив/а. Сякаш не се получава, колкото и да се стараеш. Или поне не за дълго.

10. Да изразяваш негативни чувства и да споделяш негативни мисли е негласно забранено и това те кара да се затваряш в себе си и да се правиш, че всичко е наред.

11. Чувстваш, че губиш връзката със себе си. Струва ти се, че вече не си така добър/а към себе си, както преди. Чувстваш се по-слаб/а, по-неуверен/а в себе си, по-несигурен/а, по-неспокоен/а и изобщо "по-зле" във всичко...

12. Все имаш чувството, че не отговаряш на очакванията на партньора си.

13. Често изпитваш вина. Непрекъснато се бориш да поправиш щетите, които си мислиш, че си нанесъл/а. Обвиняваш себе си за това, че другият те отблъсква. Не разбираш защо продължаваш да саботираш връзката си.

14. Струва ти се, че ходиш по тънък лед около твоя партньор. Внимаваш какво му/й казваш, как се държиш, какви емоции си позволяваш на покажеш, за да не се спречкате отново. Потискаш чувствата вътре в себе си и понякога изригваш като вулкан. А преди никога не си се държал/а така. В същото време просто не можеш да се спреш и това само влошава нещата...

Чудиш се защо някой би стоял във връзка, в която се чувства зле, несигурен, слаб, неуверен... връзка, в която не може да се отпусне и да бъде себе си?... Е, има две причини, поради които хората го правят:

- Вероятно за теб този човек изглежда така, сякаш може да бъде твоята перфектна половинка, твоята сродна душа. Спомняш си прекрасните мигове помежду ви, колкото и да са били малко, и непрекъснато се опитваш да ги върнеш. Обвиняваш себе си, че не успяваш. И дори не осъзнаваш, че те манипулират.

- Втората причина е, че манипулацията не се случва изведнъж. Тя се развива във времето. Манипулаторът започва да упражнява все по-голяма власт над теб, като променя отношението си и се държи ту нежно, ту студено... По този начин те кара да се опитваш непрекъснато да го върнеш към себе си, да върнеш отново топлината му към теб...

Ако видя себе си в написаното дотук, е време да се замислиш докога ще търпиш всичко това, в името на какво и кого? Не забравяй: имаш право на щастие, но трябва да се пребориш за него. Защото щастието идва при смелите!

А ако не намираш сили да прекратиш тази връзка, не се колебай да потърсиш помощта на терапевт. Важно е да стъпиш отново на краката си. Важно е да си върнеш живота. Важно е за бъдещето ти!

източник: psychopathsandlove.com
превод: Gnezdoto

Вижте още: Защо трябва да си тръгнеш от този, който те наранява?


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki