Gnezdoto.net
Любопитни и малко известни факти за известните писатели снимка: pixabay.com

Любопитни и малко известни факти за известните писатели

  • автор: Алиса
  • категория: Факти

Повечето от известните и велики писатели са били хора със сложни характери, с богата душевност и интересни, изпълнени с превратности съдби. И няма как да бъде иначе. „Нормалността" и тихият, обикновен живот не са присъщи на великите умове, завещали ни своите безсмъртни произведения.

Нека да надникнем в странностите и любопитните факти от живота на някои от най-големите писатели.

Артър Конан Дойл

konan doil

Бащата на Шерлок Холмс по професия е офталмолог.

Писателят е бил окултист и е вярвал в съществуването на малки крилати феи.

В своите истории за Шерлок Холмс Артър Конан Дойл е описал много от методите на криминалистиката, които тогава все още са били неизвестни на полицията. Сред тях са събирането на фасове и пепел от цигари, идентификация на пишещите машини и разглеждането с лупа на следите на местопрестъплението. Впоследствие тези и други методи стават широко използвани при разкриване на престъпления.

Писателят е сътрудничил на Скотланд Ярд за разкриване на престъпления. Успява да получи позволение за преразглеждане на две криминални дела, при които според него осъдените са невинни. И излиза прав.

Артър Конан Дойл е имал крайно обтегнати отношения със своя съвременник Джордж Бърнард Шоу, който веднъж нарекъл Шерлок Холмс „наркоман, който няма нито едно приятно качество".

Конан Дойл е и един от първите застъпници за прокопаване на тунел под Ламанша.

На надгробната плоча на писателя, по молба на вдовицата му е гравиран рицарският девиз: Steel True, Blade Straight (Верен като стомана, прям като острие).

Джордж Байрон

Lord Byron

Британският поет е страдал от маниакално-депресивна психоза.

Байрон е бил известен с физическата си красота, но е бил куц с десния крак и склонен към напълняване.

Поетът е известен и с многобройните си връзки и сексуални похождения. Според някои източници, само за една година във Венеция, той е ощастливил 250 дами.

Притежавал е необикновена колекция – кичури от интимните части на любимите жени.

Ърнест Хемингуей

hemingway

Докато Ърнест навърши 4 години, майка му го обличала като момиче, а косата му била толкова дълга, колкото на сестра му Марселин. Тя искала да изглеждат като близначки.

По ирония на съдбата, след години Хемингуей хваща най-малкия си син Грегъри да се облича в женски дрехи. Всъщност, от ранни години става ясно, че Грегъри (наричан Джиги) е травестит. Това е една от най-големите мъки в живота на писателя.

Скромен по природа, писателят е имал фобия към публичните изяви и много мразел да дава автографи.

Хемингуей е бил следен от ФБР и то лично по нареждане на Едгар Хувър. Причината за интереса на службите е, че през 1940 г. той работи в тясно сътрудничество със съветското КГБ и се подвизава под псевдонима Арго.

Като млад Хемингуей е харесвал по-зрелите жени. Първата му любов Агнес и първите му две съпруги Хадли Ричадсън и Полин Пфайфър са по-големи от него.

Луис Карол

luis karol

В своите лични дневници Луис Карол непрекъснато се разкайвал за някакви грехове, а по-късно тези страници били унищожени от семейството му, за да не се опорочава образът на известния писател.

Много изследователи сериозно вярват в тезата, че именно той е бил Джак Изкормвача, който, както е известно, така и не е разкрит.

Луис Карол е страдал от блатна треска, цистит, лумбаго, екзема, фурункулоза, артрит, плеврит, ревматизъм, безсъние, частична епилепсия и още куп заболявания. Освен това той почти непрекъснато е страдал от много силно главоболие и е заеквал.

Карол е изпитвал истинска страст към децата и най-вече към малките момиченца, в чиято компания единствено не заеквал. Едно от скандалните му и ексцентрични увлечения било да снима малките момиченца разсъблечени.

Той е автор и на много изобретения сред които шахмат за пътешественици, приспособление за писане в тъмното, мнемонична система за запомняне на имена и дати, триколката и много други.

Писателят има седем сестри, шест от които също като него са останали неомъжени до края на живота си.

Чарлз Дикенс

dikens

Великият писател се е увличал от хипноза.

Първата му книга „Посмъртните записки на клуба "Пикуик", (и която го прави известен) е всъщност проект на известния илюстратор Робърт Сеймър, който рисува скечовете за книгата, а неизвестният тогава Дикенс, пишещ под псевдонима „Боз", е помолен от издателя да напише кратък тест под рисунките. Но писателят откраднал идеята и отпратил карикатурите на заден план. Което става причина за самоубийството на художника.

Едно от любимите развлечения на Дикенс е било да посещава парижката морга, където се излагали неидентифицирани тела.

Писателят винаги спял с главата на север, а също стоял с лице обърнато на север докато пишел своите велики произведения. Освен това, той бил много придирчив по отношение на мебелите в кабинета и стаите си и всяка сутрин, преди да започне работа ги размествал основно докато се получи нещо, което му харесва.

Оскар Уайлд

oskar wilde

Уайлд изобщо не приемал насериозно произведенията на Чарлз Дикенс и използвал всеки повод да им се надсмива.

През 1878 година Оскар Уайлд завършва Оксфорд с отличие като бакалавър на изкуствата.

Писателят е бил много екстравагантна личност и дори е прекарал две години в затвора по обвинение в содомия и хомосексуализъм.

В анкета на Би Би Си британците го обявяват за най-остроумния си сънародник, поставяйки го пред великия Шекспир и легендарния Чърчил.

В края на живота си Оскар Уайлд сменя името си на Себастиан Мелмот и умира на 46 години в крайна бедност и забравен от всички.

Лев Толстой

tolstoy lev

В първата брачна нощ със София Берс 34-годишният Лев Толстой накарал своята 18-годишна невеста да прочете тези страници от дневниците му, където били подробно описани любовните му приключения с различни жени, част от които – крепостни селянки. Той искал между него и съпругата му да няма никакви тайни.

Като млад Толстой силно се увлича от музика, свири на пиано, а в края на 40-те години, съвместно със свой познат, композира валс.

Заради своите религиозни убеждения, Толстой е искал да лиши наследниците си от правата върху своето творчество и да ги предостави безвъзмездно на цялото човечество. Заради това му решение съпругата му София заплашва със самоубийство, а синовете му грубо изискват да се откаже от "лудостта си" и да остави правата на семейството си.

Лев Толстой е писал „Война и мир" в продължение на 7 години, като първоначално романът е бил замислен като повест. Отначало се е наричал „Три времена", след това „Всичко е хубаво" и едва накрая „Война и мир".

Вместо кръст Лев Толстой е носил на гърдите си портрет на френския просветител Ж.Ж. Русо.

Агата Кристи

agatha christie

По време на Първата световна война, писателката е работила като медицинска сестра във военна болница, а по-късно - в аптека, където придобива задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкото тяло. Затова и в много от книгите й убийствата са извършени именно с помощта на отрова.

Агата Кристи е страдала от дисграфия (разстройство на възможността за писане) и на практика всичките й прочути романи са писани под диктовка.

Един от най-известните си романи „Убийство в Ориент Експрес" Агата Кристи написва в стая 411 в хотел „Пера Палас" в Истанбул. Хотелът става известен с това, а стаята и до днес не носи номер, а име - „Стаята на Агата Кристи".

Вижте още: СТРАННИТЕ ХОБИТА НА 10 ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq min
Промоцията продължава до 28 февруари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 28 ФЕВРУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki