Gnezdoto.net
post-gazette.com post-gazette.com

Вашето ниво на стрес

"Стресът не е това, което се е случило с вас, а това как вие го възприемате." Ханс Селие

В последно време понятието "стрес" е толкова популярно, че присъства във всеки наш разговор, независимо от темата.
Всеки го е изпитвал, всички говорим за него, но малцина си задават въпроса, какво всъщност е стрес?

Енциклопедиите дават следните отговори:
• Стресът е състояние на напрежение, възникващо в човека под влияние на силни въздействия.
• Стресът е неспецифична реакция на организма в отговор на неблагоприятни промени в обкръжаващата среда.

Определенията са прости и лаконични, знаем ги и без помощта на речниците, достатъчно е да се огледаме наоколо. Стрес е всичко, което ни заобикаля. Стресът е нашият живот и ние не можем да живеем извън това състояние. То нахлува в живота ни от сутринта заедно със стряскащия звън на будилника, а после... по утъпканата схема - задръствания, тълпа в транспорта, работа, шефът, проблеми с децата, пазаруване, спорове с близките, лош сън... И това е всеки ден.

Може ли да се живее без стрес? Науката казва, че не може. Животът не търпи постоянство и стабилност и именно той е главният източник на стрес, защото колкото и песимистично да звучи, само смъртта избавя изцяло човека от стрес.

На стрес е подложен всеки човек, независимо от заеманата длъжност, обществено положение и материално състояние. В таблицата се посочва нивото на стрес (условно в точки) за различни събития, които могат да се случат в живота на всеки човек.

Ако сумарното ниво на стрес в течение на една година надвишава 300 т., то рискът от сериозно заболяване или депресия е 80%. При ниво на стрес от 200-300 т. този риск се понижава до 50%. При сума по-малка от 200 т., рискът от заболяване или депресия не е висок.

СЪБИТИЕ ниво на стрес (т.)
Смърт на съпруг 100
Развод 73
Делба на имущество 65
Затвор 63
Смърт на член от семейството 63
Травма или болест 53
Уволнение от работа 47
Сдобряване със съпруг/а 45
Пенсия или оставка 45
Влошаване здравето на член от семейството 44
Бременност 40
Сексуални проблеми 39
Промяна в служебното положение 39
Промяна на финансовото положение 38
Смърт на приятел 37
Смяна на месторабота 36
Нараснала отговорност в работата 29
Синът или дъщерята са напуснали дома 29
Неприятности със закона 29
Значителни лични постижения 28
Завършване на училище 26
Съпругът/ата е започнал/а или е напуснала работа 26
Промяна в условията на живот 25
Проблеми с началника 23
Преместване 20
Смяна на училището 20
Промяна на личните навици 20
Смяна на развлеченията 19
Преминаване към друга религия 19
Промяна в сферата на социалната активност 18
Промяна в продължителността на съня 16
Промяна в навиците при хранене 15
Промяна в отношенията с приятели 15
Ваканция 13
Незначителни нарушения на закона 11

- Вследствие на постоянен стрес, почти 80% от хората си "спечелват" болест, наричана "синдром на хроничната умора", чиито симптоми напомнят тези на СПИН: бърза уморяемост, слабост сутрин, мержелеене в очите, често главоболие, бъзсъние, конфликтност, склонност към уединение.

- 40 млн. от 147 млн. работещи в страните от Европейския съюз страдат от стрес, което всяка година струва на обществото почти 15 млрд. евро. Вследствие на стресови ситуации 13% се оплакват от постоянно главоболие, 17% - от болки в мускулите и още 30% изпитват неприятни усещания и болки в областта на гърба.

- Според резултатите от първото представително проучване на модерните болести у нас при 30% от българите се срещат клинични симптоми, предизвикани от стрес. Една трета от населението страда от т.нар. чести психични разстройства - тревожност, депресии, зависимост от алкохол и от наркотици.
От "тревожно разстройство" страдат 13,1% от населението. Непосредствено след нас се нарежда Франция с 12%. Следват ни Холандия с 8,8, Украйна със 7,1, Белгия с 6,9.

Броят на болестите, до които може да доведе стресът вече е изключително голям. Това са разстройства на сърдечно-съдовата система, преди всичко хипертония, на органите на храносмилателната система (язви), дихателните органи (астма) и много други, включително и специфични "мъжки" и "женски" заболявания. Стресът снижава и имунитета, което води до инфекциозни, вирусни и онкологични заболявания. Да, точно така, многогодишни наблюдения на онколози са потвърдили пряката връзка между стреса и рака. Народът все пак е прав, когато казва, че всички болести са от нерви. Освен многобройните нарушения в тялото на човека, стресът нерядко води до промени и в психиката. И най-разпространена разбира се е депресията, чиито мащаби нарастват стремително.

източник: margaritta.dir.bg

Вижте още: КРАТКА ИСТОРИЯ ЗА ТЕЖЕСТТА НА СТРЕСА


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki