Gnezdoto.net
Дали пък не са руснаци Кирил и Методий?

Дали пък не са руснаци Кирил и Методий?

Питам се дали са толкова много нещата, с които можем да се гордеем, та толкова лесно отхвърляме едно от тях?

Като изключим опитите за външни посегателства, игнорирането на българските ценности си е почти изцяло наша работа. Отношението ни към кирилицата е силен пример за това доколко държим на нещата, които сме наследили.

Който гледа мачове, не може да не е забелязал, че на екипите на руснаците имената са изписани на кирилица. Който я знае, ще прочете. Който не - да я научи. В клубните им отбори пък има играчи с доста по-тъмен тен. Никак не им пречи това, че имената им, които съвсем не са славянски, са изписани на кирилица.
Същото е и при украинците. Уважават си хората азбуката, която са признали като собствена, независимо че латиницата властва повсеместно. Или поне на нас така ни изглежда.

Нашите футболисти обаче си играят с екипи, на които имената им са на латиница. Повечето запалянковци биха казали - да бе, това да му е проблемът на родния футбол. И е така, и не е съвсем. Футболът може би повече от всяко друго зрелище събира погледите. Милиони хора внимателно наблюдават тази игра. И сигурно е правилно да се четат имената и на латиница. Но какво пречи да ги има и на кирилица?

Излиза, че извън България повече се цени това, което ние претендираме да сме дали на света. Ние самите все повече игнорираме собствената си азбука. Не става дума за имена на чужди компании или за световни брандове, съвсем не. Става дума за доброволен отказ от азбуката, която светите братя са сътворили и която е уникално наше наследство.

Питам се дали са толкова много нещата, с които можем да се гордеем, та толкова лесно отхвърляме едно от тях?

За интернет изобщо няма какво да говорим. Там всеки си пише, както си може, ако няма кирилица на компютъра си. Въпреки че това винаги ми е звучало леко странно. Братята китайци отдавна се научиха да произвеждат клавиатури с кирилица, пък и от интернет всеки всичко може да си свали. Тогава излиза, че писането с родната азбука е въпрос на минимално лично усилие. Което обаче често се спестява.

По-информираните знаят, че с братята македонци доста спорим за Кирил и Методий. Още по-информираните пък са наясно и със споровете, които си имаме с гърците по тази тема. Е, няма как гърци да създадат азбука конкурент на гръцката, така че това отпада.

И докато ние спорим с гърците и с македонците, току-виж останали само руснаците като нация, ползваща кирилица. Е, тогава Кирил и Методий най-сетне могат да станат и руснаци.

Евелина Гeчева

източник: в. Преса чрез temadaily.bg

Вижте още: О, РОДНА РЕЧ, НЕЗНАЙНА!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki