Gnezdoto.net
Дали пък не са руснаци Кирил и Методий?

Дали пък не са руснаци Кирил и Методий?

Питам се дали са толкова много нещата, с които можем да се гордеем, та толкова лесно отхвърляме едно от тях?

Като изключим опитите за външни посегателства, игнорирането на българските ценности си е почти изцяло наша работа. Отношението ни към кирилицата е силен пример за това доколко държим на нещата, които сме наследили.

Който гледа мачове, не може да не е забелязал, че на екипите на руснаците имената са изписани на кирилица. Който я знае, ще прочете. Който не - да я научи. В клубните им отбори пък има играчи с доста по-тъмен тен. Никак не им пречи това, че имената им, които съвсем не са славянски, са изписани на кирилица.
Същото е и при украинците. Уважават си хората азбуката, която са признали като собствена, независимо че латиницата властва повсеместно. Или поне на нас така ни изглежда.

Нашите футболисти обаче си играят с екипи, на които имената им са на латиница. Повечето запалянковци биха казали - да бе, това да му е проблемът на родния футбол. И е така, и не е съвсем. Футболът може би повече от всяко друго зрелище събира погледите. Милиони хора внимателно наблюдават тази игра. И сигурно е правилно да се четат имената и на латиница. Но какво пречи да ги има и на кирилица?

Излиза, че извън България повече се цени това, което ние претендираме да сме дали на света. Ние самите все повече игнорираме собствената си азбука. Не става дума за имена на чужди компании или за световни брандове, съвсем не. Става дума за доброволен отказ от азбуката, която светите братя са сътворили и която е уникално наше наследство.

Питам се дали са толкова много нещата, с които можем да се гордеем, та толкова лесно отхвърляме едно от тях?

За интернет изобщо няма какво да говорим. Там всеки си пише, както си може, ако няма кирилица на компютъра си. Въпреки че това винаги ми е звучало леко странно. Братята китайци отдавна се научиха да произвеждат клавиатури с кирилица, пък и от интернет всеки всичко може да си свали. Тогава излиза, че писането с родната азбука е въпрос на минимално лично усилие. Което обаче често се спестява.

По-информираните знаят, че с братята македонци доста спорим за Кирил и Методий. Още по-информираните пък са наясно и със споровете, които си имаме с гърците по тази тема. Е, няма как гърци да създадат азбука конкурент на гръцката, така че това отпада.

И докато ние спорим с гърците и с македонците, току-виж останали само руснаците като нация, ползваща кирилица. Е, тогава Кирил и Методий най-сетне могат да станат и руснаци.

Евелина Гeчева

източник: в. Преса чрез temadaily.bg

Вижте още: О, РОДНА РЕЧ, НЕЗНАЙНА!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki